Οι βιτρίνες των καταστημάτων, αλλά και οι σχετικές τηλεοπτικές διαφημίσεις, έχουν ήδη θέσει το κατ΄ εξοχήν θέμα των Χριστουγέννων, την αγορά παιχνιδιών. Μπόμπιρες, μικροί ή μεγαλύτεροι μπαίνουν σε κατάσταση αναμονής εκφράζοντας «αιτήματα»,.. που οι γονείς θα κληθούν να ικανοποιήσουν. Όχι όμως χωρίς σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή, όπως επισημαίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος με ένα μικρό οδηγό προς αποφυγή απροόπτων.
Η ασφάλεια, χωρίς καμία αμφιβολία για την αξιοπιστία του προϊόντος είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή οποιουδήποτε παιχνιδιού. Αυτό προϋποθέτει να εξετάσουμε κατ΄αρχάς αν φέρει την ένδειξη CE, αν είναι δηλαδή εγκεκριμένο από την ΕΕ, και στη συνέχεια διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως και συναρμολόγησης αφενός για να κρίνουμε το παιχνίδι και αφετέρου για να μπορούμε να εξηγήσουμε τη λειτουργία του στα παιδιά μας κάνοντας και μία επίδειξη του.
Σημειώνεται ότι είναι επικίνδυνα, κυρίως για παιδιά κάτω των τριών ετών, παιχνίδια με πολύ μικρά κομμάτια (κατάποση), με κορδόνια (πνιγμός), με πολύ μεγάλο θόρυβο (βλάβη στην ακοή), με αιχμηρά αντικείμενα ή γωνίες.
Αν διαπιστώσουμε οποιαδήποτε πρόβλημα σε σχέση με την αξιοπιστία του παιχνιδιού το τοποθετούμε στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε, ενώ καταγγέλλουμε στις αρμόδιες αρχές περιπτώσεις ελαττωματικών ή επικίνδυνων παιχνιδιών, ώστε να προστατευθούν όλα τα παιδιά.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δώσουμε στην ηλικία, που αναγράφεται στη συσκευασία, καθώς η χρήση από μικρότερα παιδιά μπορεί να είναι επικίνδυνη, ενώ όσον αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια καλό θα ήταν να προσέχουμε το περιεχόμενό τους, αλλά και τον χρόνο χρήσης τους από το παιδί.
Σε κάθε περίπτωση, τα ομαδικά παιχνίδια, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, είναι αυτά που προσφέρουν εκτός από διασκέδαση, κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη της συλλογικότητας σε ένα παιδί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου