ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Πασατέμπος τα κομματικά κουπόνια








Με φύλλο συκής, που έρχεται να αναδείξει άλλη μια πτυχή της αδιαφάνειας στα κομματικά ταμεία, ισοδυναμεί ο θεσμός των κουπονιών που έχουν καθιερώσει εδώ και δεκαετίες τα κόμματα, πριν από εκλογικές αναμετρήσεις ή στις περίφημες... οικονομικές εξορμήσεις τους.
Οι φίλοι των κομμάτων που αγοράζουν τα κουπόνια των 10, 20, 50 και 100 ευρώ, επί της ουσίας, προβάλλονται ως ομπρέλα που καλύπτει μικρό μόνο μέρος των αδιαφανών οικονομικών ενισχύσεων.
Δεν χρειάζεται να εντρυφήσει κάποιος σε στοιχεία για να βγάλει το παραπάνω συμπέρασμα. Το αποδεικνύει η ίδια η απόφαση των κομμάτων που προβλέπει ότι από το σύνολο των θεωρημένων κουπονιών που εκδίδει κάθε κόμμα, τεκμαίρεται ότι εισπράχθηκε ποσοστό 50% τουλάχιστον. Τούτο σημαίνει ότι κανείς δεν ελέγχει αν και πόσα κουπόνια πουλήθηκαν..
Οπως δεν ελέγχει τα υπόλοιπα έσοδα και έξοδα. Η επιτροπή ελέγχου της Βουλής κάνει απλό οικονομικό έλεγχο με την αντιπαράθεση των παραστατικών εσόδων - εξόδων που παραδίδει κάθε κόμμα. Διαχειριστικός έλεγχος, που σημαίνει έλεγχος σκοπιμότητας των εξόδων, δεν γίνεται από την επιτροπή της Βουλής αλλά από τα ίδια τα κόμματα. Ούτε καν από το κράτος, που τα επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.3023/2002, τα κουπόνια θεωρούνται από την επιτροπή ελέγχου του «πόθεν έσχες» και των οικονομικών των κομμάτων της Βουλής. Εως το 2004 θεωρούνταν κάθε χρόνο. Από το 2005, ύστερα από αίτημα όλων των κομμάτων, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, η θεώρηση γίνεται ανά διετία. Οσα δεν πουληθούν, καταστρέφονται με ευθύνη των ίδιων των κομμάτων. Εξαίρεση αποτελεί το ΚΚΕ το οποίο δεν θεωρεί τα κουπόνια που εκδίδει, στο πλαίσιο της άρνησής του για έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων..
Τι κουπόνια, όμως, θεωρούν και τι ποσά εισπράττουν τα κόμματα από αυτά; Κι ακόμα, τι ποσοστό των υπέρογκων εξόδων τους καλύπτουν; Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά για τους ταμίες των κομμάτων, όσο και αποκαλυπτικά των φρούδων ελπίδων και φιλοδοξιών τους.
Μπροστά στις δεκάδες των εκατομμυρίων που ξοδεύουν και χρωστούν στις τράπεζες ή εισπράττουν από τον κρατικό κορβανά, οι εκατοντάδες χιλιάδες ή -στην καλύτερη περίπτωση, το ένα έως ενάμισι εκατομμύριο- που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν με την μέθοδο των κουπονιών τα δύο κόμματα εξουσίας, ισοδυναμούν με πασατέμπο. Τα μικρότερα κόμματα εκδίδουν συνήθως κουπόνια, κάθε προεκλογική περίοδο, που δεν ξεπερνούν την αξία των 100.000 ευρώ για το καθένα.

Σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους, η αξία των κουπονιών που εκδίδουν, είναι δυσθεώρητη και μακράν της πραγματικότητας. Εκτός και αν οι ισολογισμοί δεν εμφανίζουν την πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα δύο μεγάλα κόμματα, τουλάχιστον, άρχισαν να... προσγειώνονται.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενόψει των εκλογών του 2004, το ΠΑΣΟΚ θεώρησε κουπόνια αξίας 7.490.000 ευρώ και εμφανίζεται ότι πούλησε 2.467.330 ευρώ. Η Ν.Δ. θεώρησε 14.230.000 ευρώ και -τεκμαίρεται- πούλησε 7.574.420 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε κουπόνια 200.000 ευρώ και πούλησε 34.196 ευρώ.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2007, η προσγείωση εμφανίζεται απότομη. Το τότε κυβερνών κόμμα, η Ν.Δ., εισέπραξε από οικονομική εξόρμηση και έκτακτη εκλογική οικονομική εξόρμηση 668.571 ευρώ και 502.710 αντίστοιχα [άρα θεώρησε τουλάχιστον τα διπλά, ήτοι περί τα 2.400.000 ευρώ], ενώ το σύνολο των δαπανών της ήταν 55.285.843 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε από την οικονομική εξόρμηση 109.800 ευρώ, ενώ το σύνολο των δαπανών του ανήλθε στα 73.210.281 ευρώ. Ο ΛΑΟΣ εμφανίζεται να συγκέντρωσε από την οικονομική εξόρμηση 8.524 ευρώ, ενώ ξόδεψε 3.442.336 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε από οικονομική εξόρμηση και εξόρμηση προεκλογική 53.820 ευρώ και 193.392 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το σύνολο των εξόδων του ανήλθε στα 6.898.766 ευρώ.

Το 2010, ειδικότερα τα δύο κόμματα εξουσίας, σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, εισέπραξαν από κουπόνια: Το ΠΑΣΟΚ 753.000 ευρώ και η Ν.Δ. 1,5 εκατ. ευρώ.

Για το 2011, ώς τώρα έχει ζητήσει, ως νέο κόμμα, θεώρηση βιβλίων και κουπονιών η Ντόρα Μπακογιάννη για τη Δημοκρατική Συμμαχία ύψους 500.000 ευρώ.
ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου