Η Γκουλνάρα Καρίµοβα είναι το πιο µισητό πρόσωπο στο Ουζµπεκιστάν |
Το Ουζµπεκιστάν είναι µια χώρα µε «αχαλίνωτη διαφθορά», όπου η κόρη του προέδρου κάνει ό,τι της αρέσει. Ο πρόεδρος του Καζαχστάν έχει 40 άλογα απ’ όλο τον κόσµο και οι φήµες τον φέρουν να έχει πάρει για τρίτη σύζυγο µια «βασίλισσα της οµορφιάς»... Όσο για τον πρόεδρο του Τουρκµενιστάν, διαθέτει ένα γιοτ αγκυροβοληµένο στην Κασπία που του έκανε δώρο ρωσική εταιρεία η οποία αλωνίζει στη χώρα του.
Αυτές είναι µερικές µόνο από τις αποκαλύψεις που φέρνουν στο φως τα διαβαθµισµένα αµερικανικά διπλωµατικά τηλεγραφήµατα από την Κεντρική Ασία που δηµοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks. Το µετασοβιετικό Ουζµπεκιστάν παρουσιάζεται σαν ένας εφιαλτικός κόσµος «αχαλίνωτης διαφθοράς», οργανωµένου εγκλήµατος, καταναγκαστικής εργασίας στα βαµβακοχώραφα και βασανιστηρίων. Πολλά από τα τηλεγραφήµατα επικεντρώνονται στη συµπεριφορά της λαµπερής και άκρως αµφιλεγόµενης κόρης του προέδρου Ισλάµ Καρίµοφ, της 38χρονης Γκουλνάρα Καρίµοβα, η οποία περιγράφεται από τους αµερικανούς διπλωµάτες ως «το πιο µισητό πρόσωπο στη χώρα». Με εκφοβισµούς, έχει εξασφαλίσει µερίδιο σε σχεδόν όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στο Ουζµπεκιστάν και ο κόσµος τη βλέπει σαν «βαρόνο-ληστή».
∆ιαθέτειδιπλωµατικό διαβατήριο και ζει πολύ καιρό στη Γενεύη ή στην Ισπανία. ∆ιπλωµάτες γράφουν πως την εντόπισαν στις 3 π.µ. να φτάνει σ’ ένα κλαµπ και να συναντάει την αδελφή της Λόλα σ’ ένα σεπαρέ που φύλασσαν τέσσερις σωµατοφύλακες. Η Λόλα είχε φτάσει µε Porsche Cayenne – «το µοναδικό στην Τασκένδη» – µε «τον φίλο της που έχει εµφάνιση γκάνγκστερ». Σερβιρίζονταν µεγάλες ποσότητες εισαγόµενων σκληρών οινοπνευµατωδών, σηµειώνουν οι διπλωµάτες, «κάτι που είναι παράνοµο».
Τουρκµενιστάν
Το Τουρκµενιστάν δεν έχει κανένα πρόβληµα µε το οργανωµένο έγκληµα, είπε τον Ιούνιο του 2008 σ’ έναν υψηλόβαθµο αµερικανό αξιωµατούχο ο υπουργός Αµυνας στρατηγός Αγκαγκελντί Μαµετγκελντίεφ, και ο πρεσβευτής συνοψίζει τα λεχθέντα: «Την ώρα της ανεξαρτησίας, το 1991, ο πρώην πρόεδρος Νιάζοφ συγκέντρωσε όλους τους αρχηγούς των εγκληµατικών οργανώσεων και τους εκτέλεσε δηµόσια. Κανένα πρόβληµα πλέον». Το 2007 ήρθε στην εξουσία ο νέος πρόεδρος Γκουρµπανγκουλί Μπερντιµουχαµέντοφ και το 2008 ένα γιοτ έδωσε την ευκαιρία στην αµερικανική πρεσβεία να περιγράψει τον τρόπο λειτουργίας του καθεστώτος: «Σύµφωνα µε πηγές µεταξύ των εκπατρισµένων στο Ασγκαµπάτ», ένα γιοτ αξίας 60 εκατοµµυρίων δολαρίων βρίσκεται αγκυροβοληµένο στην Κασπία Θάλασσα. Πρόκειται για ένα δώρο της ρωσικής εταιρείας Itera προς τον πρόεδρο, ο οποίος ονειρευόταν ένα παιγνιδάκι παρόµοιο µε το γιοτ του δισεκατοµµυριούχου Ροµάν Αµπράµοβιτς. Ο πρόεδρος φαίνεται πως βαρέθηκε τα αυτοκίνητα («διαθέτει µια Μπέντλεϊ, µια Μερτσέντες Μέιµπαχ, δώρο γερµανικής εταιρείας, µια Ρέιντζ Ρόβερ και µια Κάντιλακ Εσκαλάντ», απαριθµεί η πρεσβεία) και ένα γιοτ δεν ήταν τίποτε για την Itera, η οποία κατασκευάζει στο Τουρκµενιστάν ξενοδοχεία, αυτοκινητόδροµους, σιδηρόδροµους και εκµεταλλεύεται πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Καζαχστάν
Ο πρόεδρος Ναζαρµπάγεφ διαθέτει 40 άλογα απ’ όλο τονκόσµο, τα οποία διατηρεί σε µια υπερπροστατευµένη ιδιοκτησία στα περίχωρα της πρωτεύουσας.Φήµες λένε πως πήρε και τρίτη σύζυγο, µια «βασίλισσα της οµορφιάς», έγραφε το 2008 ο αµερικανός πρεσβευτής στην πρωτεύουσα Αστάνα. Ο γαµπρός του Τιµούρ Κουλιµπάγεφ είναι από τους ισχυρότερους στη χώρα ως αντιπρόεδρος του Σαµρούκ-Καζίνα, ενός τεράστιου κρατικού ταµείου που ελέγχει«το 90% της οικονοµίας του Καζαχστάν. Για τα 40ά γενέθλιά του, ο Κουλιµπάγεφ προσκάλεσε τον Ελτον Τζον για ιδιωτική συναυλία.
Ο λογαριασµός έφτασε το 1,2 εκατ. ευρώ. Ο Τιµούρ Κουλιµπάγεφ και η σύζυγός του Ντινάρα, κόρη του προέδρου, είναι επίσης γενναιόδωροι:
το ζεύγος αγόρασε πολλές κατοικίες στο Μποντρούµ (Αλικαρνασσό) της Τουρκίας, αξίας 4 ώς 5 εκατοµµυρίων δολαρίων η καθεµιά, για να τις προσφέρουν στη συνέχεια σε συγγενείς τους.
Η «πλαστική» οµορφιά της πρώτης κυρίας
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ της πρώτης κυρίας του Αζερµπαϊτζάν είναι µονίµως ανέκφραστο εξαιτίας των «µεγάλων αισθητικών επεµβάσεων που έχει κάνει πιθανόν στο εξωτερικό», γράφουν περιφρονητικά σε τηλεγραφήµατά τους από το Μπακού αµερικανοί διπλωµάτες. Το τηλεγράφηµα που δηµοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο Wikileaks γράφτηκε τον Ιανουάριο και αναφέρει για τη 46χρονη Μεριµπάν Αλίεβα, τη σύζυγο του προέδρου του Αζερµπαϊτζάν Ιλάµ Ιλχάν, ότι «φοράει φορέµατα που θα θεωρούνταν προκλητικά ακόµη και στον δυτικό κόσµο», όµως «στην τηλεόραση, στις φωτογραφίες και σε προσωπικές επαφές, το πρόσωπό της είναι ανίκανο να αποτυπώσει εκφράσεις».
Στο τηλεγράφηµα περιγράφεται ακόµη πώς τον Σεπτέµβριο του 2008 η Αλίεβα και οι δύο κόρες της υποδέχθηκαν «τη δεύτερη κυρία Λιν Τσέινι», σύζυγο του αµερικανού πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι:
«Ενώ οι τρεις κυρίες περίµεναν το αυτοκίνητο της κ. Τσέινι, ένας πράκτορας της µυστικής υπηρεσίας ρώτησε “ποια είναι η µητέρα;” Αξιωµατούχοι της πρεσβείας και προσωπικό του Λευκού Οίκου µελέτησαν τις τρεις γυναίκες για αρκετές στιγµές και µετά ένας αξιωµατούχος της πρεσβείας είπε: “Λοιπόν, λογικά η µητέρα θα στεκόταν πιθανόν στη µέση”».
Αµερικανικά «καρφιά» για τους γάλλους δηµοσιογράφους
ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ οι αµερικανοί διπλωµάτες τους γάλλους δηµοσιογράφους; Ποια πορτογαλική τράπεζα πρότεινε deal στην Ουάσιγκτον αναφορικά µε το Ιράν; Τι πραγµατικά πιστεύει για την Τεχεράνη η Αυστραλία; Πόσο ενήµεροι ήταν για τα σχέδια του IRA οι ηγέτες του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταµς και Μάρτιν ΜΑΚΓΚίνες; Είναι µερικά από τα ερωτήµατα στα οποία (εµφανίζονται να) δίνουν απαντήσεις τα νέα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν από το Wikileaks.
* Οι γάλλοι δηµοσιογράφοι ταυτίζονται µε την εξουσία, δεν θεωρούν πρωταρχικό τους ρόλο να την ελέγχουν, τείνουν περισσότερο να βλέπουν εαυτούς ως διανοούµενους και προτιµούν να επηρεάζουν τους αναγνώστες τους παρά να µεταφέρουν γεγονότα – είναι η άποψη που διατυπώνεται σε τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι.
* Η µεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Πορτογαλίας, η Millennium BCP, προσφέρθηκε το 2009 να ενηµερώνει τις ΗΠΑ για τις οικονοµικές δραστηριότητες του Ιράν, ζητώντας ως αντάλλαγµα να της επιτραπούν οι επιχειρηµατικές δραστηριότητες µε την Τεχεράνη, αποκαλύπτουν τηλεγραφήµατα που δηµοσιεύτηκαν στην «El Pais».
* Η Αυστραλία διαφωνεί µε τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το Ιράν: τηλεγραφήµατα που δηµοσιεύτηκαν στη «Sydney Morning Herald» µεταφέρουν την άποψη της αυστραλιανής Υπηρεσίας Εθνικών Εκτιµήσεων (ONA) πως το Ιράν δεν είναι «απείθαρχο κράτος» και το πυρηνικό του πρόγραµµα εξυπηρετεί αποτρεπτικούς και όχι επιθετικούς σκοπούς.
* Ενήµεροι, ως µέλη της «στρατιωτικής διοίκησης του IRA», για τα σχέδια του Ιρλανδικού ∆ηµοκρατικού Στρατού να ληστέψει το 2004 τηNorthernBank στο Μπέλφαστ – οι δράστες αφαίρεσαν συνολικά 26,5 εκατοµµύρια λίρες – φέρεται να ήταν ο νυν πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταµς, και ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν ΜΑΚΓΚΊΝΕς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου