ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η Ελληνική γλώσσα είναι μόδα στην Τουρκία

Όλο και περισσότεροι Τούρκοι, κάθε ηλικίας, συμμετέχουν σε πανεπιστημιακά προγράμματα εκμάθησης ελληνικών σε ολόκληρη τη χώρα...
Το κτίριο του Σισμανόγλειου
Μεγάρου στην Κωνσταντινούπολη
















Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει εφέτος το Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Και ενώ το μέλλον των ελληνικών σπουδών διαγράφεται ανησυχητικό στα δυτικά πανεπιστήμια, η εικόνα που φθάνει από την Τουρκία είναι εντελώς διαφορετική- και πολύ αισιόδοξη... Τα ελληνικά πρωτοδιδάχτηκαν στην Αγκυρα το 1991. Οι πρώτοι φοιτητές του Τμήματος, το οποίο υπάγεται στο Τμήμα Δυτικών Γλωσσών και Λογοτεχνιών της Σχολής Γλωσσών Ιστορίας και Γεωγραφίας, αποφοίτησαν το 1995. Από τότε η εικόνα για την ελληνική γλώσσα έχει αλλάξει πολύ. Το 2000 ιδρύεται τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Ο Τομέας Βαλκανικών Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης προσφέρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάθημα ελληνικών. Τα ελληνικά διδάσκονται επίσημα και στο Πανεπιστήμιο του Τσανάκαλε, εδώ και δύο χρόνια, αλλά και στο αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. «Είμαστε πλήρεις, δεν γίνεται λόγος για μείωση των φοιτητών» είπε στο «Βήμα» ο κ. Ιμπραήμ Κελαγά , λέκτορας του Τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας. Οι 30 θέσεις εισακτέων που προσφέρει κάθε χρόνο το τμήμα καλύπτονται ανελλιπώς. Οι συνολικά 120 φοιτητές του, οι οποίοι παρακολουθούν 16 ως 20 ώρες μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και Ιστορίας την εβδομάδα, προέρχονται από την παραλιακή ζώνη και έχουν σκοπό να εργαστούν ως μεταφραστές στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ως ξεναγοί ή στελέχη σε εταιρείες που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μας μεταφέρει από την Κωνσταντινούπολη ο κ. Σταύρος Γιωλτζόγλου , αναπληρωτής συντονιστής εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Δεκαέξι ώρες ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού παρακολουθούν την εβδομάδα οι περίπου 140 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, όπου υπάρχει και προπαρασκευαστικό τμήμα για την εκμάθηση της ελληνικής, 24 ωρών την εβδομάδα.

Με περισσότερο εύγλωττο τρόπο αποτυπώνουν το εντεινόμενο ενδιαφέρον τα στοιχεία που μας δίνει η κυρία Κατερίνα Ραυτοπούλου , γραμματέας του σχολείου ελληνικής γλώσσας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Πόλη. 450 άτομα έκαναν αίτηση για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο- επιλέχθηκαν 350- και 520 ήταν οι ενδιαφερόμενοι για τον νέο κύκλο που ξεκινά τον Φεβρουάριο, από τους οποίους θα επιλεγούν περίπου 200. «Με τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας και τέσσερις εκπαιδευτικούς αντιστοίχως το Σισμανόγλειο δεν έχει τη δυνατότητα να δεχτεί περισσότερους μαθητές, το ενδιαφέρον όμως είναι εντυπωσιακό» λέει η κυρία Ραυτοπούλου. «Αλλαξαν οι καιροί», εκτιμά ο κ. Γιωλτζόγλου, «η νεολαία της Τουρκίας θέλει να γνωρίσει τους Ελληνες και τη γλώσσα τους καλύτερα, μακριά από τις προκαταλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η ευρωπαϊκή πολιτική της Τουρκίας, οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται, το Διαδίκτυο που μας φέρνει πιο κοντά, όλα έχουν συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για την ελληνική γλώσσα». Δωρεάν μαθήματα στο Σισμανόγλειο
Το πρόγραμμα δωρεάν εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ξεκίνησε πέρυσι με πρωτοβουλία του γενικού προξένου της Ελλάδας Βασίλη Μπορνόβα. Οι μαθητές του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από χορηγούς από την Ελλάδα, είναι κατά 95% Τούρκοι, αλλά έχουν εγγραφεί και Ρώσοι, Κινέζοι, μια Γεωργιανή και μια Αρμένισσα. Η πλειονότητα των μαθητών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18-30 ετών, ανάμεσά τους υπάρχουν όμως και έφηβοι και άτομα ηλικίας 40-60 ετών.
Πολλοί από αυτούς μαθαίνουν ελληνικά επειδή κάποιος από τους προγόνους τους είχε ελληνική καταγωγή, αρκετοί είναι οι Δυτικοθρακιώτες που γεννήθηκαν στην Τουρκία και δεν γνωρίζουν ελληνικά, άλλοι έχουν σύζυγο ελληνικής καταγωγής, άλλοι τα μαθαίνουν για λόγους παιδείας- ορισμένοι θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας-, άλλοι από γενικότερο ενδιαφέρον, ενώ πολλοί έχουν Έλληνες φίλους και αγαπούν την Ελλάδα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου