ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Δημοσκόπηση Ρublic Issue: Ισχυρό προβάδισμα ΠΑΣΟΚ, αλλά ισχνή πλειοψηφία σε περίπτωση εκλογών










Σημαντικό προβάδισμα 7,5% διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση (Βαρόμετρο) της Ρublic Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ. Παρόλα αυτά το κυβερνών κόμμα έχει απολέσει μισή ποσοστιαία μονάδα για 7ο συνεχή μήνα.. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί στην Καθημερινή ο Γιάννης Μαυρής ότι περιπλέκεται το πολιτικό σκηνικό, αν και λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου δεν έχει σημασία η διαφορά πρώτου - δεύτερου κόμματος, αλλά το ποιο κόμμα προηγείται (έστω κατά 1 ψήφο) και, βεβαίως, το ποσοστό του προπορευομένου κόμματος, αφού αυτό κρίνει την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας (Σημασία έχουν και τα ποοσοστά των μικρών κομμάτων). 
Με βάση την προβλεπόμενη από τη δημοσκόπηση της Ρublic Issue εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ (38%) η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα προέκυπτε δυνητικά στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα ήταν μάλλον ισχνή (π.χ. της τάξης των 153 εδρών).
Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ παραμένουν τον τρέχοντα μήνα περισσότερο προς όφελος κυρίως των Οικολόγων (3%) και της Δημοκρατικής Αριστεράς (2,5%).
Η εκλογική επιρροή της ΝΔ παραμένει κατά τον τρέχοντα μήνα καθηλωμένη (30,5%) αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει οξύτερες συνθήκες αμφίπλευρου κομματικού ανταγωνισμού (ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) πόσο μάλλον αφού ο ΛΑΟΣ με βάση τον δείκτη καλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, βρίσκεται στην πρώτη θέση, με ποσοστό 22%, υποσκελίζοντας όχι μόνον το ΚΚΕ (18%), αλλά και τη Ν.Δ. (επίσης 18%).
Η παρούσα μέτρηση αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας που επιχειρείται, με την ανάδειξη του μεταναστευτικού ζητήματος, έχει ήδη κάνει αισθητή την επίδρασή της στην πολιτική σκηνή.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος.  Η νέα στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται σε απώλειες της τάξης του -6% στη δημοτικότητα του Α. Τσίπρα, -7% στη δημοτικότητα του κόμματος και -1,5% στην πρόθεση ψήφου.
Παράλληλα η δημοσκόπηση αποτυπώνει την έντονη και διογκούμενη ανασφάλεια των πολιτών λόγω της κρίσης αφού στο ερώτημα πώς αισθάνονται οι πολίτες για το μέλλον τους, το 83% απαντά «όχι σίγουροι».

1 σχόλιο: