Σοκ από τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ): Σε 5.000 περιπτώσεις πανελλήνια (στο 0,5% του εργατικού δυναμικού) δεν καταβλήθηκε το Δώρο Χριστουγέννων, ωστόσο στην... πραγματικότητα ο αριθμός μπορεί να είναι και δεκαπλάσιος, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Εργατικών Κέντρων.Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Θήβα και τις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, στην Αθήνα στις 22 Δεκεμβρίου, 2.514 εργαζόμενοι έκαναν περισσότερες από 210 καταγγελίες για εργοδότες, που δεν κατέβαλαν δώρο στους εργαζομένους.
Αυτόφωρο και προθεσμία
Από τις δικαστικές Αρχές προκύπτει ότι στις 31 Δεκεμβρίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν και προσήχθησαν στον εισαγγελέα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, επειδή δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων σε εργαζομένους των επιχειρήσεών τους. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, όσο και ανήμερα, στα Αυτόφωρα Μονομελή Πλημμελειοδικεία επικρατούσε το αδιαχώρητο.
Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους ζήτησαν το τριήμερο, που ορίζει ο νόμος, για να προετοιμάσουν την απολογία τους.
* Αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες οι καταγγελίες εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων από επιχειρήσεις. Τις μέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι καταγγελίες αφορούσαν 46 επιχειρήσεις στους 7 νομούς της Κεντρικής, που απασχολούν 360 εργαζόμενους, και χθες, μόνο στη Θεσσαλονίκη, ανήλθαν σε 67 επιχειρήσεις με 600 άτομα προσωπικό.
«Ούτε το 10% των περιπτώσεων δεν έχει καταγγελθεί, οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερες», μας είπε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Οπου απουσιάζει το σωματείο
Ολες οι παραπάνω καταγγελίες έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα κρούσματα αυτά παρατηρούνται σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν σωματεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, επιχειρήσεις ανακοινώνουν ότι δεν θα δώσουν δώρο, όμως συμμορφώνονται αμέσως μόλις υπάρξει παρέμβαση από την Επιθεώρηση Εργασίας ή τα συνδικάτα.
Ανάλογα με τη στάση τους, οι επιχειρήσεις χωρίζονται σε 5 κατηγορίες: Αυτές που δίνουν το δώρο κανονικά, αυτές που δεν το δίνουν καθόλου, αυτές που το δίνουν μειωμένο, αυτές που προτείνουν να το δώσουν σε είδος και αυτές που λένε στους εργαζομένους να υπογράψουν τώρα ότι το πήραν και να τους το δώσουν εν καιρώ.
Ολα αυτά, βεβαίως, σε καθεστώς απειλών και εκβιασμών περί απολύσεων ή λουκέτου, σε μια περίοδο που η ανεργία στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 25%, σύμφωνα με το ΕΚΘ, και υπάρχουν φόβοι ότι μετά τις γιορτές θα κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις, κυρίως από το χώρο του εμπορίου.
Λιβαδειά, Χανιά, Πάτρα
* Στη Λιβαδειά, 6 καταγγελίες για ισάριθμες επιχειρήσεις δέχθηκε το Εργατικό Κέντρο για μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων. Μετά την παρέμβαση του ΕΚΛ, το δώρο καταβλήθηκε.
* Σε 10 περιπτώσεις δεν καταβλήθηκε δώρο σε εργαζομένους, οι οποίοι ενημέρωσαν το Εργατικό Κέντρο Χανίων, λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Μανούσος Λιονάκης. Για να προσθέσει: «Ενδεχομένως να υπάρχουν και εργαζόμενοι οι οποίοι δεν θα έχουν πάρει το δώρο, αλλά υπό το φόβο της απόλυσης ίσως να μην έχουν κάνει καταγγελία».
* Στην Πάτρα, μια εταιρεία Logistics καταγγέλθηκε στον εισαγγελέα ότι δεν έδωσε δώρο στους 25 εργαζομένους. Ο εργοδότης οδηγήθηκε στο δικαστήριο και τελικά λόγω παρέλευσης του Αυτοφώρου ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου