ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Τα «τυφλά F-16» που είχε προμηθευτεί η Ελλάδα το 2000....






Όπως προκύπτει από την τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που αποκαλύπτει το Wikileaks,«τυφλά F-16» είχε προμηθευτεί η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2000.  Άλλωστε, οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ελλάδας φαίνεται πως απασχολούν ιδιαίτερα την αμερικανική πρεσβεία και ο πρώην αμερικανός..
πρέσβης εκτιμά πως τα «τυφλά F-16» είναι απλά μία δικαιολογία για να αγοράσει η Ελλάδα Eurofighter από τους ευρωπαίους εταίρους της.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», τον Μάρτιο του 2000 ο τότε υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, υπογράφει την παραγγελία για 60 F-16 στην τιμή των 2 δις δολλαρίων. Τα αεροσκάφη είναι της αμερικανικής εταιρείας Lockhead Martin, ενώ το σύστημα αυτοπροστασίας είναι μίας άλλης αμερικανικής εταιρείας, της Raytheon. Τα αεροσκάφη παραλαμβάνονται το 2003 και από την αρχή το σύστημα αυτοπροστασίας τους δεν λειτουργεί. Σημειώνεται ότι το εν λόγω σύστημα είναι απαραίτητο καθώς, χωρίς αυτό, το αεροσκάφος δεν έχει κανένα τρόπο να προστατευθεί ή να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους επίθεση. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, είναι «τυφλό».
Εννιά χρόνια μετά την παραγγελία, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Wikileaks, τα F-16 συνέχισαν να είναι «τυφλά». Ο νέος υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρεται σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα να θέτει το θέμα στον πρώην αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντέιβιντ Σπέκχαρντ. Στο τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου του 2009, ο Σπέκχαρντ γράφει για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχει το σύστημα αυτοπροστασίας στα F16 Peace Xenia III και ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη».
To έγγραφο σημειώνει μέσα σε παρένθεση πως «το πρόβλημα προέκυψε λόγω των διαπραγματεύσεων, που έχουν διακοπεί μεταξύ της αμερικανικής «Raytheon» και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, με αποτέλεσμα κανένα από τα αεροσκάφη να μην έχει εγκατεστημένο σύστημα αυτοπροστασίας».
Ένα μήνα αργότερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του αμερικανού πρέσβη. Ο υπουργός Άμυνας επαναλαμβάνει το πρόβλημα στο πρέσβη, σημειώνοντας ότι το φταίξιμο είναι της Raytheon και αυτή τη φορά ζητάει τη βοήθεια του για την επίλυση της διαφοράς. Ο πρέσβης στο περιθώριο της συνάντησης φέρεται να ρωτά τον Βενιζέλο και για τα δημοσιεύματα που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει αποφασίσει την αγορά Eurofighter. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να απαντά ότι όσα γράφονται είναι ανακριβή και πως ο ίδιος «δεν έχει πάρει ακόμη καμία απόφαση».
Ο αμερικανός πρέσβης κλείνει την αναφορά του στο τηλεγράφημα σημειώνοντας πως «η συναλλαγή μεταξύ της «Raytheon» και της ελληνικής κυβέρνησης είναι εμπορική και όχι διακρατική» κατά συνέπεια οι εναλλακτικές της αμερικανικής κυβέρνησης είναι περιορισμένες. Τα «προβληματικά Peace Xenia III F16 σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα με την Ευρώπη δεν θα βοηθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες όταν το υπουργείο Αμυνας θα αποφασίσει τι αεροπλάνα θα πάρει στο μέλλον», τονίζει. «Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία την προηγούμενη εμπειρία με τη «Raytheon» για να πάρει τα «Eurofighter» παρόλο που είναι πιο ακριβά», καταλήγει ο Ντέιβιντ Σπέκχαρντ στο τηλεγράφημά του.

Αμερικανική ανησυχία για τους αγωγούς TGI και Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Το WikiLeaks αποκαλύπτει, επίσης, ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα σε τηλεγράφημά του το Μάρτιο του 2006, θέλοντας να προετοιμάσει την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις για την επικείμενη επίσκεψη Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει πως «Η Ελλάδα έχει αναπάντεχα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών θεμάτων, εξαιτίας των αγωγών TGI και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» και προσθέτει πως «ανησυχούμε για την αρπακτική Γκάζπρομ». «Οι Έλληνες δεν πρέπει να γεμίσουν τον αγωγό Τουρκίας Ελλάδας Ιταλίας με αέριο της Γκάζπρομ», αλλά με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, έτσι ώστε να μην μετατραπεί ο αγωγός σε ένα ακόμη «εξάρτημα» του ενεργειακού μονοπωλίου της «Γκάζπρομ».


TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου