ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ σχέδιο «μαστίγιου και καρότου» προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να μαζέψει... έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.Με δύο νομοσχέδια, ένα του υπουργείου Οικονομικών και ένα του υπουργείου Εργασίας, προωθεί «διευκολύνσεις» για την καταβολή φόρων και εισφορών αλλά και βαριές «καμπάνες» για όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν.
Το σχέδιο αποσκοπεί στο να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο πολιτικές που «περνάνε» στην κοινή γνώμη μέσα στο εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Η πρώτη πολιτική υπαγορεύει την ολομέτωπη επίθεση σε όσους δεν πληρώνουν τις οφειλές. Κάτι άλλωστε που απαιτεί και η τρόικα, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις που έχουν γίνει, ακόμη και από τον Ντομινίκ Στρος Καν. Η δεύτερη προβλέπει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει όσους προσπαθούν να διατηρήσουν «ζωντανές» τις επιχειρήσεις τους και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Το σχέδιο αποτελεί στοίχημα υψηλού ρίσκου για το οικονομικό επιτελείο, καθώς η επιτυχία του τελικά θα εξαρτηθεί:
*Από το πόσο γρήγορα θα υιοθετηθεί η νέα τεχνολογία από τον ελεγκτικό μηχανισμό της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.
*Από τις επιδόσεις των ελεγκτών σε μια περίοδο όπου κυριαρχούν η λειψανδρία στις συγκεκριμένες θέσεις αλλά και οι έντονες διαμαρτυρίες των δημόσιων υπαλλήλων λόγω της μείωσης των μισθών.
Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως εξής:
*Μετά το υπουργείο Οικονομικών, και το υπουργείο Εργασίας θα μπει στον χορό των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδική διάταξη ενσωματώνεται σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και το οποίο αφορά την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Το δεύτερο τρίμηνο
Το «κυνηγητό» των οφειλετών προς τα ταμεία θα ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2011.
*Θεσπίζονται πρόστιμα (ύψους 400-500 ευρώ) ακόμη και για τους εργαζόμενους που θα συλλαμβάνονται να «συνεργάζονται» με εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν.
Για παράδειγμα, πρόστιμο θα επιβάλλεται όχι μόνο στους επιχειρηματίες αλλά και σε όσους εργαζόμενους εμφανίζονται στα χαρτιά να... ημιαπασχολούνται αλλά βρίσκονται από τους ελέγχους των επιθεωρητών εργασίας να τηρούν κανονικό ωράριο.
*Οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να ενημερώνουν ηλεκτρονικά το υπουργείο Οικονομικών, κάθε φορά που θα εκδίδουν ή θα λαμβάνουν ένα τιμολόγιο. Παράλειψη ενημέρωσης θα σημαίνει ότι η συναλλαγή δεν θα μπορεί να συμπεριληφθεί στα βιβλία της επιχείρησης, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο. Η νομοθετική κάλυψη του ηλεκτρονικού «φακελώματος» των τιμολογίων έχει ήδη γίνει με τον περυσινό φορολογικό νόμο και τώρα προωθείται η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει το μέτρο. Σε πρώτη φάση, το «φακέλωμα» θα αφορά τα τιμολόγια που θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο (π.χ. πάνω από 3.000 ευρώ).
*Παρά τις αντιρρήσεις νομικών κύκλων, προωθείται η διαδικασία του αυτοφώρου για όσους δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ. Επίσης, μελετώνται ακόμη υψηλότερα πρόστιμα για συγκεκριμένες κατηγορίες παραβάσεων.
*Ηδη ξεκίνησαν επαφές της κυβέρνησης με τις τράπεζες, καθώς από τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα -μέσω τραπεζών- τόσο τους μισθούς όσο και τις εισφορές και τους φόρους που αντιστοιχούν. Πρακτικά, η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς αν δεν είναι ταυτόχρονα σε θέση να αποδώσει τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μελετούν την εφαρμογή ενός μεταβατικού σταδίου προκειμένου να είναι ομαλό το πέρασμα στο νέο σύστημα.
Το ασφυκτικό πλαίσιο που τείνει να δημιουργηθεί στην αγορά με όλες αυτές τις προωθούμενες διατάξεις η κυβέρνηση επιδιώκει να το μετριάσει με μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούνται:
*Το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει την επόμενη εβδομάδα νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη φορά, η ρύθμιση δεν θα προβλέπει απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και εξόφληση των οφειλών σε δόσεις. Οσοι χρωστούν (σ.σ.: το σύνολο των συσσωρευμένων εισφορών από ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ) θα καλούνται να πληρώνουν το σύνολο των τρεχουσών εισφορών. Μαζί με τις... τρέχοντες καταβολές πρέπει να πληρώνουν και μικρό κομμάτι των συσσωρευμένων οφειλών. Αυτό το κομμάτι θα υπολογίζεται με ένα μικρό ποσοστό (π.χ. 4-5%) επί των τρεχουσών οφειλών.
Δηλαδή, αν κάποιος χρωστάει 5.000 ευρώ από τις τρέχουσες εισφορές του ΙΚΑ, πρέπει να πληρώσει και 250 ευρώ επιπλέον σε μηνιαία βάση προκειμένου να μειώσει σταδιακά τις συσσωρευμένες οφειλές. Οσες εταιρείες αποδεχθούν αυτό το μέτρο θα εξασφαλίζουν «πάγωμα» των συσσωρευμένων οφειλών (καθώς δεν θα επιβάλλονται νέες προσαυξήσεις) αλλά και «προστασία» από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (σ.σ.: κατασχέσεις κ.λπ.).
Οσοι έκαναν ρύθμιση
Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.
*Εκτός από τη ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών, για τις... «άσωτες επιχειρήσεις» (αυτές που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους) θα ανοίξει και ένα παράθυρο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέσα από την έκδοση της «κάρτας εργασίας». Το μέτρο προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν (θα θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια) θα απολαμβάνουν μείωση τόσο των εργοδοτικών εισφορών, όσο και των εισφορών που καλείται να καταβάλλει ο εργαζόμενος (αρχικά η μείωση θα είναι 10% και θα φτάσει στο 25% μέχρι το 2013).
Με την κάρτα εργασίας, θα φακελώνεται ηλεκτρονικά το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας και καταστρατήγησης του θεσμού της μερικής αποσχόλησης με απώτερο σκοπό την εισφοροδιαφυγή (χιλιάδες εργαζόμενοι εμφανίζονται ως τετράωρης απασχόλησης, αλλά στην πραγματικότητα απασχολούνται για 8 ώρες, με τη μισή τους αμοιβή να είναι «μαύρη»).
*Με το φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο, προωθείται η σύσταση νέας ανεξάρτητης αρχής: του «Φορολογικού Διαιτητή». Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, στη νέα ανεξάρτητη αρχή θα μπορούν να προσφεύγουν όσοι φορολογούμενοι έχουν «ανοικτούς λογαριασμούς» με το Δημόσιο. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η συναίνεση του Δημοσίου προκειμένου να μεσολαβήσει ο φορολογικός διαιτητής.
Η προσφυγή στη νέα αρχή θα αποτελέσει εναλλακτική λύση για τους φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα μπορούσαν να ακολουθήσουν μόνο την οδό των διοικητικών δικαστηρίων. Η προσφυγή στη φορολογική Δικαιοσύνη, εκτός από εξαιρετικά χρονοβόρα, έχει γίνει και πολύ ακριβή διαδικασία, καθώς ο «διαμαρτυρόμενος» οφείλει να προπληρώσει το 50% του προστίμου που του έχει επιβληθεί προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του. Στον «Φορολογικό Διαιτητή» η υπόθεση προγραμματίζεται να κλείνει μέσα σε δεσμευτική προθεσμία έξι μηνών.
«Απόχη» μέσω ηλεκτρονικών τιμολογίων
Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των τιμολογίων που εκδίδουν και λαμβάνουν οι επιχειρήσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί μέσα στο επόμενο διάστημα, οι εκδότες και οι λήπτες τιμολογίων -τα οποία θα υπερβαίνουν αρχικά ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο- θα είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τα στοιχεία της συναλλαγής προκειμένου να γίνει διασταύρωση.
Η υπουργική απόφαση θα έρθει σε συνέχεια του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε το 2010 στη Βουλή. Η σχετική νομοθετική διάταξη προβλέπει:
*Οτι ο λήπτης ενός φορολογικού στοιχείου (τιμολογίου) φέρει και αυτός το βάρος για την απόδειξη της συναλλαγής. Οφείλει δηλαδή να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του εκδότη του τιμολογίου αλλά και την ακρίβεια της συναλλαγής μέσω βάσης δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
*Οτι όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων θα εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή μέσω επιταγών οι οποίες όμως και πάλι πρέπει να εξοφλούνται μέσω των συγκεκριμένων λογαριασμών. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2011, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη τις σχετικές οδηγίες. Πάντως «ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά», όπως διαβεβαιώνει μιλώντας στην «Οικονομία» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι οι εκδότες ενός τιμολογίου θα υποχρεούνται μέσω Internet (με την τεχνολογία web services) να γνωστοποιούν όλα τα στοιχεία της συναλλαγής στη ΓΓΠΣ. Το πιθανότερο είναι ότι θα μπει όριο (π.χ. 3.000 ευρώ), το οποίο όμως, όπως αναφέρει στην «Οικονομία» αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα μειώνεται σταδιακά με στόχο η διασταύρωση να «πιάνει» όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές. Εκτός από τον εκδότη του τιμολογίου, ηλεκτρονική πιστοποίηση θα κάνει και ο λήπτης. Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις πλαστές συναλλαγές, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε περίπτωση που ο εκδότης ή ο λήπτης του τιμολογίου δεν προχωρήσει στην ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων, θα πληρώνει πρόστιμο, ενώ η συναλλαγή δεν θα αναγνωρίζεται ως επαγγελματική δαπάνη προκειμένου να μειώνονται αντίστοιχα τα φορολογητέα κέρδη.
Κριστιάνο Ρονάλντο και Χεορχίνα Ροντρίγκες: Νέες πολυτελείς κατοικίες σε
Ντουμπάι και Πορτογαλία
Πριν από 16 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου