Σε κλοιό βομβαρδισμών από τη Δύση η Λιβύη, με την επιδρομή από αέρος να εντείνεται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Καντάφι. Μετά τη Γαλλία, που έριξε τις πρώτες βόμβες επί του λιβυκού εδάφους, καταστρέφοντας τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, άρχισαν σφοδρή.. αεροπορική επιδρομή και οι ΗΠΑ. Αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπληξε αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι εκτοξεύοντας περισσότερους από 100 πυραύλους Τόμαχοκ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί κατά στόχων στην Τρίπολη και τη Μισράτα.
Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια πλέουν στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη. Πάνω από τη Λιβύη έφτασαν και επιχειρούν και οι βρετανικές δυνάμεις, ενώ δράση αναλαμβάνουν επίσης ο Καναδάς και η Ιταλία.
Το βράδυ του Σαββάτου, πάντως, ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε εκ νέου τον Λίβυο ηγέτη ότι οι πράξεις του θα έχουν συνέπειες.
Της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης προηγήθηκε έκτακτη διεθνής συνάντηση στο Παρίσι. Στο τελικό κείμενο που εκδόθηκε, οι μετέχοντες ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι να ενεργήσουν συλλογικά για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη, αν και τονίζεται ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας θα είναι διαφορετική.
Και καθώς η πρώτη επίθεση είναι σε εξέλιξη, εντείνεται η αγωνία για τον άμαχο πληθυσμό.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απευθύνει έκκληση σε όλες τις ενεχόμενες πλευρές να λάβουν όλες τις προφυλάξεις για να αποφύγουν πιθανό τραυματισμό αθώων πολιτών και να σεβαστούν το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο.
Η στρατιωτική επέμβαση φέρνει, όμως και τις πρώτες, έντονες διεθνείς αντιδράσεις.
Τη λύπη της για την απόφαση των δυτικών εξέφρασε η Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, έκρινε ανεύθυνη την επέμβαση, λέγοντας πως πρόκειται για ενέργεια που αποσκοπεί μόνο στην απόκτηση του λιβυκού πετρελαίου.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διπλωματική σύγχυση και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την ανάληψη πρωταρχικού ρόλου στην όλη επιχείρηση.
Θυελλώδης αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποφασίσουν αν η ευρωατλαντική συμμαχία θα αναλάβει υπό τη σκέπη της την επέμβαση.
Από τις όποιες αποφάσεις του ΝΑΤΟ, εξάλλου, θα εξαρτηθεί και η εμπλοκή της Ελλάδας.
Εφόσον υπάρξει το πράσινο φως και ανάλογο αίτημα από τη συμμαχία, η χώρα μας είναι σε ετοιμότητα να στείλει τέσσερα F-16, ένα αεροσκάφος - ιπτάμενο ραντάρ, δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και δύο φρεγάτες, η μία εκ των οποίων ταξίδεψε ήδη για Λιβύη και βρίσκεται στον κόλπο της Σύρτης.
Για γκανγκστερική επίθεση των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη κάνει λόγο το ΚΚΕ, τονίζοντας πως ο λιβυκός λαός δεν έχει ανάγκη από λύκους για να τον φυλάνε.
"Μέχρι σήμερα δεν έχει σκοτωθεί Άραβας από ελληνικά όπλα. Γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα η αρχή;" αναφέρει ο ΛΑΟΣ.
"Η βαρβαρότητα του καθεστώτος Καντάφι δεν αντιμετωπίζεται με τη βαρβαρότητα μιας ΝΑΤΟϊκής επέμβασης" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί με τον οποιοδήποτε τρόπο σε πολεμικές διαμάχες" δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στα γραφεία της ΕΕ και στην αμερικανική πρεσβεία θα πραγματοποιήσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.
Αθήνα 984
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου