ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Περικοπές μισθών και σε εισηγμένες ΔΕΚΟ...







Αποφάσεις για μειώσεις μισθών και άλλων αποδοχών και στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ ή στις συνδεδεμένες με αυτές θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Το αίτημα θα γίνει γραπτώς με επιστολές που προγραμματίζεται να σταλούν... εντός της εβδομάδος σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητείται εξορθολογισμός των δαπανών λειτουργίας και μισθοδοσίας, ανάλογος με αυτόν που προβλέπει το νομοσχέδιο που σήμερα συζητείται στη Βουλή για τις περίπου 100 εκτός Χρηματιστηρίου ΔΕΚΟ. Οπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η επιστολή θα σταλεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που ολοκληρώνεται αύριο με τη μέθοδο του κατεπείγοντος.
Το ίδιο στέλεχος διευκρινίζει ότι η επιστολή θα σταλεί μεν σε όλες τις εταιρείες, αλλά αυτές θα αποφασίσουν «κατά περίπτωση»:
**Για τις μεν εισηγμένες στις οποίες το Δημόσιο έχει απόλυτη πλειοψηφία (άνω του 51%) οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση πάντως που το θέμα εκτιμηθεί ως ιδιαιτέρως σημαντικό ενδεχομένως να οδεύσει σε γενική συνέλευση.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι η ΔΕΗ που αριθμεί 22.000 υπαλλήλους, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, αλλά και η ΔΕΠΑ (ως συνδεμένη με τα ΕΛΠΕ).
**Οσο για τις εταιρείες στις οποίες υπάρχει καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου (ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ), όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη απαιτείται ενδεχομένως και διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες και η παραπομπή του ζητήματος σε γενική συνέλευση των μετόχων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο στη μείωση κατά 7% των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων είχαν περιληφθεί και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ με απόλυτη πλειοψηφία Δημοσίου.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ερωτηθέν γιατί δεν επιλέχθηκε και πάλι η ίδια μέθοδος, δηλαδή να περιληφθούν στο νομοσχέδιο που σήμερα συζητείται -όπως είχε αρχικά προταθεί από κυβερνητικούς παράγοντες που ακόμη επιμένουν να εισαχθεί σχετική τροπολογία- είπε ότι στόχος είναι να προωθηθούν λειτουργικές και μισθολογικές αλλαγές όπου υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου (και μειοψηφική).
Οσον αφορά το περιεχόμενο των επιστολών, ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε εταιρείας και τη συμμετοχή που έχει σε αυτή το Δημόσιο. Στελέχη της αγοράς εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους λέγοντας ότι διαφωνούν ούτως ή άλλως με την «ισοπεδωτική», όπως τη χαρακτηρίζουν, περικοπή οριζοντίως των μισθών. Οπως εξηγούν πρόκειται για την «εύκολη» διαχειριστικά λύση, αλλά όχι για την καλύτερη, αφού διατηρεί αδικίες και μειώνει τα κίνητρα απόδοσης.
Για παράδειγμα, λένε ότι καθώς ο νόμος έχει μέγιστο πλαφόν περικοπής κατά 25% όσοι λάμβαναν πολύ μεγάλες αποδοχές θα συνεχίζουν να παίρνουν πάνω από 48.000 ευρώ ετησίως.
Αντιθέτως, συνεχίζουν, πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης μπορεί να λαμβάνουν πλέον τόσο λίγα χρήματα -σε σχέση με τους μισθούς αγοράς- ώστε όχι μόνο να μην έχουν κίνητρο απόδοσης αλλά να τους δημιουργηθούν και... άλλα κίνητρα εύρεσης άδηλων... «μπόνους».

Από 52, υπό επιτήρηση 100
Το νομοσχέδιο-σκούπα, του οποίου η συζήτηση ξεκινά αύριο, διευρύνει τον «κατάλογο» των υπό επιτήρηση από το υπουργείου Οικονομικών ΔΕΚΟ από 52 σήμερα σε περίπου 100 περιλαμβάνοντας και εταιρείες όπως η Αττικό Μετρό, η Τραμ ΑΕ, η ΕΡΤ, η Εγνατία Οδός και το Κτηματολόγιο. Προβλέπεται:
**Οροφή αποδοχών στα 48.000 ευρώ μικτά ετησίως (με πλαφόν μείωσης 25% και εξαίρεση για διοικητές, διευθύνοντες συμβούλους και προέδρους).
**Αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων και μείωση κατά 10% στις αποδοχές που ξεπερνούν το όριο των 1.800 ευρώ μηνιαίως χωρίς τα επιδόματα.
**Για την αξία των επιπλέον αμοιβών (υπερωριακής απασχόλησης, υπερεργασίας, εκτός έδρας, οδοιπορικών και εργασίας τις εξαιρέσιμες ημέρες) θεσπίζεται πλαφόν στο 10% επί του συνόλου των δαπανών μισθοδοσίας κάθε ΔΕΚΟ.
Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2011 θα ψηφίσει νόμο με τον οποίο θα αποφασίσει την κατάργηση «περιττών» ΔΕΚΟ και τη συγχώνευση κάποιων άλλων...
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου