ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Κυβερνητικοί βουλευτές εκφράζουν επιφυλάξεις για τον στόχο της εξασφάλισης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και πυροβολούν τον κ. Παπακωνσταντίνου - «Είναι πολλά τα λεφτά, Γιώργο»








ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ της άντλησης 50 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας; Η κυβέρνηση απαντά θετικά, οι βουλευτές απορούν, προβληματίζονται και ανησυχούν. Η φαρέτρα τους είναι γεμάτη με αιχμηρά ερωτήματα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να προετοιμάσει καλά την άμυνά του προτού εμφανιστεί την ερχόμενη... Τετάρτη στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών του ΠαΣοΚ. Η συμφωνία με το ΔΝΤ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να απαλειφθεί από το κείμενο του μνημονίου η δέσμευση για τα 50 δισ. ευρώ αναμένεται να αποφορτίσει κάπως την ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τα ερωτήματα όμως παραμένουν:Γιατί το οικονομικό επιτελείο κράτησε μυστικές τις συζητήσεις με την τρόικα; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας; Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ εξελίσσεται μια συζήτηση την οποία διστάζει να ανοίξει επισήμως η κυβέρνηση, μέσα από την οποία εκκολάπτεται η «αντιπολίτευση των 50 δισ. ευρώ» από βουλευτές με γνώση της οικονομίας και επιρροή στην παράταξη.
«Τα όνειρα φυγής από την εφιαλτική πραγματικότητα του χρέους θα ήταν θεραπευτικά αν δεν είχαν μικρή διάρκεια» παρατηρεί καυστικά ο κ. Μ.Ανδρουλάκης . «Το όνειρο των 50 δισ.ευρώ ή καλύτερα ένα πιο πεζό αλλά καλοδουλεμένο σχέδιο 10-15 δισ. ευρώ μπορεί να είναι συμπληρωματικό και όχι υποκατάστατο στην επείγουσα ανάγκη δραστικού περιορισμού του δημοσίου χρέους, το ταχύτερο δυνατό, μέσω συντεταγμένης συναινετικής “αναδιάρθρωσής” του,σε μια από τις πρόσφορες μορφές,με εγγύηση του “Ταμείου Διάσωσης”» προσθέτει. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ είναι ο μόνος που προφέρει χωρίς να αυτολογοκρίνεται τις λέξεις-ταμπού για την κυβέρνηση, όπως είναι η χρεοκοπία και ο αναπρογραμματισμός του δημοσίου χρέους. «Στο κάτω κάτω το μνημόνιο δεν μας έχει αφαιρέσει το σχετικό δικαίωμα ούτε την προτεραιότητα του ελληνικού νόμου στον διακανονισμό του χρέους» σημειώνει.

Εξωπραγματικές προβλέψεις
Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι οι εξωπραγματικές προβλέψεις του «επίσημου σεναρίου» δεν διορθώνονται με νέες εξωπραγματικές προβλέψεις. Αλίμονο, επισημαίνει, αν χαθεί η ευκαιρία να επανατοποθετηθεί άμεσα το ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο αναφέρεται στα «μετά την κρίση», ενώ εμείς βυθιζόμαστε στην κρίση και στην «παγίδα χρέους» και η κλεψύδρα του χρόνου μας φτάνει σε οριακό σημείο.

Σειρά ερωτημάτων θέτει ο κ. Π. Οικονόμου. «Δεν ξέρω τι έχουν υπόψη τους στο υπουργείο Οικονομικών» λέει και προσθέτει ότι κατά την άποψή του ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος και ότι λείπουν τα εργαλεία, όπως για παράδειγμα μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων για την υλοποίησή του. «Το τοπίο είναι θολό και το μόνο καθαρό στοιχείο αυτή τη στιγμή είναι η πρόθεση του Πρωθυπουργού να φέρει νόμο ο οποίος θα απαγορεύει την πώληση της δημόσιας γης. Πολλά θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής.Αν οι εξελίξεις είναι θετικές για την Ελλάδα, δεν θα είναι μικρότερη η πίεση για την άντληση προσόδου από τη δημόσια περιουσία;Και αν επικρατήσει το κακό σενάριο,δεν θα απαιτήσουν οι δανειστές μας περισσότερες εγγυήσεις;» θέτει το ερώτημα.

Από τη σκοπιά του Χρηματιστηρίου προσεγγίζει το θέμα ο κ. Π. Κουκουλόπουλος. «Το σχέδιο για την άντληση των 50 δισ.ευρώ περιλαμβάνειτην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τις ιδιω τικοποιήσεις εισηγμένων και μη εισηγμένων επιχειρήσεων. Το κομμάτι που αφορά τις δημόσιες επιχειρήσειςπαρέχει άμεση απόδοση χρημάτων,αλλά είναι ανέφικτο.Με τις μετοχές να βρίσκονται στο 1/2 και στο 1/3 της πραγματικής τους αξίας, μόνο τρελοί θα πουλούσαν» επισημαίνει. «Δεν δικαιούμαστε να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες του λαού ακολουθώντας άκριτα τις συνταγέςτου ΔΝΤ και εφαρμόζοντας μελέτες του ποδαριού» λέει.

Ερωτήματα για την προθεσμία των πέντε ετών που έβαλε η τρόικα θέτει ο κ. Ν.Αλευράς. «Αν πιεστεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιο σε συντομότερο χρονικό διάστημα,υπάρχει κίνδυνος να πέσουν οι τιμές των ακινήτων. Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού,ακόμα και η πώληση μπορεί να είναι επωφελής κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις,καθώς τίθενται και θέματα ανάπτυξης.Η κυβέρνηση όμως δεν έχει κάνει μια οργανωμένη συζήτηση. Την ώρα που μιλάμε για μεγαλεπήβολα σχέδια δεν θα έπρεπε να δώσουμε απαντήσεις για ποιον λόγο δεν έχουν αξιοποιηθεί τα τουριστικά και τα ολυμπιακά ακίνητα; Και γιατί δεν γνωρίζουμε τίποτε για το πλάνο αξιοποίησης του Ελληνικού;» υπογραμμίζει.

Μυστικοπάθεια για το Ελληνικό
Η μυστικοπάθεια για το Ελληνικό προκαλεί εκνευρισμό στους βουλευτές. Από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη διευκρινίζεται ότι θα εμφανιστεί στη Βουλή αμέσως μετά το ταξίδι του στο Κατάρ προκειμένου να δώσει όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις. Ο βουλευτής Μαγνησίας αναφέρει ως παράδειγμα το Ελληνικό. Ενα σχέδιο με τα χαρακτηριστικά του Canary Wharf του Λονδίνου (χρηματοοικονομικό κέντρο, την αξιοποίηση του οποίου ανέλαβε το Κατάρ), λέει, θα αποφέρει μεν περισσότερα έσοδα για το κράτος από την αξιοποίηση με τα χαρακτηριστικά του Central Ρark της Νέας Υόρκης, όμως αυτό θα οφείλεται στην υιοθέτηση εντατικότερων και εμπορικότερων χρήσεων γης.

Η νεότερη γενιά των βουλευτών δεν αρκέστηκε στα λόγια. Οι κκ. Μ. Κατρίνης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος , μαζί με άλλους παλαιότερους βουλευτές, πρωτοστάτησαν στην κλήση του κ. Παπακωνσταντίνου στον ΚΤΕ. «Με ενόχλησε η συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας,πιο πολύ όμως με απασχολεί η αντιμετώπιση του χρέους της χώρας, το οποίο ναρκοθετεί το μέλλον της νέας γενιάς» τονίζει ο κ. Κατρίνης.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δικαιολογημένα θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα για τον κ.Παπακωνσταντίνου.Ο υπουργός Οικονομικών έχει κληθεί περισσότερες φορές από κάθε άλλον υπουργό ενώπιον των βουλευτών του κόμματος προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και για να υπερασπιστεί τους χειρισμούς του.Ωστόσο η αγωνία των βουλευτών είναι πολύ βαθύτερη από μια διάθεση αντιπαράθεσης με τον κ.Παπακωνσταντίνου. «Αισθάνομαι πόνο για αυτό που συμβαίνει στη χώρα και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να βοηθήσω» έλεγε ένα από τα μέλη του αρμόδιου ΚΤΕ.Ετσι πολλοί βουλευτές έχουν αναθέσει στον εαυτό τους τον ρόλο του «ξυπνητηριού» της κυβέρνησης. Το καμπανάκι της αφύπνισης δεν χτυπά όμως μόνο για τον κ.Παπακωνσταντίνου.Στο στόχαστρο έχει μπει και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ.Παμπούκης για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα του Ελληνικού,που θεωρείται το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης.«Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ ως το 2015 είναι φιλόδοξος»παρατηρεί ο κ. Κ.Καρτάλης «καθώς ορίζει μια σειρά από προϋποθέσεις που σήμερα δεν ικανοποιούνται, τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε: αποσαφηνισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ολοκληρωμένο χωροταξικόκαι πολεοδομικό σχεδιασμό που θα προβλέπει στοχευμένες χρήσεις γης και όρους δόμησης, επαρκείς διοικητικούς μηχανισμούς και φορολογική σταθερότηταγια τον επενδυτή. Θεωρώ αυτονόητο ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν θα οδηγήσει σε εκπτώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος στο όνομα γρήγορων και αυξημένων εσόδων» προσθέτει.



ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου