Ο κύβος ερρίφθη για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, οι οποίες ωστόσο θα προκαλέσουν αντιδράσεις στους κατοίκους και στους εργαζόμενους. Ο τελικός κατάλογος με τις συγχωνεύσεις θα..
συνταχθεί εντός της εβδομάδας. Ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος θα την παραδόσει στον υπουργό ώστε από την 1η Απριλίου να ξεκινήσει ο διάλογος και να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, στα μεγάλα αστικά κέντρα τα νοσοκομεία θα χωριστούν σε ομάδες με το μεγαλύτερο να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο. Το νοσοκομείο – συντονιστής θα διαθέτει και το περισσότερο προσωπικό.
Στην Αττική, όπου υπάρχουν 45 νοσηλευτικά ιδρύματα θα δημιουργηθούν 9 ή 10 ομάδες. Τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας θα έχουν κοινή λειτουργία στις υπηρεσίες προμηθειών, διοικητικής διαχείρισης, αγορών και υπηρεσιών, ενώ αυτά που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους θα διαθέτουν ένα τμήμα – π.χ. κοινό τμήμα σίτισης ή αποστείρωσης.
Μία από τις πρώτες αλλαγές θα αφορά το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Πεντελης. Τα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα ιδρύματα ενώ παραμένουν οι περίπου 100 εργαζόμενοι. Το σχέδιο αναφέρει ότι θα ενσωματωθούν στο προσωπικό του Σισμανογλείου που βρίσκεται επίσης στα βόρεια προαστια.
Τα τμήματα του νοσοκομείου “Αγία Ελένη” θα μεταφερθούν στον γειτονικό “Άγιο Σάββα”, ώστε να αλλάξει και ο δεύτερος σκοπό λειτουργίας.
Οι υπηρεσίες του νοσοκομείου Πατησίων θα ενσωματωθούν σε αυτές τοων “Αγίων Αναργύρων” και το κτίριο θα διατεθεί για άλλου τύπου υγειονομικές υπηρεσίες.
Βέβαιη θεωρείται η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” και “Αγία Σοφία”. Θα υπάρξει κοινή διοίκηση και όλα τα τμήματα αναμένεται να συγχωνευθούν.
Στο “Αττικό” νοσοκομείο αναμένεται να μεταφερθούν τα τμήματα του γενικού νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγία Βαρβάρα”, αφού θεωρείται ότι οι ανάγκες που καλύπτει σήμερα δεν δικαιολογούν τις δαπάνες του. Τμήματα του νοσοκομείου έχουν ήδη συρρικνωθεί.
Αλλαγή λειτουργίας θα προταθεί για την Πολυκλινική της πλατείας Ομονοίας. Αναμένεται να μετατραπεί σε κέντρο παροχής ειδικών υπηρεσιών για εξειδικευμένες παθήσεις, είτε να γίνει κέντρο υγείας αστικού τύπου για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων του κέντρου.
Συγχωνεύσεις προωθούνται και στην Πάτρα, η οποία διαθέτει σήμερα οκτώ νοσοκομεία διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Θα συνενωθούν τμήματα που σήμερα παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και δεν εμφανίζουν όλα μεγάλη πληρότητα. Παράλληλα θα αναδιοργανωθούν κλινικές, κάποιες από τις οποίες θα καταργηθούν για να συγκεντρωθούν όλες στις ίδιες εγκαταστάσεις.
Ψαλίδι θα πέσει και στα νοσοκομεία της Κρήτης. Στο νομό Λασιθίου υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία σε κοντινή απόσταση. Το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί κοινή διοίκηση και τα όμοια τμήματα να συνενωθούν σε ένα κτίριο.
Τρεις υγειονομικοί σχηματισμοί υπάρχουν και στην Ηλεία, στα Κρέστενα, στην Αμαλιάδα και στον Πύργο. Η πρόταση εδώ είναι να δημιουργηθεί μ΄μια μονάδα που θα καλύπτει όλη την περιοχή και την αλλαγή χρήσης των άλλων δύο, είτε για εξειδικευμενες εξετάσεις, είτε για παροχή υπηρεσιών προτωβάθμιας φροντίδας.
ΥΓ ΑΕΤΟΥ3: Έχουμε μεγάλη αγωνία για να δούμε τι τελικά θα συμβεί στη Δυτική Μακεδονία. Εάν επαληθευτούν οι φόβοι μας για μετατροπή του Νοσοκομείου Γρεβενών σε Κέντρο Υγείας τότε κάποιοι θα πρέπει να αρχίσουν να τα ...μαζεύουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου