Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Το στοίχημα των Ελλήνων της Wikipedia - Οι έλληνες διαχειριστές της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας γιορτάζουν τα 10 χρόνια της και αναζητούν νέες συνεργασίες







Το 2007 ο Μάρκελλος ήταν ένας φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο οποίος περνούσε αρκετές ώρες της ημέρας σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Επισκεπτόμενος την ελληνική έκδοση της Wikipedia ανακάλυψε ότι o τόπος καταγωγής του, τα Νενητούρια Χίου,.. δεν είχε το δικό του λήμμα. Κάθησε και το έγραψε, όπως και κάποια άλλα λήμματα... χιώτικου ενδιαφέροντος. Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα και ακριβώς 10 χρόνια μετά το ψηφιακό ντεμπούτο της μεγαλύτερης online εγκυκλοπαίδειας του πλανήτη, είναι ένας από τους περίπου 10 έλληνες ενεργούς διαχειριστές της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia. «Είναι πρώτα απ΄ όλα χόμπι. Παράλληλα όμως βοηθάς και τους άλλους χρήστες του Διαδικτύου με πληροφορίες και γνώσεις για θέματα που τους απασχολούν». Σύμφωνα με τα γραφόμενά της η Wikipedia ξεπερνά συνολικά τα 17 εκατομμύρια λήμματα σε περισσότερες από 250 γλώσσες, ανάμεσά τους και λήμματα στην εσπεράντο. Φυσικά την πρωτοκαθεδρία έχει η αγγλική έκδοση, που στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια λήμματα.

Η ελληνική έκδοση της Wikipedia είναι νεότερη και, όπως είναι λογικό, φτωχότερη. Το πρώτο της λήμμα- η λέξη Βικιπαίδεια- γράφτηκε το 2003. Σήμερα αριθμεί λίγο λιγότερες από 59.000 καταχωρίσεις. Στη Βικιπαίδεια ανατρέχουν κάθε μήνα περίπου 60.000 χρήστες από την Ελλάδα, οι οποίοι επισκέπτονται περίπου 9 εκατομμύρια σελίδες. Την ίδια στιγμή την αγγλική έκδοση επισκέπτονται 1,2 εκατομμύρια συμπατριώτες μας, που ανατρέχουν σε 37 εκατομμύρια σελίδες. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι και για γλώσσες με αριθμό ομιλητών παραπλήσιο εκείνου της ελληνικής, όπως η ολλανδική, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.«Γι΄ αυτόν τον λόγο έχουμε ξεκινήσειτην εκστρατεία,προκειμένου όλο και περισσότερος κόσμος να συνεισφέρει στη Βικιπαίδεια. Ο πρώτος μας στόχος είναι να ξεπεράσουμε τις 10.000 λήμματα, που αποτελεί μια βάση για κάθε καλή εγκυκλοπαίδεια » λέει ο πυροσβέστης κ. Κωνσταντίνος Σταμπουλής, ο οποίος το 2003 ξεκίνησε το λήμμα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην αγγλική έκδοση και σήμερα είναι ένας από τους πλέον ενεργούς έλληνες διαχειριστές. «Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει. Είτε γράφοντας ένα καινούριο λήμμα, είτε μεταφράζοντας από κάποια άλλη έκδοση, είτε διορθώνοντας κάτι που θεωρεί λάθος. Ακόμη και απλώς διορθώνοντας τα ορθογραφικά λάθη. Δεν χρειάζεται να γίνεις μέλος και δεν δημιουργεί οποιαδήποτε δέσμευση» .
Είναι ακριβώς αυτός ο ελεύθερος χαρακτήρας της Βικιπαίδειας που πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα. « Θέματα θρησκευτικά, όπως όσα σχετίζονται με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, και πολιτικά, όπως το Μακεδονικό,συχνά αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των χρηστών και των διαχειριστών.Στόχος μας είναι να καλύπτονται όσο πιο αντικειμενικά και ισορροπημένα γίνεται» επισημαίνει ο κ. Σταμπουλής. Οι διαμάχες δεν περιορίζονται σε ιδεολογικά ζητήματα. «Κατά καιρούς οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων ζητούν να γίνουν αλλαγές στο λήμμα της δικιάς τους ομάδας ή κάποιας αντίπαλης» λέει ο 20χρονος φοιτητής της Νομικής και διαχειριστής της ελληνικής έκδοσης κ. Δημήτρης Λιούρδης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως προέρχονται από καταχωρίσεις που στόχο έχουν την αυτοπροβολή και τη διαφήμιση προσώπων και εταιρειών. «Πάντως σε γενικές γραμμές οι όποιες προσπάθειες βανδαλισμού και διαφήμισης αντιμετωπίζονται και διορθώνονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα» επισημαίνει ο κ. Λιούρδης, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει και το παράπονο ότι «σε ιστοσελίδες και εφημερίδες βλέπω ολόκληρα κείμενα που προέρχονται από τη Βικιπαίδεια χωρίς να αναφέρεται η πηγή».

Η Wikipedia είναι ένα από τα πέντε πρώτα σε επισκεψιμότητα σάιτ παγκοσμίως. Ωστόσο η περιουσία του ιδρυτή της Τζίμι Γουέλς δεν συγκρίνεται με αντίστοιχους κολοσσούς του Διαδικτύου, όπως ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκεμπεργκ. «Η Wikipedia ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προσπάθεια και τέτοια παραμένει.Αποφεύγει να βάζει διαφημίσεις προκειμένου να παραμένει ανεξάρτητη. Στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις δωρεές και στην εργασία των φίλων της» λέει ο κ. Αριέλ Γκλεν από το Ιδρυμα Wikimedia. Δωρεές που το 2010 ξεπέρασαν τα 16 εκατ. δολάρια. «Αν πάντως είχα να διαλέξω ανάμεσα στα χρήματα και στην εθελοντική εργασία για τη βελτίωση των περιεχομένων,σίγουρα θα προτιμούσα το δεύτερο» καταλήγει. 
 

1 σχόλιο:

  1. Μετά από τριάντα...τόσα χρόνια σαν εκπαιδευτικός Μαθηματικός συνταξιοδοτήθηκα.
    Η αγάπη μου προς τους μαθητές και ο ελεύθερος χρόνος ήταν η αφορμή να δημιουργήσω
    την ιστοσελίδα http://colpomath.blogspot.com/ με μικρά μυστικά γύρω από τα Μαθηματικά.
    Όσοι μαθητές προσέλθετε. Κάτι θα πάρετε.

    ευχαριστώ πολύ

    Σολδάτος Χαραλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή