ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Νέος μηχανισμός για τις δαπάνες καθ΄ υπόδειξιν της τρόικας

Τον συστήνει η κυβέρνηση για τον έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθ΄ υπόδειξιν της τρόικας...

   







Έναν νέο μηχανισμό για την αποτύπωση των δημοσιονομικών μεγεθών και τον έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού συστήνει η κυβέρνηση καθ΄ υπόδειξιν της τρόικας. Με τον νέο μηχανισμό... το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να είναι σε θέση να δημοσιεύει σε μηνιαία βάση στατιστικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τη μεταβολή χρέους/ελλείμματος και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (δανεισμός, ομόλογα, κτλ.) για το σύνολο του κράτους. Παράλληλα, θα παρακολουθεί τις αναληφθείσες δεσμεύσεις, όσο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΔΕΚΟ και, ως εκ τούτου, θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει, όποτε απαιτείται, ώστε να αποτρέπεται το ενδεχόμενο οι δεσμεύσεις να υπερβαίνουν τα προγράμματα δαπανών. Ο νέος μηχανισμός συστήνεται μετά και τη δυσφορία την οποία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του κλιμακίου της τρόικας που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα για τη μη έγκαιρη ανταπόκριση των φορέων του Δημοσίου όσον αφορά την αποστολή στοιχείων για την πορεία των δαπανών, γεγονός το οποίο οδήγησε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να κάνει λόγο ακόμη και για λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των υπαλλήλων που έχουν επιφορτιστεί με αυτό το θέμα. Το κόστος του νέου μηχανισμού, που θα υλοποιηθεί από την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης, θα είναι 5.814.600 ευρώ. Η ολοκλήρωσή του, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «θα συντελέσει στην επίτευξη σημαντικού μέρους των στόχων του Μνημονίου μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην προώθηση της ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο».
Συγκεκριμένα, με τον νέο μηχανισμό θα επιτευχθούν τα εξής: Πρώτον, η διαρκής παρακολούθηση της εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών σε ενοποιημένη (μηνιαία/τριμηνιαία) βάση, με δυνατότητα άμεσων και εύστοχων παρεμβάσεων άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής.
Δεύτερον, η παρακολούθηση και σύγκριση των δημοσιονομικών μεγεθών/στοιχείων ανάμεσα σε διαφορετικές περιόδους.
Τρίτον, η επεξεργασία των δημοσιονομικών μεγεθών/στοιχείων για εξαγωγή συμπερασμάτων και διαμόρφωση ανάλογης στρατηγικής για βελτίωση αποτελεσμάτων.
Τέταρτον, η εγκαθίδρυση ολοκληρωμένου μηχανισμού με σαφείς ρόλους και αρμοδιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση της δημοσιονομικής πληροφόρησης της Γενικής Κυβέρνησης.

Η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας στο μνημόνιο για τη δημιουργία του μηχανισμού εξειδικεύεται και στις εκθέσεις τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης «Ρriority Reforms in Ρublic Financial Μanagement to Support Fiscal Consolidation» (Μάιος 2010) και «Ιmplementing Ρriority Reforms in Ρublic Financial Μanagement» (Ιούνιος 2010) που εκπονήθηκαν από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας για παροχή τεχνικής βοήθειας. Με τις εκθέσεις αυτές ζητείται από τη χώρα μας να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού που δεν θα επιτρέπει απλώς τον έλεγχο των δαπανών, αλλά θα επιτρέπει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να επεμβαίνει στην περίπτωση κατά την οποία παρατηρούνται υπερβάσεις. «Ο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «θα προγραμματίζει τις ταμειακές ροές και θα διασφαλίζει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι δεσμεύσεις όταν γίνονται ανακατανομές, ιδίως σε περιστάσεις όπου η δημοσιονομική κατάσταση απαιτεί τη διενέργεια περικοπών στον προϋπολογισμό».
Στη δημοσιονομική πληροφόρηση που θα παρέχεται μέσω του νέου μηχανισμού θα ενταχθούν τα κάτωθι δημοσιονομικά δεδομένα:
Πρώτον, έσοδα, σε ταμειακή βά ση (cash revenue).
Δεύτερον, δαπάνες, σε ταμειακή βάση (cash expenditure).
Τρίτον, χρηματοοικονομικές συναλλαγές (financial transactions).
Τέταρτον, ληξιπρόθεσμες οφειλές (arrears).
Πέμπτον, μεταβολές ελλείμματος/χρέους (stock-flow adjustment). Εκτον, παρακολούθηση της πορείας των δεσμεύσεων των μεγεθών του προϋπολογισμού (π.χ. ανάληψη υποχρέωσης- τιμολόγηση υποχρέωσης- πληρωμή υποχρέωσης- υπόλοιπο προς πληρωμή- καθυστερούμενες οφειλές- μεταφορά/αναπροσαρμογή υπολοίπου, κτλ.) (commitment accounting).

Σε πρώτη φάση στον νέο μηχανισμό θα ενταχθούν οκτώ οργανισμοί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το ΙΚΑ και τρία νοσοκομεία της Αττικής, ενώ σε δεύτερη φάση θα «καλύψει» όλους τους δημόσιους φορείς.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου