ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ...
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι φορείς της Εορδαίας εάν δεν υπάρξει άμεσα απόσυρση της τροπολογίας που υποβαθμίζει το Μποδοσάκειο νοσοκομείο, καθώς και τα νοσοκομεία Γρεβενών και... Καστοριάς, αφού η αλλαγή ζώνης που επηρεάζει το καθεστώς εφημεριών των γιατρών απειλεί με κλείσιμο πολλές κλινικές του Μποδοσάκειου, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Αυτό τονίστηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μποδοσάκειο η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), στην οποία έδωσαν παρών η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος», το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ, η ΕΛΜΕ Εορδαίας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, καθώς επίσης οι σύλλογοι Αναπήρων Ν. Κοζάνης, Καρκινοπαθών, Διαβητικών κ.α., καθώς και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) το οποίο είχε την προηγούμενη μέρα σύσκεψη για το θέμα της υγείας στη Δυτική Μακεδονία.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ, διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Χρήστος Κατσίνας επισήμανε στην εισήγησή του ότι με την τροπολογία αυτή στην ουσία ο κόσμος δεν θα βρίσκει γιατρούς τις περισσότερες μέρες στο Μποδοσάκειο αφού η περικοπή των εφημεριών των γιατρών που συνεπάγεται η υπαγωγή του νοσοκομείου στη Β΄ ζώνη, σημαίνει ότι η σοβαρή έλλειψη στελέχωσης θα έχει ως συνέπεια να είναι κλειστές οι περισσότερες κλινικές αφού λειτουργούν με μόλις 2-3 γιατρούς, ενώ αρκετές λειτουργούν με μόλις 1-2 γιατρούς. «Στην καλύτερη περίπτωση η κλινική που έχει 5 γιατρούς θα εφημερεύει μόλις 20 μέρες το μήνα, είπε και σημείωσε ότι η τροπολογία αυτή μπήκε σε άσχετο νομοσχέδιο εν αγνοία των στελεχών της Υγείας. Κατήγγειλε μάλιστα ότι «τον Απρίλιο πρόκειται να συγχωνευθούν κλινικές και νοσοκομεία και όλα αυτά ήταν φτιαχτά για να δοκιμάσουν τις αντοχές μας και δεν ξέρω πόσα νοσοκομεία θα έχει η Δυτική Μακεδονία μετά τον Απρίλιο». Το πρόβλημα αφορά τη λειτουργία ή μη του Μποδοσάκειου και των άλλων νοσοκομείων της περιφέρειάς μας και δεν είναι συντεχνιακό πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Κατσίνας και κάλεσε τους φορείς να αντιδράσουν με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς το κλείσιμο των νοσοκομείων αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ανακοίνωσε την κάθοδό της στην Αθήνα για να επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας, αφού όπως είπε, «δεν μπορούμε πλέον να ευελπιστούμε σε κάποιες υποσχέσεις», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για καθυστέρηση της πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος με στόχο την απόσυρση της τροπολογίας αυτής. Τόνισε μάλιστα ότι η λειτουργία του Μποδοσάκειου νοσοκομείου «είναι ένα κορυφαίο θέμα για την Εορδαία. Δεν έχουμε περιθώρια ούτε αναμονής ούτε υπομονής, προγραμματίζουμε κάθοδο στην Αθήνα και κινητοποιήσεις, διότι μόνο αυτή η μέθοδος φέρνει αποτέλεσμα και διότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».
Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή που υποβαθμίζει το νοσοκομείο και απειλεί με κλείσιμο το Μποδοσάκειο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παριστάμενων φορέων και δήλωσαν έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις, με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας και στελέχωση του νοσοκομείου. «Θα είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα να πάρει πίσω η κυβέρνηση την τροπολογία που υποβαθμίζει το Μποδοσάκειο», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αναστάσιος Τσιλφίδης, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία πρέπει να κρατηθεί το Μποδοσάκειο γιατί «δεν υπάρχει άλλη τέτοια μονάδα υγείας στη Δυτική Μακεδονία».
Ο πρόεδρος του Αναπηρικού Συλλόγου Μιχάλης Μήγγος ανέφερε ότι πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ για το Μποδοσάκειο είπε ότι πρώτα πρέπει να στελεχωθεί με γιατρούς και μετά να περάσει στη Β΄ ζώνη.
«Σκάνδαλο» χαρακτήρισε την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας Στάθης Θεοφυλακτίδης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών για τη μη στελέχωση και την υποβάθμιση του νοσοκομείου σε μια περιοχή με 4.000 παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 438 εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε και ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γιώργος Αδαμίδης, λέγοντας «δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν το νοσοκομείο σε μια βιομηχανική περιοχή με τόσα πολλά ατυχήματα και σοβαρές ασθένειες. Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις».
Αυτονόητη χαρακτήρισε τη λειτουργία και τη στελέχωση του νοσοκομείου ο γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας Γιώργος Αράπης: «Από τη στιγμή που πληρώνουμε φόρους δικαιούμαστε νοσοκομεία. Μας τα χρωστάνε δεν ζητάμε χάρη από κανέναν».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
ΑΕΤΟΣ2: Εκεί ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ν.Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, ο οποίος θα είναι ο εισηγητής του συγκεκριμένου ζητήματος στο "έκτακτο" περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας .
Δείτε το ρεπορτάζ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου