ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πανελλαδικές εξετάσεις - Λιγότεροι εφέτος οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια






«Στο θέμα των εισακτέων εφέτος θα προσεγγίσουμε τις προτάσεις των πανεπιστημίων...» Την απάντηση αυτή, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων περίμεναν χρόνια να την ακούσουν. Κάθε χρόνο δέχονταν εισακτέους διπλάσιους από εκείνους που είχαν ζητήσει...
Εφέτος για πρώτη φορά, όπως όλα δείχνουν, οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μειώνονται. Όπως δηλώνουν στο «ΒΗΜΑonline» ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, οι εισακτέοι θα είναι δραστικά λιγότεροι από την περυσινή χρονιά - οπότε είχαν φθάσει τις 88.000 - πιθανότατα κάτω και από τα 82.000 άτομα. Τις θέσεις αυτές αναμένεται ότι θα διεκδικήσουν περίπου 100.000 άτομα. Ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου από το υπουργείο Παιδείας, όπου αναμένονται αυτές τις ημέρες, οι προτάσεις όλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία ζητούν εφέτος τους μισούς εισακτέους από όσους αποδέχθηκαν πέρυσι.
Κάποιοι πάντως δεν θέλουν ούτε έναν... «Μηδέν εισακτέους για την επόμενη χρονιά θα έπρεπε να απαντήσουμε στο υπουργείο Παιδείας» λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λαζ. Βριζίδης. Στο Ιδρυμα μαίνεται, τις τελευταίες ημέρες, «πόλεμος» με το υπουργείο Παιδείας, καθώς δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι συμβασιούχοι διδάσκοντες του. «Χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε κανέναν» δηλώνει ο κ. Βριζίδης. «Εφέτος θα ζητήσουμε ελάχιστους εισακτέους. Είναι ζήτημα να ζητήσουμε 500 άτομα για όλα τα τμήματα μας. Επικρατεί το αδιαχώρητο και πραγματικά είμαστε σε πλήρη αδυναμία να λειτουργήσουμε» τονίζει.
Στο θέμα των εισακτέων τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τηρούν επί του παρόντος στάση αναμονής, μέχρι να παρουσιαστεί το τελικό κείμενο του νέου Νόμου Πλαισίου για την λειτουργία τους. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία διετία τα πανεπιστήμια είχαν εισηγηθεί μείωση των εισακτέων σχεδόν κατά 27.000 άτομα. Πέρυσι, ο αριθμός των θέσεων που είχαν δοθεί ήταν 88.165 θέσεις, ενώ τρία χρόνια πριν οι θέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 83.000 πανελλαδικά.

«Και εφέτος ζητάμε λιγότερους εισακτέους όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε περισσότερους» λέει στο «ΒHMAonline» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Σφηκόπουλος. «Τα τμήματα μας τελικά ξεχειλίζουν γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και το θέμα των μετεγγραφών που τριπλασιάζει τον αριθμό των εισακτέων. Εχουμε τμήμα που πήρε πέρυσι 170 εισακτέους από την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και άλλους 150 απο την επαρχία με μετεγγραφές».

«Με μειωμένα κονδύλια δεχόμαστε κάθε χρόνο διπλάσιους φοιτητές από εκείνους που ζητάμε, αλλά οι προτάσεις μας ποτέ δεν εισακούγονται» λέει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος. «Από τους 5.000 με 5.500 εισακτέους που εισάγονται κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο μας, φτάνουμε τελικά τους 8000» συνεχίζει.
Πάντως, ήδη τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς διαμόρφωσαν τις συνθήκες για την εφετινή μείωση εισακτέων. Πέντε χιλιάδες θέσεις έμειναν κενές, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των τελευταίων ετών για κάθε δέκα νέους εισακτέους στα περισσότερα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, οι πέντε δεν τελειώνουν ποτέ τις σπουδές τους. Βαθμιαία σε τμήματα όπως αυτά της Αγροτικής Οικονομίας των ΤΕΙ αναπτύσσεται μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ εκείνων που είναι απλά εγγεγραμμένοι φοιτητές και των ενεργών φοιτητών τους. Στα τμήματα αυτά συνεχίζουν τελικά τις σπουδές τους ο ένας στους δέκα σπουδαστές.
Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό
Αλλαγές θα βρουν εφέτος οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό τους, ενώ δεν θα λειτουργήσει τη επόμενη χρονιά η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων. Ακόμη αναμένονται αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες) και στον τρόπο εισαγωγής υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις. Συγκεκριμένα οι εφετινές αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο είναι οι εξής:
Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, η ένταξη των παρακάτω τμημάτων σε επιστημονικά πεδία, μεταβάλλεται ως ακολούθως:
α) Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διαγραφεί από το 2ο επιστημονικό πεδίο και θα παραμείνει μόνο στο 4ο πεδίο.
β) Τα Τμήματα ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τη Φλώρινα), Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ηπείρου (με έδρα την Άρτα) θα παραμείνουν στο 2ο επιστημονικό πεδίο, θα διαγραφούν από το 4ο και θα ενταχθούν και στο 3ο πεδίο:
Επίσης το Κοινό Στρατολογικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων μετονομάσθηκε σε Κοινό Σώμα: « Στρατολογικό - Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ)
Τα εξεταστικά κέντρα
Μεγαλύτερες αίθουσες, λιγότερα εξεταστικά κέντρα, λιγότεροι επιτηρητές. Αυτό θα ισχύσει και εφέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις του καλοκαιριού. Το κάθε εξεταστικό κέντρο κοστίζει στο υπουργείο Παιδείας 3.500 ευρώ μαζί με τις αμοιβές των επιτηρητών. Οι επιτηρητές των εξετάσεων που υπολογίζονται περίπου σε 3500 άτομα πανελλαδικά είναι κατά κύριο λόγο καθηγητές των γυμνασίων, καθώς οι καθηγητές των λυκείων αξιοποιούνται κυρίως ως βαθμολογητές των γραπτών. Το υπουργείο Παιδείας βέβαια, «κόβει από παντού», κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης
Οι προθεσμίες
Σε ενιαία προθεσμία, από τη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, υποβάλλονται εφέτος οι αιτήσεις -δηλώσεις για την συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του καλοκαιριού από όλους τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων αλλά και των Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδες Α και Β). Μέχρι πέρυσι οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονταν από την 1η μέχρι του 20 Φεβρουαρίου για τα Γενικά Λύκεια και την Ομάδα Β΄ των Επαγγελματικών Λυκείων και τον μήνα Μάρτιο μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο για την Ομάδα Α΄ των Επαγγελματικών Λυκείων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου