Δύο αδελφές που κρατούνται εδώ και 16 χρόνια σε φυλακές του Μισισίπι αναμένεται να αφεθούν ελεύθερες υπό τον όρο ότι η μία από αυτές θα δωρίσει το νεφρό της στην άλλη που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια. Η απόφαση αυτή του κυβερνήτη... της Πολιτείας του Μισισίπι έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Οι γυναίκες είχαν καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια για μια ληστεία όπου εκλάπησαν μόλις 11 δολάρια...
Οι δύο γυναίκες είχαν καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια για μια ένοπλη ληστεία, στην οποία δεν τραυματίστηκε κανείς και εκλάπησαν μόλις 11 δολάρια και έχουν θεωρηθεί σύμβολο των αυστηρών ποινών που επιβάλλονται σε Αφροαμερικανούς.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Μισισίπι, Χάλεϊ Μπαρμπούρ, ανέστειλε το βράδυ της Τετάρτης την καταδίκη της Τζέιμι και της Γκλάντις Σκοτ, εξηγώντας σε ανακοίνωσή του ότι η αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους έχει ως όρο να δωρίσει η Γκλάντις ένα νεφρό στην αδελφή της, η οποία πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.
Η οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων NAACP είχε οργανώσει εκστρατεία ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα δικαστικής πλάνης.
Καταδικάστηκαν σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη το 1993 για ένοπλη ληστεία και υπό κανονικές συνθήκες δεν είχαν δικαίωμα να ζητήσουν την υπό όρους αποφυλάκισή τους πριν από το 2014.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η κράτηση των δύο αδελφών «δεν είναι πλέον απαραίτητη, ούτε για τη δημόσια ασφάλεια ούτε για την επανένταξή τους».
Τόνισε ότι η κατάσταση της υγείας της Τζέιμι Σκοτ συνιστά σημαντικό κόστος για την Πολιτεία του Μισισίπι και ότι «η απελευθέρωση της Γκλάντις Σκοτ εξαρτάται από το αν θα δωρίσει ένα από τα νεφρά της στην αδελφή της, κάτι που θα πρέπει να γίνει επειγόντως».
Η Γκλάντις Σκοτ έχει ήδη δηλώσει ότι συμφωνεί απολύτως με τον όρο που θα δώσει ζωή στην αδελφή της και ελευθερία στην ίδια.
Ωστόσο, η απόφαση του κυβερνήτη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Ένας σημαντικός χειρούργος με εξειδίκευση στις μεταμοσχεύσεις χαρακτήρισε την απόφαση «ανήθικη».
«Αν και ο κυβερνήτης Μπάρμπουρ πιθανότατα δεν είχε κακό σκοπό με την απόφασή του, αυτό που έκανε είναι ανήθικο και πιθανώς παράνομο. Δεν γνωρίζει τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων που ορίζει ότι αυτές οι δωρεές οργάνων δεν πρέπει να γίνονται με εξαναγκαστικά» τόνισε ο Μάικλ Σαπίρο, επικεφαλής για μεταμοσχεύσεις στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Χάκενσακ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου