«Σούσουρο» στο Βερολίνο. Η ανάμιξη του προέδρου της ομοσπονδιακής δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ στην τρέχουσα πολιτική έγινε δεκτή με έκπληξη και αμηχανία από τους συντηρητικούς κύκλους. Η αιτία της αναταραχής.. είναι μια συνέντευξη τύπου, που έδωσε ο κ. Βουλφ μαζί με τον ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, και στην οποία επέκρινε την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να βρουν ένα μηχανισμό, που θα απαγορεύει τέτοιες αγορές από την ΕΚΤ» είπε. Ταυτόχρονα φάνηκε ανοικτός στο θέμα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων με δάνεια από το ταμείο διάσωσης EMS. Kάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα ανακούφιζε τις οικονομίες των υπερχρεωμένων χωρών.
Το φόντο των επικρίσεων είναι, από πρώτη ματιά, απλό: Η ΕΚΤ αποτελεί θέσφατο για την πολιτική τάξη της Γερμανίας. Η αυτονομία της θεωρείται ύψιστο αγαθό. Οι πολιτικοί σπάνια αναμιγνύονται στις συναλλαγές της. Το ίδιοπεριμένουν λοιπόν και από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, στον οποίο δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα «δια να ομιλεί» σε δικά τους θέματα. Η παρέμβαση του σε τραπεζικές υποθέσεις χαρακτηρίστηκε έτσι «σπάσιμο ταμπού» και «υπέρβαση καθηκόντων» από συντηρητικούς αναλυτές.
Οι επικρίσεις έχουν όμως και μια δεύτερη, πικάντικη αιτία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών) εξέδωσαν κοινή απόφαση, με την οποία ζητούσαν, πρώτον, να «καταργηθούν τα εγγυημένα προγράμματα επαναγοράς χρέους» και δεύτερον, η απαγόρευση αυτή να εγκριθεί από τη Βουλή, έτσι ώστε η Άνγκελα Μέρκελ να υποχρεωθεί να την παρουσιάσει ως δική της στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η δικαιολογία που πρόβαλαν γι αυτό είναι, πρώτον, ότιτέτοιες επαναγορές αποβαίνουν συνήθως εις βάρος των «νοικοκυρεμένων» κρατών της ευρωζώνης και δεύτερον, ότι βάζουν «φωτιά» στον πληθωρισμό.
Η απόφαση αποτελεί πρωτοφανές πλήγμα για την καγκελάριο. Παρόλο που προσωπικά αποκρούει και η ίδια την επαναγορά, δεν την αποκλείει εκ των προτέρων, επειδή θέλει να έχει τα χέρια της ελεύθερα ενόψει της διαπραγμάτευσης ενός «συνολικού πακέτου» στις Βρυξέλλες, που εμπεριέχει και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία. Από νομική άποψη βέβαια, ούτε η απόφαση των κοινοβουλευτικών ομάδων, ούτε εκείνη της Βουλής (στα μέσα Μαρτίου) είναι υποχρεωτική γι αυτήν. Πρακτικά όμως πρέπει να την πάρει σοβαρά υπόψη, επειδή έχει ανάγκη τους βουλευτές για άλλα σημαντικά ζητήματα.
Η παρέμβαση του κ.Βουλφ ανατρέπει έτσι όλο αυτό το σκηνικό. Ο φυσικός ρυθμιστής του πολιτεύματος, εμφανίζεται ξαφνικά να ενεργεί ως «άτακτο παιδί» και να τους «χαλάει την πιάτσα». Και αυτό προκαλεί την οργή όχι μόνο των τυπολατρών, αλλά και των λόμπι, που με την απαγόρευση της επαναγοράς ομολόγων επιδιώκουν να προωθήσουν τα συμφέροντα ορισμένων πανίσχυρων επιχειρηματικών ομάδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου