ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ρωσία: Το χαβιάρι επιστρέφει στην Ευρώπη






Μετά από εννέα χρόνια απαγόρευσης, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζει επισήμως τις εξαγωγές μαύρου χαβιαριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να κάμψει τη συστηματική λαθραλιεία των οξύρρυγχων και να πλημμυρίσει... την αγορά εντός μιας πενταετίας. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης οι αριθμοί των οξύρρυγχων μειώθηκαν σε βαθμό που να κινδυνεύουν με εξαφάνιση, οδηγώντας έτσι τη ρωσική κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εξαγωγές των πολύτιμων αυγών τους το 2002. Όμως λόγω της πάντοτε αυξημένης ζήτησης του πολυτελούς εδέσματος, τα ψάρια έπεφταν συστηματικά στα χέρια λαθραλιέων, δημιουργώντας έτσι μια μαύρη αγορά αξίας 730 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία επιτρέπει την πώληση μόνο εννέα τόνων μαύρου χαβιαριού που προέρχεται από άγριους οξύρρυγχους και αυτό αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά. Πλέον, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλιείας θα επιτρέπει την εξαγωγή χαβιαριού από ψάρια που θα έχουν μεγαλώσει σε ιχθυοκαλλιέργειες.
«Ο όγκος των εξαγωγών θα μεγαλώσει. Οι ταχέα αναπτυσσόμενες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στις πόλεις Ροστόφ, Αστρακάν, Καλούγκα και Νοβοσιμπίρσκ θα είναι σύντομα έτοιμες να παράγουν ως και 10-15 τόνους χαβιάρι ετησίως. Ένας οξύρρυγχος χρειάζεται πέντε με επτά χρόνια για να ωριμάσει, συνεπώς πιστεύω ότι θα κατακλύσουμε την παγκόσμια αγορά σε πέντε χρόνια.», λέει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αλεξάντρερ Σαβελίγιεφ.
Η κίνηση αυτή έχει στόχο να σταματήσει τους λαθροθήρες, δεν αναμένεται όμως να ρίξει τις τιμές του εκλεκτού εδέσματος. «Μην απατάστε. Το μαύρο χαβιάρι δεν θα γίνει ποτέ φθηνό.», λέει ο Σαβελίγιεφ. Το λαθραίο χαβιάρι πωλείται στις αγορές της Μόσχας προς 1.200 ευρώ το κιλό και σε ορισμένες ευρωπαϊκές ιστοσελίδες διαφημίζεται με την τιμή των 3.700 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου