Ο «Καλλικράτης» και γενικότερα οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Ανώτατη εκπαίδευση με το σχέδιο για το νέο νόμο Πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που δόθηκε για διαβούλευση, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των προέδρων ΤΕΙ της χώρας... μας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κοζάνη, όπου τονίστηκε ότι η επιχειρούμενη συρρίκνωση σχολών ή και ολόκληρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της περιφέρειας.
Στη συνάντηση έδωσαν παρών 12 πρόεδροι ΤΕΙ της χώρας μας, καθώς απουσίαζαν μόνο οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας και Πάτρας για λόγους υγείας, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης.
Εξετάστηκε το κείμενο του σχεδίου διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση και επισημάνθηκε ότι πιθανώς να χρειάζονται πράγματι κάποιες αλλαγές λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να μπουν σε διαπραγμάτευση κάποια ζητήματα, καθώς ήδη με Νόμους του 2001 τα ΤΕΙ ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ αδιαπραγμάτευτη είναι οποιαδήποτε πιθανή έμμεση σύνδεση των ΤΕΙ με κολλέγια διετούς φοίτησης στο μέλλον.
Μιλώντας στον «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ» ο π. πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος σημείωσε ότι δεν λείπουν οι νόμοι για την εκπαίδευση και ειδικότερα για τα ΤΕΙ, ούτε φταίνε οι διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τα όποια προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά η μη εφαρμογή των νόμων και η ελλιπής χρηματοδότηση της Παιδείας. Σημείωσε ότι δεν έχουν βάση οι φήμες που διαρρέουν ότι οι διοικήσεις των ΤΕΙ ή ο τρόπος που εκλέγονται ευθύνονται για τα προβλήματα και γι? αυτό θα αλλάξουν ξανά, αφού από τότε που έγιναν τα ΤΕΙ άλλαξαν 6-7 φορές. «Εάν δεν πάει καλά η ανώτατη εκπαίδευση εμείς θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει αυτή καθ? εαυτή η πολιτεία διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν», είπε και ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι η πολιτεία δεν φροντίζει καν για την εφαρμογή των Νόμων που θεσμοθετεί, κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι νόμοι για την ανώτατη εκπαίδευση έχουν μέσο όρο ζωής ενάμισι χρόνο. «Άρα η όλη συζήτηση για μετατόπιση ευθυνών γίνεται για να ξεφορτωθεί η πολιτεία τις ευθύνες της».
Όσο για το ενδεχόμενο κατάργησης σχολών των ΤΕΙ ή και ολόκληρων τεχνολογικών ιδρυμάτων τονίστηκε ότι εάν επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία της χώρας μας η κατάργηση τμημάτων ή σχολών να μην γίνει εις βάρος της περιφέρειας, αφού η ύπαρξη ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πέραν του ακαδημαϊκού τους καθήκοντος συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ίδιας της περιφέρειας και στη συγκράτηση της απασχόλησης του επιστημονικού δυναμικού τους.
Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Γκανάτσιος το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας απασχολεί συνολικά (με το έκτακτο) προσωπικό περισσότερα από 800 άτομα και τόνισε ότι «η ανώτατη εκπαίδευση, εφόσον λειτουργεί σωστά, είναι εργαλείο για να βγει η χώρας μας νωρίτερα από την κρίση».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου