Η πρόκληση της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, του Καλλικράτη, πήρε σάρκα και οστά από την αρχή του χρόνου, φέρνοντας στις αποσκευές της όλες τις παθογένειες του παλιού αυτοδιοικητικού συστήματος και πολλές προσδοκίες... Μιλήσαμε με όλους σχεδόν τους αιρετούς περιφερειάρχες. Όλοι όσοι ανταποκρίθηκαν ιεράρχησαν ως προτεραιότητά τους την οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών τους και την προσπάθεια να ξεφύγουν πολίτες και φορείς από τον τοπικό χαρακτήρα των παλιών Νομαρχιών και να αποκτήσουν περιφερειακή συνείδηση.
Επίσης, όλοι προσβλέπουν στα κοινοτικά χρήματα που θα έρθουν στις περιφέρειες μέσω ΕΣΠΑ για να υλοποιήσουν έργα και προγραμματικές δεσμεύσεις, ωστόσο η διαχείριση των χρημάτων θα έρθει στους αιρετούς περιφερειάρχες από την πρώτη Ιουλίου 2011.
Βέβαια, δε λείπουν και οι ανησυχίες ότι οι διορισμένοι από την πολιτεία περιφερειάρχες σε πρώτη φάση αλλά και οι επτά γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων θα επιχειρήσουν να « καπελώσουν» τους αιρετούς περιφερειάρχες. Οι αιρετοί , προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που συμβεί αυτό, όσοι το επιχειρήσουν θα έχουν απέναντί τους την κοινωνία που μπήκε στη διαδικασία εκλογής αιρετών περιφερειαρχών.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι από Βορρά προς Νότο...
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Αριστείδης Γιαννακίδης
Πρώτος στόχος η καθιέρωση της περιφέρειας ως διεθνές ανταγωνιστικό διαμετακομιστικό κέντρο με πυρήνες τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Παράλληλα, στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπεται σύνδεση, οδικώς και σιδηροδρομικώς τόσο με το Βόσπορο όσο και τις παραποτάμιες πόλεις.
Ωστόσο, πέρα από τα αναπτυξιακά, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών από την Τουρκία έχει να διαχειριστεί και αυτό το ακανθώδες ζήτημα , που όμως περισσότερο είναι θέμα αποφάσεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής , όπως δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης.
Αγκάθι ,επίσης, για την περιφέρεια η υποστελέχωση των υπηρεσιών της κυρίως στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης .
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Παναγιώτης Ψωμιάδης
Ο κ. Ψωμιάδης χαρακτηρίζει διάτρητο τον Καλλικράτη, με πολλές αδυναμίες , ωστόσο θεωρεί ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Προτεραιότητα για την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας το στήσιμο του μηχανισμού , το οικοδόμημα, όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Ψωμιάδης. Αφού υλοποιηθεί αυτό το σκέλος, επόμενοι στόχοι για την περιφέρεια είναι η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, η ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και η προώθηση των μακεδονικών προϊόντων στα Βαλκάνια αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, οργανωμένα, μέσω ενός φορέα και σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια.
Περιφέρεια Ηπείρου: Αλέξανδρος Καχριμάνης
Το οργανόγραμμα με το οποίο καλείται να λειτουργήσει η περιφέρεια αποτελεί το πιο βασικό πρόβλημα, καθώς , όπως υποστηρίζει ο κ. Καχριμάνης, υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.
Μειονέκτημα το γεγονός ότι η διαχείριση του ακανθώδους θέματος των απορριμμάτων είναι στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης ( παλιά περιφέρεια) , ή η ευθύνη για τη δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές , κυρίως στην περιοχή των Ιωαννίνων , λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κωνσταντίνος Αγοραστός
Η μεγάλη πρόκληση είναι να λειτουργήσει ο Καλλικράτης με τις εγγενείς αδυναμίες του και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες έως ότου βρει το βηματισμό της η περιφερειακή διοίκηση , αναφέρει ο κ. Αγοραστός( πχ μέχρι να δημοσιευτούν στα ΦΕΚ οι ορισμοί των επικεφαλής των διευθύνσεων , οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής , οπότε για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες στις υποθέσεις τους υπογράφει ο περιφερειάρχης).
Παράλληλα, πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου για να μειωθεί ο χρόνος υλοποίησης των έργων.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Απόστολος Κατσιφάρας
Δύο κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι αποφάσεις και οι δράσεις της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει ο κ. Κατσιφάρας...ο πρώτος πυλώνας είναι η προσπάθεια που θα γίνει ώστε να αποτελέσει η περιφέρεια πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας και ο δεύτερος η αναπτυξιακή δυναμική που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι αιρετοί άρχοντες, με στόχο να πάψει να είναι η Δυτική Ελλάδα η περιφέρεια με το πιο χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Έμφαση θα δοθεί, κατά τον κ. Κατσιφάρα, στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στην ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, Ιονίας και Ολυμπίας Οδού και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Σπυρίδων Σπύρου
Πρόκληση για το νέο αιρετό περιφερειάρχη είναι η προσπάθεια να ξανακερδίσει ο πολιτικός κόσμος , και ιδιαίτερα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης την εμπιστοσύνη των πολιτών. Βεβαίως δε λείπουν και στόχοι όπως η ενίσχυση του τουρισμού , πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και η ανάδειξη των Ιονίων Νησιών σε τουριστικό προορισμό πρώτης γραμμής. Μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει ο πολιτισμός και η ιστορία των Επτανησίων . Ο κ. Σπύρου είναι ίσως από τους λίγους που ιεραρχούν τόσο ψηλά στην ατζέντα τους τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής του.
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Κλέαρχος Περγαντάς
Το πιο δύσκολο ίσως εγχείρημα για το νέο περιφερειάρχη είναι η αλλαγή του τρόπου διοίκησης και αυτή η αλλαγή της νοοτροπίας πρέπει να ξεκινήσει από τους ίδιους τους υπαλλήλους της περιφέρειας , για να περάσει ακολούθως και στους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο νέος περιφερειάρχης. Ο κ. Περγαντάς θεωρεί ότι για να καλλιεργηθεί η περιφερειακή συνείδηση πρέπει να ξεπεραστεί ο τρόπος που διοικούνταν οι νομαρχίες , γιατί ακόμη υπάρχουν στους νομούς ετερογενή στοιχεία.
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πέτρος Τατούλης
Μοναδική ευκαιρία να δείξουν τη δυναμική τους οι τοπικές οικονομίες και να βοηθήσουν τη χώρα στην ανάκαμψη των δημοσιονομικών της μεγεθών χαρακτηρίζει τον Καλλικράτη ο Πέτρος Τατούλης. Ακανθώδες θέμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διαχείριση των απορριμμάτων , με δεδομένο ότι στην Πελοπόννησο βρίσκονται οι περισσότερες παράνομες χωματερές και ελλοχεύει ο κίνδυνος τσουχτερών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περιφέρεια Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης
Πέρα από την οργανωτική διάρθρωση της περιφέρειας Κρήτης , αυτό που φαίνεται να συγκεντρώνει την προσοχή του κ Αρναουτάκη είναι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε, όταν τον Ιούλιο του 2011 , έρθει στα χέρια του η διαχείριση των κονδυλίων, αυτά να κατανεμηθούν σωστά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Οπότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες αλλά και όσα έργα είναι ήδη σε εξέλιξη. Ο κ. Αρναουτάκης θεωρεί ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ λόγω ανολοκλήρωτων μελετών ή παραλείψεων.
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Ιωάννης Μαχαιρίδης
Υποστελέχωση των υπηρεσιών της περιφέρειας διαπιστώνει ο νέος αιρετός άρχοντας , καθώς με δεδομένο ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει 48 νησιά , οι υπηρεσίες της θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο δομημένες ώστε να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι πολίτες των νησιών αυτών. Άλλο ακανθώδες θέμα για το νέο περιφερειάρχη η υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας , καθώς τόσο τα νοσοκομεία όσο και τα κέντρα υγείας αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις.
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Αθανάσιος Γιακαλής
Η βελτίωση της θαλάσσιας επικοινωνίας μεταξύ των νησιών είναι στις προτεραιότητες του νέου περιφερειάρχη , τις ελλείψεις της οποίας διαπιστώνει ο ίδιος καθημερινά, στην προσπάθειά του να φτάσει σε όλα τα νησιά της περιφέρειας. Επίσης, ο κ. Γιακαλής ζήτησε οικονομική απογραφή, ενώ θα προχωρήσει στο σχεδιασμό των δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μόλις κληθεί να διαχειριστεί κοινοτικά κονδύλια, κυρίως στον τομέα της βελτίωσης των υποδομών. Εκτός βέβαια από την ανάπτυξη του τουρισμού , ο νέος περιφερειάρχης θεωρεί ότι θα πρέπει να στηριχθεί και να αναπτυχθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από την παρουσίαση λείπουν οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Αττικής, δεν οφείλεται όμως σε παράλειψή μας , αλλά σε άρνηση των νέων περιφερειαρχών Γιώργου Δακή και Γιάννη Σγουρού αντίστοιχα να μας παραχωρήσουν συνεντεύξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου