Οι Περουβιανοί μασούσαν φύλα κόκας ακόμη και 8.000 χρόνια πριν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία αρχαιολόγων που υποδεικνύουν ότι για να κάνουν, μάλιστα, πιο αισθητές τις παρενέργειές της, πρόσθεταν ασβέστιο. Σε ερείπια κάτω από οικίες... του Περού βρέθηκαν διατηρημένα, μασημένα φύλλα κόκας και πέτρες πλούσιες σε ασβέστιο. Οι πέτρες αυτές ενδέχεται να καίγονταν για να δημιουργηθεί ασβέστιο, που μασημένο με την κόκα απελευθερώνει περισσότερες ενεργές χημικές ουσίες της.
Τα φύλλα κόκας περιέχουν χημικές ενώσεις, γνωστές ως αλκαλοειδή. Σήμερα, το πιο γνωστό αλκαλοειδές είναι η κοκαΐνη, που αποσπάται και καθαρίζεται από τα περίπλοκα χημικά μέσα.
Ωστόσο το μάσημα της κόκας για ιατρικούς σκοπούς είναι γνωστό από την εποχή του πολιτισμού των Ίνκα. Τα αλκαλοειδή στα φύλλα έχουν ήπια διεγερτικά αποτελέσματα, μειώνουν την πείνα, βοηθούν στην πέψη και μπορούν να μετριάσουν τα προβλήματα που εμφανίζονται σε μεγάλο υψόμετρο ή περιβάλλον με λίγο οξυγόνο.
Αποδεικτικά στοιχεία για το μάσημα των φύλλων αποδεικνύουν ότι πραγματοποιούνταν πριν 3.000 χρόνια. Αλλά η προσθήκη ουσιών πλούσιων σε ασβέστιο για να αντληθούν περισσότερα από τα αλκαλοειδή, θεωρείται πολύ πρόσφατη εξέλιξη και χρονολογείται πριν 8.000 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου