Απάντηση του Ευρ. Επιτρόπου Ενέργειας κ. Έτινγκερ στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές...
Τις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών ως το 2020 παρουσιάζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, κ. Έτινγκερ, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά. Ο κ. Τσουκαλάς, με ερώτησή του προς... την Ευρ. Επιτροπή ζήτησε στοιχεία για την πρόοδο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια και αλληλλεγγύη και ιδιαίτερα για την πρόοδο των σχεδίων ενεργειακών υποδομών στην περιοχή της Μεσογείου.
Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Ενέργειας επιβεβαιώνει τη σημασία που δίνει η ΕΕ στον ενεργειακό ρόλο της Μεσογείου και στη δημιουργία του «ενεργειακού δακτυλίου της Μεσογείου», καθώς αυτός αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των άλλων ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, όπως είναι οι διασυνδέσεις στη νοτιοδυτική Ευρώπη, ο «νότιος διάδρομος» και ο «διάδρομος βορρά-νότου» στη δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Έτιγνκερ, «το 2010 η Επιτροπή επιχείρησε εις βάθος ανασκόπηση της κατάστασης των ενεργειακών υποδομών στην περιοχή της Μεσογείου, ιδίως μέσω δύο σημαντικών μελετών για τις υποδομές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».
Σημειώνεται ότι στόχος του «ενεργειακού δακτυλίου της Μεσογείου» είναι η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων όλων των χωρών που περικλείουν τη Μεσόγειο (τόσο των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας όσο και των δικτύων φυσικού αερίου), γεγονός που θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, θα διευκολύνει τη μεταφορά ενέργειας χωρίς απώλειες και θα ενισχύσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου.
Επίσης, ο κ. Έτινγκερ υπογραμμίζει τη σημασία κατασκευής του υπεράκτιου ηλεκτρικού δικτύου στη Βόρεια Θάλασσα (NSCOGI) και τη σύνδεσή του με τα δίκτυα της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ, η Ευρ. Επιτροπή θα προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τους πιθανούς πόρους χρηματοδότησης που είναι αναγκαίοι για να εξασφαλισθεί η υλοποίηση των ενεργειακών έργων, με στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής, των κρατών μελών, των αντίστοιχων κλάδων, των φορέων εκμετάλλευσης των συστημάτων μεταφοράς, των εθνικών κανονιστικών φορέων για την ενέργεια και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απαντώντας σε ερώτημα του κου Τσουκαλά σχετικά με το εγχείρημα ίδρυσης της «Ενεργειακής Κοινότητας» για τη δημιουργία ολοκληρωμένης εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ο κ. Έτινγκερ ενημέρωσε για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, η οποία συμμορφώθηκε πλήρως με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες και προσχώρησε στην Ενεργειακή Κοινότητα. Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ «το πρωτόκολλο προσχώρησης υπεγράφη κατά τη διάρκεια του 8ου Υπουργικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας στις 24 Σεπτεμβρίου 2010. Η Ουκρανία οφείλει πλέον να ολοκληρώσει την εσωτερική διαδικασία επικύρωσης για να καταστεί πλήρες μέλος και μετά την προσχώρηση στην Ενεργειακή Κοινότητα, θα πρέπει να προβεί στην έγκριση της δέουσας παράγωγης νομοθεσίας». Αντιθέτως, οι διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Τουρκίας παραμένουν παγωμένες. «Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την προσχώρηση της στην Ενεργειακή Κοινότητα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2009 με μια πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω συναντήσεις», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε: «η απάντηση του κ. Έτινγκερ επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο που πρόκειται να παίξει η περιοχή της Μεσογείου και τη σημασία της για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Η Μεσόγειος αποτελεί το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει, ασκώντας δυναμική ενεργειακή διπλωματία και αναπτύσσοντας στενότερες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής. Η Ελλάδα αποτελεί τη φυσική δίοδο της Ευρώπης προς τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου εκτός από τα μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων υπάρχει τεράστιο δυναμικό ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ο ενεργειακός στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, που με πολύ μεγάλη προσπάθεια είχε αναδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς φθίνει διαρκώς μέσα από την φοβική πολιτική της Κυβέρνησης. Η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να εργαστεί σκληρά για να εδραιώσει τη θέση της στο ενεργειακό μέλλον της ΕΕ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου