Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ευρ. Επιτροπή: Υστερεί σαφώς η Ελλάδα στην υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας - Κορυφαίοι σε δυνατότητες, ουραγοί σε στήριξη και χρηματοδότηση οι Έλληνες ερευνητές

Απάντηση της Επιτρόπου Έρευνας κα. Γκέγκεν-Κουίν στους ευρωβουλευτές της ΝΔ  Ι. Α. Τσουκαλά και Γ. Παπανικολάου..








Η πρόοδος της υλοποίησης σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία υστερεί σαφώς στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, η δράση στους εν λόγω τομείς πρέπει να επισπευστεί», απαντά η Επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, κα. Γκέγκεν-Κουίν, σε ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά και Γιώργου Παπανικολάου σχετικά με την αδυναμία..
απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων έρευνας και τη διαφαινόμενη καθίζηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Η Ιρλανδή Επίτροπος επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών έρευνας και καινοτομίας και των επιτευγμάτων και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θέτει το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της ως εθνικό στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» όσον αφορά στην ένταση Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο, πλην όμως εφικτό στόχο». Ωστόσο, η αρμόδια Επίτροπος ζητά «επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας για τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Παράλληλα, στην απάντηση της Επιτροπής προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα κατέχει καλή θέση όσον αφορά στην επιστημονική παραγωγή, φθάνοντας σχεδόν τον μέσο όρο της ΕΕ (439 κοινές δημοσιεύσεις ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού έναντι 491 του μέσου όρου της ΕΕ). Με την ενίσχυση αυτού του δείκτη, η Ελλάδα εντάσσεται στην κορυφή του 10 % όσον αφορά τις δημοσιεύσεις στις οποίες γίνονται οι περισσότερες παραπομπές παγκοσμίως, ως ποσοστό του συνόλου των επιστημονικών δημοσιεύσεων της χώρας. Αυτές οι δύο επιδόσεις επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό ερευνητικό σύστημα αποτελεί ένα στοιχείο που μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη του δυναμικού ανάπτυξης και καινοτομίας της χώρας, σε συνάρτηση με την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για το σκοπό αυτό».
Τέλος, η Επίτροπος ανέδειξε την ευρωπαϊκή στρατηγική για αυξημένες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας και για την επίτευξη έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή στρατηγική περιλαμβάνει «στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης», δηλαδή συγκέντρωση πόρων σε μια περιορισμένη δέσμη προτεραιοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη χρήση των δημόσιων πόρων και να βοηθηθεί η ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με την κα Γκέγκεν-Κουίν, οι «στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης» θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλήρεις δέσμες στρατηγικών δράσεων στήριξης της περιφερειακής εξειδίκευσης και ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας. Θα πρέπει επίσης να στοχεύουν στη στήριξη και την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών μιας περιφέρειας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματός της και να τονώνουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών και περιφερειακών συνόρων για τη στήριξη της κρίσιμης μάζας και των ροών γνώσης.
Σχολιάζοντας την απάντηση της κας. Γκέγκεν-Κουίν, οι κ.κ. Τσουκαλάς και Παπανικολάου δήλωσαν:
«Η απάντηση της Επιτρόπου δείχνει αφενός τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η έρευνα στην Ελλάδα, με μια σημαντική, για τα μέτρα μας, επιστημονική παραγωγή και, αφετέρου, τα προβλήματα που υπάρχουν στην απορρόφηση κονδυλίων για την έρευνα. Και εδώ δεν μιλάμε για κονδύλια που θα περικόπτονται λόγω μνημονίου, αλλά για διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια που οι μηχανισμοί και τα στελέχη της Κυβέρνησης αδυνατούν να αξιοποιήσουν. Υπενθυμίζουμε πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής που μιλούν για διαθέσιμα κονδύλια 1,5 δις για έρευνα και καινοτομία, από τα οποία η Κυβέρνηση, με την ανύπαρκτη ερευνητική πολιτική της, έχει επιτρέψει την απορρόφηση γύρω στο 0,5%.
Την ώρα λοιπόν που η Ευρώπη επενδύει στην έρευνα εξαγγέλλοντας την εμβληματική πρωτοβουλία "Ένωση καινοτομίας" και αναγνωρίζοντας την ως μοναδικό αναπτυξιακό δρόμο για την τρέχουσα δεκαετία, η κυβέρνηση αφήνει πολύτιμους πόρους αναξιοποίητους, αδυνατεί να καταστρώσει μία αξιόπιστη εθνική στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία και γυρίζει την πλάτη της στους Έλληνες ερευνητές, το πιο αποτελεσματικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να αντιληφθεί, πριν είναι πολύ αργά, ότι η ενδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας - και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας - περνάει μέσα από τη συστηματική επένδυση στο υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό μας, περνάει από το Τρίγωνο της Γνώσης: Εκπαίδευση-Έρευνα-Καινοτομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου