ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ
Η ενδεκάμηνη, δύσκολη κυοφορία του πορίσματος, στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens, φτάνει την Πέμπτη στο τέλος της, με πρόταση για παραπομπή πολιτικών προσώπων σε προκαταρκτική για περαιτέρω έρευνα. Μένει ωστόσο... αναπάντητο το ερώτημα σε ποιον αριθμό θα κάτσει η μπίλια. Σε πόσους και ποιους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς θα αποδοθούν ευθύνες για εμπλοκή στο σκάνδαλο. Τον ρόλο της... μαμής έχουν αναλάβει, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Τζαβάρας από την Ν.Δ., οι οποίοι διαβουλεύονται σε καθημερινή βάση.
Ο τοκετός, που αναμένεται να στείλει στην προκαταρκτική 10-15 πρώην υπουργούς, αποδεικνύεται πολύ δύσκολος, καθώς εμφιλοχωρούν σκοπιμότητες που σχετίζονται με το πολιτικό στάτους των εν λόγω προσώπων στα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά και τη βαρύτητα που η κάθε πλευρά δίνει στον καθένα απ' αυτούς.
Το πρωτοφανές, στα μεταδικτατορικά χρονικά, γεγονός της σύμπλευσης των δυο κομμάτων εξουσίας, σε βαθμό που οδηγεί στην έκδοση κοινού πορίσματος ως προς τα πραγματικά περιστατικά, δεν φτάνει ώς την ομοφωνία στα προς παραπομπή πρόσωπα. Παρ' ότι όλες οι πλευρές παραδέχονται πως με την καταγραφή των «πραγματικών περιστατικών» τεκμηριώνονται ευθύνες και ταυτοποιούνται πρόσωπα, στο «διά ταύτα», δεν «τα βρίσκουν». Το έργο τους καθίσταται δυσκολότερο και εξαιτίας της αδυναμίας, της Εξεταστικής και της Δικαιοσύνης, να ανακαλύψουν λογαριασμούς με μαύρο χρήμα πολιτικών. Εξαίρεση ο Τ. Μαντέλης.
Το πρόβλημα των παραπομπών, από πλευράς Ν.Δ., εντοπίζεται, κυρίως, στο ότι για τρεις από τους πρώην υπουργούς της δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που τους αποδίδονται, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στην κατηγορία αυτή βρίσκεται μόνο ο Τ. Μαντέλης, στον οποίο έχει απαγγελθεί από την Δικαιοσύνη κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τούτο σημαίνει ότι το κατ'αυτήν «πράσινο» σκάνδαλο, κινδυνεύει να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με τρεις «γαλάζιους» και έναν «πράσινο».
Η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ωστόσο, θα συνεχιστεί ώς την Πέμπτη, οπότε έχει οριστεί η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, για τις τελικές επίσημες πινελιές και την κατάθεσή του. Ως τότε, προγραμματίζονται και ενδοκομματικές συνεδριάσεις, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις με αντάρτικες φωνές. Πληροφορίες θέλουν, στο μεν ΠΑΣΟΚ να έχουν αποτραπεί οι διαφοροποιήσεις, ενώ στη Ν.Δ. να είναι μόνο ο Π. Καμμένος που επιμένει σε προτάσεις που δεν βρίσκουν σύμφωνους τους συναδέλφους του.
Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξουν ενστάσεις για πρόσωπα και δεν θα προκύψουν ανατροπές. Στις συνεδριάσεις της Εξεταστικής αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους και τα μικρά κόμματα. Ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ έχει ετοιμάσει ήδη δικό του πόρισμα, ενώ ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ, όπως και ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκδώσουν πόρισμα. Ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι περιμένει να δει τι θα προταθεί και αναλόγως θα τοποθετηθεί.
Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι πληροφορίες συνέκλιναν υπέρ της συμφωνίας ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., για τα κομματικά ταμεία, με αναφορά στις δηλώσεις Σίκατζεκ, ότι δόθηκαν χρήματα στα δυο κόμματα εξουσίας αλλά και στην κατάθεση Θ. Τσουκάτου. Θα επισημαίνεται όμως ότι δεν «επιβεβαιώνονται οι εισροές από τα κόμματα».
Οι παραπομπές σχετίζονται κυρίως, με τις συμβάσεις ΟΤΕ, ΟΣΕ και C4Ι:
Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για τέσσερις δικούς του, πρώην υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών και έξι έως οκτώ της Ν.Δ. (Οικονομικών, Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών).
Η Ν.Δ. προσθέτει στους παραπεμπόμενους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ έναν πρώην υπουργό Αμυνας, ενώ σε ό,τι αφορά τους δικούς της, οι απόψεις δεν συγκλίνουν ακόμη. Αισθάνονται μεν απελευθερωμένοι όσον αφορά πρόσωπα που δεν βρίσκονται πλέον στις τάξεις τους, προβληματίζονται όμως έντονα για όσους είναι ενεργοί στο κόμμα. Ειδικότερα, η Ν.Δ. επιμένει στην παραπομπή πρώην υπουργού Αμυνας του ΠΑΣΟΚ για τον οποίο, όμως, από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, λέγεται ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να τεκμηριώσουν οποιαδήποτε κατηγορία και καλούν τους συναδέλφους τους της Ν.Δ. να τους δώσουν.
Στο κυβερνητικό κόμμα αντιμετωπίζουν, μετά το φιάσκο της ψηφοφορίας στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ένα πρόσθετο πρόβλημα. Υπό το φόβο της καταψήφισης της πρότασης για προκαταρκτική, προσπαθούν, λένε, να τεκμηριώσουν κάθε παραπομπή, με έγγραφα και καταθέσεις που έχουν περιέλθει στην επιτροπή.
Η γκάμα του κατηγορητηρίου πάντως είναι μεγάλη. Από απλές πολιτικές ευθύνες, έως ενδείξεις για λάθη, παραλείψεις και παράβαση καθήκοντος, που θεωρούνται πλημμέλημα, αλλά και απιστία, που αποτελεί κακουργηματική πράξη. Τα αδικήματα θα περιγραφούν, αλλά δεν θα γίνει αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου