Με την προχτεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Κοζάνης, έπεσε η αυλαία του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος είχε ζωή δεκαέξι ετών. Το νομαρχιακό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση της θητείας του τίμησε τους διατελέσαντες τρεις νομάρχες που υπηρέτησαν τον... θεσμό. Απένειμε τιμητικές πλακέτες στους Πάσχο Μητλιάγκα, Ιορδάνη Ανδρεάδη και Γιώργο Δακή. Επίσης τιμήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Κώστας Μαυρομάτης, Γιώργος Κετογλίδης, Νίκος Παπαφιλίππου και Γιάννης Αποστολίδης. Με την απόδοση τιμής διαφώνησε ο Γιάννης Μητσιάκος και αποχώρησε, ενώ δεν παραβρέθηκε ο πρώην επικεφαλής Χρήστος Βήττας, για τον οποίο επίσης προβλεπόταν να τιμηθεί. Ακόμη τιμήθηκαν όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι του απερχόμενου νομαρχιακού συμβουλίου.
Πρώτος αιρετός νομάρχης Κοζάνης ήταν ο Πασχάλης Μητλιάγκας, ο οποίος υπηρέτησε τον θεσμό επί δύο θητείες, την περίοδο 1995-2002, τον διαδέχτηκε ο Ιορδάνης Ανδρεάδης την περίοδο 2003-2006, ενώ τελευταίος αιρετός νομάρχης είναι ο Γιώργος Δακής, που θήτευσε την περίοδο 2007-2010. Τους πρώην νομάρχες τίμησε ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Παναγιώτης Πλακεντάς, οι οποίοι παρέλαβαν με ιδιαίτερη συγκίνηση την τιμητική πλακέτα που τους επέδωσε. Τιμητική διάκριση επέδωσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλατής, στους επικεφαλής των παρατάξεων Κώστα Μαυρομάτη (1995-1998), Γιώργο Κετογλίδη (1999 ? 2002), Νίκο Παπαφιλίππου (2003-2006) και Γιάννη Αποστολίδη (2007-2010).
Ο Γ. Δακής υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα γιατί λαμβάνει χώρα το τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Υπήρξε ένας δεκαπενταετής κύκλος ο οποίος προσέφερε πολλά και σημαντικά πράγματα στην κοινωνία μας. Η συνεισφορά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αυτά τα χρόνια υπήρξε καθοριστική.
Νοιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι ο θεσμός μετεξελίσσεται στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αίτημα και προσπάθεια για την οποία αγωνιστήκαμε όλοι οι αιρετοί τα τελευταία χρόνια. Είναι μια μέρα αναδρομής για ευχάριστα και για δύσκολα, όμως αυτό που θέλω να πω με τον πιο σαφή τρόπο, είναι ότι σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και αγωνιστήκαμε για τα ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους αιρετούς συμμετείχαν σ? αυτό τον θεσμό, αλλά και όλο το έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης.
Είμαι σίγουρος ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα γραφειοκρατικά προβλήματα του πρώτου διαστήματος, ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία μας και θα στηρίξει την τοπική ανάπτυξη».
Ο Ιορδάνης Ανδρεάδης δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνηση και να συγκρατήσει τα δάκρυά του, προσερχόμενος στο βήμα, αμέσως μετά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας. Υπηρέτησε, όπως είπε δεκαέξι χρόνια τον θεσμό της Ν.Α., προσθέτοντας ότι «είναι ένας θεσμός που καταξιώθηκε στις συνειδήσεις των πολιτών, προσέφερε σημαντικά στην κοινωνία, στάθηκε κοντά στον πολίτη και έχει να επιδείξει ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο στο νομό Κοζάνης έργο.
Βεβαίως, το ζητούμενο όλα αυτά τα χρόνια για όλους εμάς που υπηρετήσαμε τον θεσμό, ήταν κάτι πιο μεγάλο, με περισσότερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ώστε τα τοπικά ζητήματα να τα χειρίζονται οι τοπικοί. Στη 1/1/2001 ανοίγει μία νέα σελίδα, που αποτελεί επανάσταση για το κράτος και την αυτοδιοίκηση, με την θεσμοθέτηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Βεβαίως, θεωρώ ότι δεν είναι πανάκεια και θα δώσει άμεση λύση ο «Καλλικράτης», έτσι όπως έγινε. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ανηφορικός, θα πρέπει η νέοι άρχοντες να δώσουν δείγματα γραφής και σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, αλλά το κυριότερο πρέπει αν εστιάσουμε στο να δώσουμε ένα αναπτυξιακό όραμα στη Δυτική Μακεδονία.
Μνήμες από την οχτάχρονη θητεία του ανακάλεσε ο πρώην νομάρχης Κοζάνης Πασχάλης Μητιάγκας, ο οποίος ευχαρίστησε το νομαρχιακό συμβούλιο για την τιμή που του απέδωσε. Δήλωσε ότι «την καλύτερη κρίση και την καλύτερη απόδοση τιμής την κάνει ο λαός, στον οποίο αναφερόμαστε, όμως ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του νομαρχιακού συμβουλίου διότι είναι ένας θεσμός τον οποίο υπηρέτησα για οκτώ χρόνια και ως νομάρχης, αλλά και ως μέλος της ΕΝΑΕ».
Η δοκιμασία του μεγάλου σεισμού, ήταν ένα σημαντικό γεγονός που βίωσε ο Π. Μητλιάγκας, στο οποίο αναφέρθηκε: «Η έναρξη λειτουργίας του θεσμού σημαδεύτηκε από ένα έκτακτο και πολύ σημαντικό γεγονός, τον καταστρεπτικό σεισμό της 13ης Μαΐου 1995. Όμως τότε εμείς παρότι δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα και κανέναν πόρο στα χέρια μας, ασκήσαμε αρμοδιότητες 25 υπουργών και κανείς δεν μας είπε τίποτα, γιατί το κάνετε αυτό, για τον απλό λόγο επειδή πιστεύαμε ότι ήμασταν δίπλα στους πολίτες. Μέσα απ αυτή τη λειτουργία όμως κατοχυρώσαμε πολλά πράγματα στο νομό Κοζάνης. Κατ αρχήν εμπεδώσαμε τον ίδιο τον θεσμό στη συνείδηση των πολιτών και προωθήσαμε μια σειρά υποδομών και δραστηριοτήτων που σημάδεψαν τον θεσμό, ακόμη και μέχρι σήμερα.
Πιστεύω ότι η επόμενη περίοδος είναι μια νέα ενδιαφέρουσα περίοδος με τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, εύχομαι όμως οι νέοι διοικούντες να έρθουν πάνω από τα πράγματα και να δώσουν το στίγμα της δικής τους αντίληψης και δραστηριότητας, ώστε η Δυτική Μακεδονία συνολικά να ζήσει καλύτερες μέρες. Εύχομαι στον νέο περιφερειάρχη και στο περιφερειακό συμβούλιο καλή ευόδωση στο έργο τους».
Εξηγώντας την αποχώρησή του από την συνεδρίαση ο Γιάννης Μητσιάκος, δήλωσε ότι «δεν συμμετέχουμε στην εκδήλωση της βράβευσης γιατί θεωρούμε ότι είναι μία πέρα για πέρα πολιτική πράξη. Επιβραβεύουμε πολιτικές, δράσεις, στάση ζωής, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι γενική και αόριστη η όποια επιβράβευση. Σαν Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, στην δεκαεξαετία της Ν.Α. εμείς καταδικάζαμε πολιτικές που δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του λαού, δεν μπορούμε σήμερα να συμμετέχουμε σ αυτή τη βράβευση, αυτών που ήταν επικεφαλής αυτών των διαδικασιών».
Ο Γ. Αποστολίδης, σημείωσε ότι αυτό που κράτησε από την θητεία του στο νομαρχιακό συμβούλιο και στη Ν.Α., είναι ότι «η εμπειρία η δική μου λέει πως αν θέλουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά, να βαδίσει ένα δρόμο διαφορετικό, θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο άνοιγμα, στην ανάπτυξη, στο βάθεμα της δημοκρατίας. Όπου δεν υπάρχει δημοκρατία, όπου δεν θωρακίζουμε τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της αντιπολίτευσης, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις της συμπολίτευσης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
ΥΓ ΑΕΤΟΥ 2: Να θυμίσουμε και για την Ιστορία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών: Πρώτος αιρετός νομάρχης Γρεβενών ήταν ο Αντώνης Πέτσας, ο οποίος υπηρέτησε τον θεσμό επί δύο θητείες, την περίοδο 1995-2002 , (στην αρχή εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού και ΚΚΕ και τη δεύτερη με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ). Τον διαδέχτηκε ο Τάκης Ρίγγος την περίοδο 2003-2006 με το ΠΑΣΟΚ, και τελευταίος αιρετός Νομάρχης Γρεβενών ήταν ο νυν Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης , που θήτευσε την περίοδο 2007-2010 και εκλέχθηκε τότε με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Ελπίζουμε να γίνει και μία ανάλογη τιμή στους Γρεβενιώτες πρώην Νομάρχες. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει πλέον αυτός ο θεσμός την εκδήλωση ας την πραγματοποιήσει η νέα Περιφερειακή Διοίκηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου