«Όσοι θέλουν να δουν τον πυρσό θα τον βλέπουν και όσοι δεν θέλουν δεν θα τον βλέπουν». Με αυτή τη διπλωματική φράση, απαντάει στο ΒHMAonline, ο διαφημιστής-επικοινωνιολόγος κ. Περικλής Πηλείδης που σχεδίασε το νέο λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο παρουσιάσε... σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς. Ο Θεσσαλονικιός κ. Πηλείδης, μιλά για πρώτη φορά και αναφέρεται στην αντίστοιχη κίνηση να αλλάξει ο πυρσός, επί προεδρίας του κ. Κ. Καραμανλή το 2000. Ο κ. Πηλείδης ήταν ο πρωτεργάτης.
Ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. ήθελε να προχωρήσει σε ένα γενναίο λίφτινγκ του κόμματος και το είχε συζητήσει εκτενώς με τον εκπρόσωπο τύπου κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Στο πρόσωπο του κ. Πηλείδη, οι κκ. Καραμανλής και Σπηλιωτόπουλος είχαν βρει τον κατάλληλο άνθρωπο. Στενός φίλος του κ. Καραμανλή ήθελε μια ανανέωση για τη Ν.Δ. και πίστευε ότι αυτή θα ενισχυθεί και με την απόσυρση του περίφημου πυρσού, σήμα κατατεθέν του κόμματος.
Με τον κ. Καραμανλή γνωρίζονται από το 1989, όταν για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής Θεσσαλονίκης και εξελέγη. Ήταν από τους ανθρώπους που τον στήριξαν στα πρώτα του πολιτικά βήματα και ήταν για πολλά χρόνια, ένας από τους επικοινωνιολόγους του. Το 2000 είχε την ευθύνη της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ. «Ήταν μια καμπάνια που δεν μας χάρισε τη νίκη, δυστυχώς» λέει γελώντας στο Bήμαonline και όταν η απάντηση είναι: «μα,χάσατε οριακά», ανταπαντά με άνεση: «το αποτέλεσμα μετράει».
«Είχαν πολλά χρόνια αυτή την ιδέα. Η αλλαγή του λογότυπου είναι κάτι που με γοήτευε πάντα. Το πίστευα από τότε» συνεχίζει, αλλά αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες για το πως θα είναι το νέο λογότυπο του κόμματος. «Το έκανα με διάθεση γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει. Το έκανα με πολύ μεγάλη χαρά» τονίζει και απλά όταν η ερώτηση είναι επίμονη για το νέο σήμα, σημειώνει: «Θα είναι σύγχρονο και διαχρονικό».
Με άκρα μυστικότητα
Ο κ. Πηλείδης δεν γνώριζε τον κ. Σαμαρά και κλήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες, αφού είχαν απορριφθεί διάφορες προτάσεις από άλλες εταιρείες να αναλάβει δράση. Με τον πρόεδρο της ΝΔ δεν γνωρίζονται προσωπικά και η συνεργασία τους ήταν λόγω αυτής της υπόθεσης. «Δεν ανήκω σε κόμματα. Δεν ήμουν ποτέ οργανωμένος. Υποστηρίζω ανθρώπους και όχι κόμματα» λέει ο ίδιος όταν του τίθεται το ερώτημα εάν ανήκει στη Ν.Δ. και συνεχίζει: «Το βασικό θέμα για μένα το 1993 και μετά ήταν να υποστηρίξω τον Κώστα Καραμανλή».
Η εταιρεία του κ. Πηλείδη εργάστηκε με άκρα μυστικότητα και ελάχιστοι γνωρίζουν το νέο λογότυπο. Αρχικά δημουργήθηκε ένα ψεύτικο, ώστε να προχωρήσει η εργασία και να παραπλανηθούν όσοι ενδεχομένως θέλανε να διαρρεύσουν κάτι. Πόσοι το γνωρίζουν; Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Πηλείδης και μερικοί έμπιστοι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ.
Στα ψηφοδέλτια ο πυρσός
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πυρσός θα παραμείνει ως σήμα της Ν.Δ., αλλά θα είναι σχεδιασμένος διαφορετικά. Το λογότυπο, λέγεται θα είναι αφαιρετικό και θα κυριαρχούν το γαλάζιο και λίγο το πορτοκαλί. Πριν την παρουσίαση θα προβληθεί ένα βιντεάκι διάρκειας περίπου 3 λεπτών που θα αναφέρεται στην ιστορία και τη μετάβαση από τον πυρσό στο νέο λογότυπο.
Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν είναι τόσο εύκολο να... απαλλαγεί από τον πυρσό, καθώς δεν μπορεί να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, στα οποία θα παραμείνει. Και αυτό, διότι είναι σαφές στο καταστατικό του κόμματος (άρθρο 1, παράγραφος 3), ότι: «Έμβλημα του κόμματος είναι τα αρχικά κεφαλαία γράμματα του τίτλου (Ν.Δ.) και μεταξύ τους αναμμένος πυρσός, τον οποίο κρατάει ένα χέρι. Η φλόγα του πυρσού κλίνει προς το γράμμα Ν. Η όλη σύνθεση μπορεί, κατά περίπτωση, να περικλείεται σε κύκλο. Τα κεφαλαία γράμματα Ν.Δ.και ο κύκλος που τα περιβάλλει έχουν χρώμα κυανό, ο πυρσός και το περίγραμμα του χεριού μαύρο και η φλόγα πορτοκαλί».
Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε αλλαγή και στα ψηφοδέλτια, απαιτεί καταστατική αλλαγή που δεν είναι εύκολο να γίνει, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις από πολλούς εσωκομματικούς παράγοντες και κυρίως την «καραμανλική» πτέρυγα, που θα το θεωρήσει «αιτία πολέμου».
Η ιστορία του πυρσού
Τον πυρσό ως έμβλημα της Ν.Δ. επέλεξε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής που είχε να επιλέξει μεταξύ πέντε προτάσεων. Ο περίφημος πυρσός, σήμα κατατεθέν της Ν.Δ. επί τρεις περίπου δεκαετίες, ήταν πρόταση του δημοσιογράφου Τίτου Αθανασιάδη. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της εποχής, συμβόλιζε το ελληνκό φως και σημειολογικά παρέπεμπε, όπως έλεγαν από τη Ρηγίλλης, «στην απόφαση της παράταξης να εκφράζει τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού». Στις βουλευτικές εκλογές του 1974 και 1977, τα ψηφοφέλτια της Ν.Δ. είχαν την φωτογραφία του Καραμανλή, ενώ ο πυρσός υιοθετήθηκε μεταξύ του πρώτου προσυνεδρίου του 1977 και του πρώτου συνεδρίου του κόμματος το 1979.
Η απόπειρα του Μητσοτάκη
Όσο και έαν φαίνεται περίεργο σε ορισμένους η πρώτη απόπειρα να αποσυρθεί ο πυρσός έγινε επί προεδρίας του κ. Κ. Μητσοτάκη, οποίος επέλεξε ένα ουράνιο τόξο ως λογότυπο της Ν.Δ. κατά την προεκλογική περίοδο των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων του 1989 και 1990. Επί προεδρίας Μ. Έβερτ, ο πυρσός είχε και πάλι την τιμητική του.
Ένας Καραμανλής σβήνει τον πυρσό
2000: Ο Κ. Καραμανλής έκανε προεκλογικά το πιο γρήγορο λίφτινγκ που έγινε ποτέ στην ελληνική Δεξιά. Κατ' αρχήν την απογύμνωσε από τα σύμβολά της: το έμβλημα-πυρσός εξαφανίστηκε, η ονομασία Νέα Δημοκρατία εκτοπίστηκε από το σύνθημα «Νέο ξεκίνημα». Στο προσυνέδριο τον Ιανουάριο του 2000, ο παραδοσιακός πυρσός, αντικαταστάθηκε από τρία τρίχρωμα περιστέρια.
2004: Ο Κ. Καραμανλής αποσύρει τον πυρσό, ο οποίος για πρώτη φορά δεν εμφανίζεται στα προεκλογικά μηνύματα του κόμματος ούτε και στα φυλλάδια που κυκλοφόρησαν από την αρχή του έτους. H απόφαση για την απόσυρση της «δάδας» είχε ληφθεί από καιρό, αλλά η προεκλογική περίοδος θεωρήθηκε η πιο κατάλληλη στιγμή για να εξαφανιστεί από κάθε έγγραφο του κόμματος.
Στις εκλογές του 2007, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το έμβλημα της ΝΔ εξαφανίστηκε και πάλι και αντικαταστάθηκε από την ελληνική σημαία. Το όνομα του κόμματος δεν προβλήθηκε τόσο έντονα και κυριάρχησε το σύνθημα «Μαζί πάμε την Ελλάδα μπροστά».
Το ίδιο έγινε και στις εκλογές του 2009. Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος υπήρχαν χιλιάδες ελληνικές σημαίες, αλλά μόνο δυο, τρεις με τον πυρσό, που κρατούσαν νοσταλγοί του παρελθόντος.
Ακόμα και στα φυλλάδια του κόμματος (π.χ. προεκλογικό πρόγραμμα), στα επιστολόχαρτα, στους φακέλους, αλλά και στην ιστοσελίδα της Ν.Δ., δεν υπήρχε ο πυρσός.
Ο Σαμαράς τον είχε σβήσει προ πολλού
Ο Αντ. Σαμαράς μετά την εκλογή στην προεδρία της Ν.Δ. είχε ουσιαστικά σβήσει τον πυρσό. Τον απέσυρε στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο του 2010, όπου οι περίπου 4.000 σύνεδροι είδαν τις λέξεις «ελπίδα» και «Ελλάδα» να κυριαρχούν, αντί του ονόματος της Ν.Δ., ενώ το σύνθημα του συνεδρίου ήταν: «Μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας». Τα χρώματα που κόμματος διανθίστικαν με κίτρινες και πορτοκαλί πινελιές, που κυριάρχησαν. Σε όλα τα κομματικά έντυπα ο πυρσός δεν υπήρχε πουθενά, ούτε και στο Διαδίκτυο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου