Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011
Αυτόφωρο για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ! - Δείτε το VIDEO των φοροφυγάδων...
Την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις ποινές που θα επιβάλλονται σε όλους συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό... νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός του μήνα ο κ. Γεωργακόπουλος προανήγγειλε και τη θέσπιση της διαδικασίας του αυτόφωρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Mε εγκύκλιο του που απέστειλε σε όλες τις εφορίες της χώρας το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει τις νέες ποινές που ισχύουν ήδη για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Μεταξύ αυτών προβλέπονται ότι:
- Ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ακόμη και για ποσά μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που είναι χαμηλότερα από 3.000 ευρώ, η νομοθεσία που ίσχυε πριν την εφαρμογή των νέων ποινών προέβλεπε ποινές φυλάκισης μόνο για ποσά μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που ξεπερνούσαν τα 3.000 ευρώ.
- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μήνες από 2 μήνες που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς στις περιπτώσεις που συλλαμβάνονται επιχειρηματίες και καταστηματάρχες να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να εκδίδουν ανακριβή στοιχεία. Οι ποινές αυτές αυξάνονται σε 6 μήνες από 3 μήνες που προβλέπονταν από το προηγούμενο καθεστώς αν ο ίδιος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας υποπέσει στο ίδιο αδίκημα σε διάστημα 3 ετών από το προηγούμενο.
- Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τον προϊστάμενο της εφορίας στις περιπτώσεις που η μη απόδοση ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων ξεπερνά σε ετήσια βάση 75.000 ευρώ ή στην περίπτωση που εκδίδονται εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας πάνω από 150.000 ευρώ ή όταν από τον έλεγχο προκύπτει ότι μη έκδοση αποδείξεων που υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στα κέντρα διασκέδασης το περασμένο Σαββατοκύριακο προκύπτει ότι το ένα στα δύο κέντρα διασκέδασης φοροδιαφεύγουν.
Από τους 131 ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν 69 κέντρα να μην εκδίδουν αποδείξεις να έχουν διαπράξει άλλες σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.
Το υπουργείο, εξάλλου, θέλει να δώσει τέλος στην παρωδία με την εκδίκαση των υποθέσεων φοροδιαφυγής. Η χρονοβόρα διαδικασία καταλήγει, τις περισσότερες φορές, σε αρνησιδικία, ενώ υπάρχουν και υποθέσεις που εκκρεμούν μέχρι και 10 χρόνια, με αποτέλεσμα ούτε οι φόροι ούτε τα πρόστιμα να καταλήγουν στα ταμεία του κράτους.
Το 2003 επιβλήθηκε από το ΣΔΟΕ πρόστιμο 180.000€ για μη έκδοση αποδείξεων σε συγκρότημα με καφετέριες και μπαρ της Αράχωβας. Ο ιδιοκτήτης όμως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ούτε καν σε πρωτόδικο βαθμό, ενώ ο ίδιος, δηλώνοντας οικονομική αδυναμία, δεν έχει καταβάλει ούτε το 20% της προκαταβολής.
Επίσης, τεχνική εταιρία «πιάστηκε» με πλαστά και εικονικά τιμολόγια και, το 1998, της επιβλήθηκε πρόστιμο 4 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα όμως, η υπόθεση δεν έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη, αφού η μια αναβολή διαδέχεται την άλλη.
Μεγαλοξενοδόχος στη Ζάκυνθο διακινούσε εικονικά και πλαστά τιμολόγια, ύψους 31 δισ. δραχμών (οι παραβάσεις έγιναν πριν την αλλαγή του νομίσματος) και το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, το 2002, ήταν 225 εκατ. ευρώ. Του βεβαιώθηκαν επίσης 85 παραβάσεις, αλλά στο Εφετείο έχουν φτάσει μόλις οι 7! Κι αυτές όμως, δεν έχουν τελεσιδικήσει.
ΔΕΙΤΕ:
Labels:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου