Αναγνωρίστηκαν το ούζο Λήμνου και το τσίπουρο Νάουσας (Ημαθίας) ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά (ΦΕΚ τ.Β Αρ.Φύλλου 145/10-2-2011). Η παρασκευή του ούζου Λημνιό ή Λήμνου πρέπει να γίνεται σε... όλα τα στάδια σε μονάδες της περιοχής, να τηρούνται οι γενικές προδιαγραφές περί ούζου και να έχει ελάχιστο αλκοολικό τίτλο 40%. Σχετικά δικαιολογητικά, για να αναγράφεται στο προϊόν τους γεωγραφική ένδειξη, μπορούν να υποβάλουν οι ποτοποιοί στη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης.
Για το τσίπουρο Νάουσας ή Ναούσης οι ποτοποιοί πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά σταφύλια της ποικιλίας Ξινόμαυρο Νάουσας, απ' την αμπελουργική ζώνη ΟΠΑΠ Νάουσα. Απόσταξη, παρασκευή και εμφιάλωση πρέπει να γίνεται στη Νάουσα, ενώ μπορεί να είναι αρωματισμένο με μάραθο, γλυκάνισο ή άλλα αρωματικά φυτά της περιοχής. Αιτήσεις γεωγραφικής ένδειξης μπορούν να καταθέσουν οι παραγωγοί στη Χημική Υπηρεσία Βέροιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου