ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πατρίκιοι και πληβείοι στο Δημόσιο

Μείωση 20% στις αποδοχές των υψηλόμισθων και αντίστοιχη αύξηση σε αυτές των χαμηλόμισθων από 5% ως 15% προβλέπει το νέο μισθολόγιο..

 

 

 

ΩΣ το τέλος Ιουνίου, και πάντως προτού διακόψει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, θα έχει γίνει νόμος του κράτους το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που προετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Στον διάλογο
με την ΑΔΕΔΥ και όλους τους άλλους συναρμόδιους φορείς, που έχει ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο,η κυβέρνηση θέτει δύο αδιαπραγμάτευτους όρους. Πρώτον, τα μισθολογικά «ρετιρέ» που παροικούν κατά κανόνα στο υπουργείο Οικονομικών θα υποστούν ένα γενναίο «κούρεμα»,αλλά αντίστοιχα θα αυξηθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που παραμένουν χαμηλές παρά την προσθήκη επιδομάτων. Δεύτερον, οι περικοπές δεν θα ισχύσουν μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, αλλά και για όλους όσοι συνεχίζουν να υπηρετούν, παρ΄ ότι είναι βέβαιο ότι αυτή η επιλογή θα πυροδοτήσει νέο κύμα συνταξιοδότησης από όσους έχουν συγκεντρώσει τις σχετικές προϋποθέσεις.

Oπως πληροφορείται «Το Βήμα», στο νέο μισθολόγιο θα ενοποιηθεί ο βασικός μισθός με τα επιδόματα που λαμβάνει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος, αλλά το άθροισμά τους δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση ένα ανώτατο όριο που θα ισχύει για όλα τα υπουργεία και τους δημοσίους οργανισμούς, για κάθε κατηγορία ξεχωριστά, αλλά και ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Για παράδειγμα, ο νεοπροσλαμβανόμενος υπάλληλος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει μισθό 1.226 ευρώ έναντι 2.076 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίως ο νεοδιόριστος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια που μελετώνται στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, οι δύο αυτοί μισθοί θα συγκλίνουν στην περιοχή των 1.500 ευρώ, ενώ αντίστοιχες συγκλίσεις θα υπάρξουν για όλες τις βαθμίδες και όλα τα κλιμάκια. Επειτα από 33 χρόνια υπηρεσίας ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών λαμβάνει 2.358 ευρώ και ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών 3.524
ευρώ (όλα τα μεγέθη στην κατηγορία ΠΕ), αλλά ο αντίστοιχος υπάλληλος του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων λαμβάνει μόλις 1.967 ευρώ.

Με 33 χρόνια υπηρεσίας, ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών κατηγορίας ΥΕ λαμβάνει 2.779 ευρώ, αλλά ο αντίστοιχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μόλις 1.417 ευρώ.


Περικοπές 20% στους υψηλόμισθους

Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις, τα επικρατέστερα σενάρια από όσα έχουν μελετηθεί προβλέπουν μια μείωση της τάξης του 20% στις αποδοχές των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων και αντίστοιχη αύξηση των χαμηλόμισθων σε ένα ποσοστό από 5% ως 15%. «Το συνολικό μισθολογικό κόστος θα παραμείνει σταθερό» επιμένουν ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο υπουργείων, διαβεβαιώνοντας ότι από το νέο μισθολόγιο το Δημόσιο ούτε θα εξοικονομήσει δαπάνες αλλά ούτε και θα αυξήσει τις υπάρχουσες στον προϋπολογισμό του 2011. Μειώσεις μισθού εκτιμάται ότι θα υποστούν περίπου 30.000 (σε σύνολο 770.000) υψηλόμισθοι υπάλληλοι και αυξήσεις περίπου 400.000 υπάλληλοι, ενώ στους υπόλοιπους θα υπάρξουν οριακές μεταβολές. Οι μισθολογικές αλλαγές θα επηρεάσουν και όλους τους φορείς του Δημοσίου εκτός της Βουλής, που έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα να ρυθμίζει αυτόνομα τον προϋπολογισμό της. Επειδή όμως και οι υπάλληλοι της Βουλής θεωρούνται υψηλόμισθοι, εκτιμάται ότι θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις αποδοχές τους για να αποφύγουν την κατακραυγή εναντίον τους.
Τα νέα μέτρα εκτιμάται επίσης ότι θα προκαλέσουν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ζητούν εδώ και χρόνια να αρθούν οι οικονομικές ανισότητες. Είναι όμως λογικό να αντιδράσουν οι υψηλόμισθοι και οι προνομιούχοι που προσπαθούν ήδη να οργανώσουν κινητοποιήσεις με τη βοήθεια μερίδας συνδικαλιστών, κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Αυξήσεις 80% σε οκτώ χρόνια

Παρά το γεγονός ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανακοίνωναν αυξήσεις στο Δημόσιο που δεν υπερέβαιναν το ύψος του πληθωρισμού, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν την περίοδο 2001-2009 κατά 80%!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι αύξησαν το εισόδημά τους κατά 6,9% το 2001, κατά 7,2% το 2002, το 2004 και το 2005, κατά 7% το 2003, κατά 7,1% το 2006 και το 2008, και κατά 7,6% το 2009. Ετσι, το σύνολο των μισθολογικών παροχών, από 10,07 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2001, έφθασε τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, αυξάνοντας την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από 27,6% το 2001 σε 37,1% το 2009.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου