ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Με επιτυχία ολοκληρώνεται και το δεύτερο έτος του έργου για την κατασκευή και ανάδειξη των μονοπατιών του Βοΐου...










Το έργο με τίτλο ‘‘Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στο Νομό Κοζάνης’’ με περιοχή δράσης το Βόιο, που εντάσσεται στα πλαίσια του Προγράμματος ‘ΠΙΝΔΟΣ’, έχει ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία και το δεύτερο από τα τρία έτη υλοποίησής του με τα πρώτα αποτελέσματα να ξεπερνούν... κάθε προσδοκία. Η εκπόνηση των μελετών για την κατασκευή των τριών πρώτων διαδρομών έχει ολοκληρωθεί πριν την αρχική ημερομηνία παράδοσης, ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκονται και οι μελέτες για τις επόμενες τρεις από τις δέκα συνολικά πρότυπες διαδρομές που θα δημιουργηθούν στα όρη Βόιο και Άσκιο του Νομού Κοζάνης. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία των σχετικών αδειοδοτήσεων από το Δασαρχείο και το Υπουργείο Γεωργίας και έπειτα 6 μονοπάτια θα είναι έτοιμα προς δημοπράτηση.
Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί από την ερευνητική ομάδα η βελτίωση της σηματοδότησης των προϋπαρχόντων διαδρομών, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ήδη επισκέψιμα. Συνολικά στο Δυτικό Βόιο (περιοχή Τσοτυλίου – Πενταλόφου) αναμένεται να προκύψει μετά την κατασκευή και των νέων διαδρομών ένα δίκτυο 120 χιλιομέτρων συνεχόμενων μονοπατιών σε άγνωστες μέχρι σήμερα περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σπάνιων πολιτιστικών μνημείων, ένα εγχείρημα μοναδικό για το ελληνικά δεδομένα. Παράλληλη δράση είναι και η κατασκευή του Γεωπάρκου – Οικοπάρκου Σκαλοχωρίου στην περιοχή της Νεάπολης. Αντίστοιχα στο Ανατολικό Βόιο (περιοχή Σιάτιστας – Ασκίου – Βλάστης) το δίκτυο θα φτάσει τα 65 χλμ. Επίσης και στις υπό μελέτη διαδρομές έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή σηματοδότηση κι έτσι μπορούν και αυτές να γίνουν επισκέψιμες από έμπειρους περιπατητές.
Πολύ σημαντικά υπήρξαν τα αποτελέσματα όλων των δράσεων προβολής του έργου και της περιοχής του Βοϊου συνολικά, μιας και ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και όλο περισσότερος κόσμος επισκέπτεται τα παραδοσιακά χωριά, τα πέτρινα γεφύρια και τις διαδρομές που είναι ήδη έτοιμες. Η τοπική κοινωνία έχει επίσης αγκαλιάσει την όλη προσπάθεια, μιας και το έργο ακόμη και στην παρούσα φάση της υλοποίησής του συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας σε αυτές τις δύσκολες μέρες με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο εναλλακτικός τουρισμός με τη μορφή που γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί σήμερα στο Βόιο αποτελεί ένα νέο είδος τουρισμού χαμηλού κόστους, υψηλής αισθητικής αξίας και στροφής προς την ιστορία και την οικολογία. 
Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις του τόπου και έτσι εκτός από τη Νομαρχία Κοζάνης, το Κέντρο Περιβάλλοντος, τους τοπικούς Δήμους, τον Αρκτούρο, τους συνοδούς βουνού της περιοχής και την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, στους συνεργάτες του Πανεπιστημίου πλέον ανήκουν ο ΣΕΟ Κοζάνης, καθώς και η Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας, η βοήθεια των οποίων υπήρξε πολύτιμη χάρις της πλούσιας εμπειρίας τους στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας.
Η επισκεψιμότητα της τρίγλωσσης ιστοσελίδας του έργου (www.monopatia-pindos.gr), που παρέχει πληροφορίες διαμονής και εστίασης, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, πληροφοριακά κείμενα, χρήσιμους συνδέσμους μέχρι και σχετικά ντοκιμαντέρ, έχει ξεπεράσει τις 60.000 επισκέψεις μέσα σε 1,5 μόλις έτος, παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη πλήρως. Παράλληλα, το έργο και συνολικά η περιοχή προβλήθηκε με προσοχή στην κρατική τηλεόραση, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες εθνικής εμβέλειας, καθώς και σε σχετικές ημερίδες και συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς στην περιοχή Βοΐου - Ασκίου. Σε φάση σχεδιασμού βρίσκονται επίσης το σχετικό ντοκιμαντέρ που δημιουργείται, ο τρίγλωσσος ταξιδιωτικός οδηγός για την επίσκεψη στα μονοπάτια και στην ευρύτερη περιοχή, δύο info-kiosks, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα ορειβατικά καταφύγια και η τελική ημερίδα όπου θα παρουσιασθούν στην κοινωνία της Κοζάνης τα τελικά αποτελέσματα του έργου, ενώ υπό έγκριση έχει τεθεί το αίτημα για τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου