Αποκαλυπτικές καταγγελίες από τον Σύλλογο Εργαζομένων Ηπείρου, για αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων και για αναξιοκρατική στελέχωση Υπηρεσιών…
Υπό την… κηδεμονία των Γενικών Διοικήσεων βρίσκονται οι Περιφέρειες, ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη»! Αρκετές αρμοδιότητες ακόμη δεν έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου.. από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αλαλούμ, ενώ, όπως καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας, η στελέχωση πολλών υπηρεσιών γίνεται με αναξιοκρατικό τρόπο, με κυρίαρχη πολιτική αυτή του ρουσφετιού και του παραγοντισμού.
Φαίνεται πως το Κράτος, παρά τα όσα αντίθετα διαβεβαιώνει η Κυβέρνηση, ακόμη μπλέκεται στα… χωράφια των αιρετών, γι’ αυτό και η λειτουργία των νέων υπηρεσιών είναι προβληματική. Σε τελική ανάλυση αυτοί που ταλαιπωρούνται είναι πολίτες και εργαζόμενοι, όταν θα έπρεπε να απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να διευκολύνονται όλοι.
Πολλοί μάλιστα λένε, ότι το Αθηνοκεντρικό Κράτος έχει καθηλωμένη την αιρετή Περιφέρεια και δεν την αφήνει «να βρει τα βήματά της και να οργανωθεί, σε εποχές δύσκολες για την Αυτοδιοίκηση. Της τα παίρνουν όλα»!
ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ!..
Ένα σημείο του «Καλλικράτη» που εγείρει αντιδράσεις και στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Ηπείρου είναι, ότι συρρικνώνεται το αντικείμενο που ασκούν τόσο η αιρετή Περιφέρεια, όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού εκχωρούνται αρκετές αρμοδιότητες σε ιδιώτες!
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται: «Οι τεχνικές υπηρεσίες, από τρεις Διευθύνσεις συρρικνώνονται σε μία και εκχωρούνται τα Τεχνικά Έργα στην «Εγνατία Α.Ε.», «ΚΡΗΤΗ Α.Ε.» (υπό σύσταση) και έπεται συνέχεια. Επίσης, εκχωρείται η Δασική Πολιτική σε Μ.Κ.Ο. και ιδιώτες. Στα Δασαρχεία από 4-5 Δασολόγους δημιουργείται μια οργανική θέση Δασολόγου ανά Δασαρχείο, ενώ ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες Υπηρεσίες, όπως τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται αρμοδιότητες σε Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αιρετής Περιφέρειας, π.χ. Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, Υδάτων, Τμήματα Εργαστηρίων κ.α.».
Αναφέρεται, μάλιστα, το παράδειγμα της Δασικής Πολιτικής και του κινδύνου που ελλοχεύει για την προστασία των δασών. «Τι θα γίνουν τόσοι Δασολόγοι, που εργάζονταν στα Δασαρχεία;» τονίζεται στην καταγγελία των εργαζομένων.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ…
Ο Σύλλογος της Περιφέρειας Ηπείρου, που μέλη του έχει περί τους 250 εργαζόμενους, στη χθεσινή αποκαλυπτική ανακοίνωσή του, καταγγέλλει, ότι οι τοποθετήσεις Γενικών Διευθυντών και Προϊσταμένων Διευθύνσεων δεν έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια!
«Ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση, αρκετές Υπηρεσίες υποβαθμίζονται, ενώ θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα από την αναδιάρθρωση» σημείωσε μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο» ο Πρόεδρος των Εργαζομένων κ. Αθανάσιος Ράτσικας, ο οποίος μαζί με τον Γραμματέα του Συλλόγου Παναγιώτη Μάνη υπογράφουν και την ανακοίνωση- καταγγελία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ!..
Μάλιστα, κάνουν λόγο για «πολιτική ρουσφετιού και παραγοντισμού» σημειώνοντας, ότι κάποιοι εργαζόμενοι «μετακινήθηκαν παράτυπα από παραμεθόριες περιοχές σε μη προβληματικές και μη παραμεθόριες εντός της Περιφέρειας, ενώ είχαν μεταταχθεί με ευνοϊκές ρυθμίσεις, με τη δέσμευση για παραμονή 10ετίας».
Καταγγέλλουν ακόμη, ότι σε κάποιους κλάδους ορίζεται τακτικό μέλος σε Δ.Σ. άτομο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και αναπληρωματικό Πανεπιστημιακής! Κάποιοι μάλιστα, μετακινούνται χωρίς τη θέλησή τους, «όταν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια είναι τόσοι που μπορούν να καλύψουν και τις πιο εξειδικευμένες ανάγκες σε επιτροπές και Υπηρεσίες».
ΣΤΗΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ…
Όλα αυτά οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια τα κατήγγειλαν και στην Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα. Εκείνη, όμως, τους απάντησε, πως όλες οι αποφάσεις είναι νόμιμες και αξιοκρατικές, ενώ τους είπε, ότι θα εξετάσει το θέμα της συρρίκνωσης των υπηρεσιών. Τόνισε μάλιστα, ότι πρέπει να θεσπιστεί το πριμ παραγωγικότητας, «για το οποίο», όπως λένε οι εργαζόμενοι, «όλοι μπορούμε να φανταστούμε ποια κριτήρια θα επικρατήσουν».
Σε ότι αφορά την τοποθέτηση Γενικών Διευθυντών και Προϊσταμένων η κ. Γεωργακοπούλου ανέφερε, ότι βάσει του Νόμου, μπορεί να επιλέγει και να τοποθετεί εκείνη. «Δεν αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, ως προϊστάμενοι Διευθύνσεων πρέπει να οριστούν υπάλληλοι, οι οποίοι ασκούσαν αντίστοιχα καθήκοντα την 31η Δεκεμβρίου».
ΚΑΙ ΜΕ ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ
Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν και στον αιρετό Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη. Του έκαναν γνωστό πως για τις τοποθετήσεις Γενικών Διευθυντών και Προϊσταμένων σε Διευθύνσεις και Τμήματα πρέπει να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει από την 1η Ιουλίου και όσους μετατάχθηκαν από την Κρατική στην αιρετή Περιφέρεια. Παράλληλα, του είπαν, ότι οι εργαζόμενοι που θα αναλάβουν υπηρεσία από την 1η Ιουλίου να τοποθετηθούν σε Διευθύνσεις και Τμήματα, σύμφωνα με τον κλάδο και την ειδικότητά τους κ.α., όπως ορίζει ο Νόμος.
Ο πρώην Νομάρχης Ιωαννίνων τους απάντησε, μεταξύ άλλων, πως οι εργαζόμενοι που μετατάχθηκαν στην αιρετή Περιφέρεια θα τοποθετηθούν σε Υπηρεσίες που έχουν ήδη στελεχωθεί από Προϊσταμένους και η κρίση θα γίνει, όταν λειτουργήσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ…
Ο κ. Ράτσικας σχολιάζοντας τις καταγγελίες σημείωσε, ότι «πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε ό, τι γίνεται. Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή, ιδιαίτερα για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους εκμαυλίζουν».
Οι εργαζόμενοι, τέλος, απαιτούν την ίση και δίκαιη αντιμετώπισή τους και από την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και από τον αιρετό Περιφερειάρχη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου