Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αρχίζει κλάδεμα φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων...








Το έναυσμα για την κατάργηση των περίπου 980 φοροαπαλλαγών και 400 φόρων υπέρ τρίτων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το οικονομικό επιτελείο, έπειτα από τις συζητήσεις που.. έχουν γίνει με την τρόικα, φαίνεται αποφασισμένο να δώσει τέλος στο κομμάτι των φοροαπαλλαγών που «κοστίζουν» περί τα 7,87 δισ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό, αλλά και στους φόρους υπέρ τρίτων.
«Το σύστημά μας βρίθει φοροαπαλλαγών, οι οποίες είναι άδικες», είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο φορολογικό φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Συλλόγου, για να ξεκαθαρίσει ότι μετά τις αλλαγές με τον πρώτο φορολογικό νόμο (άνοιξη 2010) που καταργήθηκαν τα «εξόφθαλμα διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης», τώρα έρχεται το δεύτερο βήμα:
«Να ξαναδούμε μία μία τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, τους φόρους υπέρ τρίτων, που είναι κάτι το οποίο βεβαίως επιβαρύνει και την επιχειρηματική κοινότητα και να καταλήξουμε σε κάτι το οποίο είναι πιο απλό, πιο διαφανές και πιο δίκαιο».
Το θέμα είχε ανοίξει προ μηνός (10/2), κι ενώ η τρόικα ήταν στην Αθήνα, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης λέγοντας πως «υπάρχουν μια σειρά από φορολογικά προνόμια, τα οποία ενδεχομένως η κοινωνία να θέλει να τα αξιολογήσει εάν σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης θα πρέπει να παραχωρούνται», αναφερόμενος στις φοροαπαλλαγές, που μπορεί να αποφέρουν 3-5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.
Τη σκυτάλη πήρε την περασμένη εβδομάδα η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (11/3), η οποία στη γνώμη της για το φορολογικό πρότεινε -αν και δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση- την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να θίξει την πλειονότητα των φορολογουμένων, καθώς:
* Η επανεξέταση μιας προς μία κάθε φοροαπαλλαγής εντάσσει αυτόματα στο σύστημα αξιολόγησης απαλλαγών, που έχουν χορηγηθεί σε μεγάλη πλειονότητα πολιτών, ιατρικές δαπάνες, δίδακτρα για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα ξένων γλωσσών και μαθημάτων μέσης εκπαίδευσης, ενοίκια κύριας ή κατοικίας παιδιών, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, αναγνώριση προϋπηρεσίας για συνταξιοδότηση, αγορά και αντικατάσταση συσκευών φυσικού αερίου κ.λπ.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν πάνω από 7,87 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και τυχόν κατάργησή τους θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στους φορολογουμένους, των οποίων θα αυξηθούν οι φόροι εισοδήματος.

Ελάφρυνση των επιχειρήσεων
* Η κατάργηση των περίπου 400 φόρων υπέρ τρίτων θα ελαφρύνει από τη μια τις επιχειρήσεις και από την άλλη θα επιβαρύνει τους δικαιούχους, καθώς πλέον θα παύσει το έσοδο. Η ΟΚΕ είχε προτείνει τη διατήρηση μόνο των απολύτως αναγκαίων και την απόδοση των υπολοίπων στους τελικούς δικαιούχους μέσω του υπουργείου. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι περίπου 100 φόροι είναι περιορισμένης απόδοσης και περίπου 200 είναι έσοδα τρίτων.
Το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, θα προβλέπει και την κατάργηση των εφοριών, καθώς -όπως είπε ο υπουργός- η χώρα χρειάζεται 50, 60, 100 το πολύ ΔΟΥ, ενώ φάνηκε αισιόδοξος ως προς το κίνημα των αποδείξεων λέγοντας ότι σήμερα 3 στους 4 πολίτες ζητούν απόδειξη. 

ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου