Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επίσκεψη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κοζάνη - Τι είπε ο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Λύση στην κρίση η ανάπτυξη




Σε συστράτευση για επανεκκίνηση της οικονομίας, κάλεσε τις παραγωγικές τάξεις και τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, από την Κοζάνη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. «Στην κρίση πρέπει να απαντήσουμε με ανάπτυξη», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,.. ο οποίος είχε το περασμένο Σάββατο δύο μαραθώνιες συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς φορείς και επιμελητήρια, από τους οποίους ζήτησε συνεργασία «για να καταρτίσουμε μαζί μία αναπτυξιακή χάρτα για τη Δυτική Μακεδονία, αξιοποιώντας τα «δυνατά της σημεία». Ο υπουργός που συνοδευόταν από όλους τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, σε μία «σύσκεψη εργασίας» εξίμυσι ωρών, παρουσίασε αναλυτικά τον αναπτυξιακό νόμο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ συγχρόνως άκουσε προσεκτικά τους περίπου σαράντα πέντε εκπροσώπους φορέων που έλαβαν το λόγο.
Να σημειωθεί ότι έκανε δεκτή πρόταση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, για «κατάρτιση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας, που θα εξισώσει τις ανισότητες».
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αφού κατέστησε σαφές ότι «διοικούμε τη χώρα σε περίοδο έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε ότι στόχος μας είναι να ξαναβάλουμε μπροστά την οικονομία και να δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Μόνο τότε θα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να βγούμε από την κρίση». Ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος, στον οποίο, «πρωταγωνιστεί η περιφέρεια, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, τη δημιουργία υποδομών που θα φέρουν ανάπτυξη, αλλά και την περιφερειακή συνοχή».

4 δις. επενδυτικά σχέδια το 2011
Είπε ότι τα επενδυτικά προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου θα προκηρύσσονται δύο φορές το χρόνο. Το 2011 θα προκηρυχτούν επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δις. ευρώ, ενώ το πρώτο επενδυτικό πακέτο θα προκηρυχτεί στις 15 Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ως «τον μεγαλύτερο αιμοδότη της αναπτυξιακής προσπάθειας» και σημείωσε ότι «απόφασή μας είναι να διπλασιάσουμε την απορροφητικότητα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «στο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν όλα τα ώριμα έργα και δράσεις».
Ακόμη ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες συστήνεται το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα αντικαταστήσει το γνωστό ΤΕΜΠΜΕ. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ σύντομα θα γίνει η πρώτη προκήρυξη προγραμμάτων, ύψους 1,2 δις. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στόχος του νέου ταμείου είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξαγωγικών δραστηριοτήτων, για την ενίσχυση των οποίων, το ταμείο διαθέτει ήδη τα πρώτα 100 εκ. ευρώ. Έμφαση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνισιτκότητας στην «νεανική επιχειρηματικότητα», για την οποία είπε «έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με εξαιρετικά ελκυστικά κίνητρα, για τους περίπου 700.000 νέους πτυχιούχους της χώρας, ώστε να μπορέσουν όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση».
Επαναπροσδιορισμός του μοντέλου ανάπτυξης
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε το «μεγάλο έλλειμμα περιφερειακής πολιτικής της χώρας», υπενθυμίζοντας «τα κουφάρια των επενδύσεων στη Θράκη που ερημώνουν», αλλά «και την υστέρηση της Δυτικής Μακεδονίας, που κατέχει την πρωτιά της ανεργίας, σήμερα είναι 11η σε ανάπτυξη, ενώ παλιότερα ήταν 4η σε επίπεδο χώρας». Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός για την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων κατά το παρελθόν στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τα οποία: Για επενδύσεις 500 εκ. ευρώ δημιουργήθηκαν 981 θέσεις εργασίας. Δηλαδή 1 θέση εργασίας για κάθε 500.000 ευρώ επενδυμένο κεφάλαιο. Τόνισε την ανάγκη «επαναπροσδιορισμού του αναπτυξιακού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο, όπως είπε θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και θα στηρίζεται στο τρίπτυχο επιχειρηματικότητα, ενέργεια και περιβάλλον».

Στήριξη στον λιγνίτη
Με την ειδική αναφορά που έκανε στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ικανοποίησε τους τοπικούς εκπροσώπους του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου, καθώς σημείωσε, ως υποχρέωση της πολιτείας «να εξασφαλίσει φτηνό ρεύμα και τιμές ενέργειας που θα κάνουν ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις». Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός υποστήριξε τη στήριξη του λιγνίτη, που είναι το φθηνό εθνικό καύσιμο, προτείνοντας «την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με καθαρές και αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, καθώς και την μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Αναφερόμενος στο περιβάλλον, ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές, να εξασφαλίσουμε ένα περιβάλλον που θα διασφαλίζει την υγεία τους».
Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δεσμεύτηκε να στείλει τις προσεχείς ημέρες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου για την εξειδίκευση όλων των ζητημάτων. Είπε επίσης ότι στις 20 Ιανουρίου, ο ίδιος θα έχει συνάντηση με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας.
Στο τέλος της μαραθώνιας συνάντησης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε: «Ήρθα σήμερα στη Δυτική Μακεδονία για να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας γι αυτά που έρχονται και ένα μήνυμα επιβεβαίωσης της προσπάθειας που κάνει όλος ο ελληνικός λαός με πολύ μεγάλες και οδυνηρές θυσίες, με ένα αποτέλεσμα, το οποίο κάθε μέρα επιβεβαιώνεται.
Η προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί, η προσπάθεια για την αλλαγή της χώρας είναι επιβεβλημένο να γίνει, αλλά αυτό που σήμερα κηρύξαμε εδώ, είναι μια προσπάθεια που όλοι μαζί αποφασίσαμε, να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην αύξηση της απασχόλησης, σε μια δικαιότερη Δυτική Μακεδονία η οποία θα είναι αλληλέγγυη στους συμπολίτες μας, στους άνεργους, ώστε να δημιουργήσει ένα περίσσευμα ευημερίας.
Νομίζω ότι από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη ωριμότητα από την πλευρά των παραγωγικών τάξεων και των φορέων και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που πραγματικά υπάρχει αυτή η σύμπνοια για να δώσουμε όλοι μαζί μια καταλυτική απάντηση στην οικονομική κρίση».
Στις δύο μαραθώνιες συσκέψεις στο Κοβεντάρειο συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και σύσσωμη η περιφερειακή αρχή, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, τα επιμελητήρια, παραγωγικές τάξεις και φορείς.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου