skip to main |
skip to sidebar
Μια σειρά από ευρέως χρησιμοποιούμενα αναλγητικά, αν ληφθούν σε μεγάλες δόσεις ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά, σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα... Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βέρνης, υπό τον καθηγητή κλινικής επιδημιολογίας Πίτερ Τζούνι, του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσαν 31 μελέτες-κλινικές δοκιμές σε περισσότερους από 116.400 ασθενείς, όσον αφορά επτά φάρμακα γνωστών εταιριών, για να καταλήξουν σε συμπεράσματα σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις των αναλγητικών στην υγεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη «Γκάρντιαν».
Οι φόβοι έχουν να κάνουν τόσο με τα παλαιότερα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όσο και με τα νεότερης γενιάς αντιφλεγμονώδη, γνωστά ως αναστολείς Cox-2. Οι γιατροί σε πολλές χώρες συνταγογραφούν συχνά αυτά τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου σε διάφορες καταστάσεις (π.χ. οστεοαρθρίτιδα). Συνήθως λαμβάνονται σε μεγαλύτερες δόσεις, σε σχέση με τα πιο απλά αναλγητικά, που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, κατά των περιστασιακών πονοκεφάλων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σχέση με τα εικονικά φάρμακα (πλασέμπο), το αναλγητικό lumiracoxib αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, ενώ το ibuprofen συνδέεται με υπερτριπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Το diclofenac σχεδόν τριπλασιάζει τον κίνδυνο, ενώ το etoricoxib σχετίζεται με σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία. Από τα επτά φάρμακα, το λιγότερο επικίνδυνο για την καρδιαγγειακή ασφάλεια φαίνεται να είναι το naproxen.
«Αν και παραμένει η αβεβαιότητα, λίγα στοιχεία υπάρχουν που να υποδηλώνουν ότι οποιοδήποτε από τα φάρμακα, που ερευνήσαμε, είναι ασφαλές από καρδιαγγειακή άποψη», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Πάντως ο συνολικός απόλυτος αριθμός εμφραγμάτων και εγκεφαλικών ήταν χαμηλός, σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών της μελέτης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς θα πρέπει να συνυπολογίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που ενέχει η χορήγηση αυτών των αναλγητικών φαρμάκων.
Το 2004, το φάρμακο-αναστολέας Cox-2 rofecoxib (εμπορική ονομασία Vioxx) είχε αποσυρθεί από την αγορά, όταν μια έρευνα είχε δείξει ότι αύξανε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Έκτοτε, έχει ενταθεί η επιστημονική διαμάχη σχετικά με την ασφάλεια των πιο παραδοσιακών και των πιο σύγχρονων αναλγητικών φαρμάκων.
Οι μέχρι τώρα μελέτες δεν είχαν οδηγήσει σε ένα οριστικό συμπέρασμα, αλλά η νέα έρευνα φαίνεται πλέον να αναδεικνύει με μεγαλύτερη βεβαιότητα τον κίνδυνο που ενέχουν για το καρδιαγγειακό σύστημα του ασθενούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου