Με το επόμενο βήμα της Κυβέρνησης να είναι η επιβολή επιχειρησιακών συντάξεων στον εργασιακό τομέα ο Ελλάδα γυρνάει στη δεκαετία του '50. Ό,τι πέτυχαν με αίμα οι εργαζόμενοι τίθεται σε αμφισβήτηση. Μονάχα σε ένα..
χρόνο ελέω Μνημονίου εξανεμίστηκαν οι αυξήσεις που είχαν πετύχει οι εργαζόμενοι από το 2003. Όσο είχε βελτιωθεί το εισόδημα από τη “χρυσή εποχή” των Ολυμπιακών μέχρι το 2010 χάθηκε από τον περασμένο Μάιο.
Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί, κατά μέσο όρο 14%, πάνω από 13% είναι ο μέσος όρος των μειώσεων που υπέστησαν οι υπάλληλοι του Δημοσίου και ένα 11% έχουν χάσει απ' το εισόδημά τους οι συνταξιούχοι.
Η οικονομία έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Οι μειώσεις δεν είναι τίποτε μπροστά στις στρατιές ανέργων που πλέον δεν έχουν καν εισόδημα. Η ανεργία μετά τα απανωτά λουκέτα σε όλα τα επίπεδα της αγοράς έχει “σπάσει ρεκόρ” εικοσαετίας.
Ξεπέρασε το 15% και μόνο μέσα στο 2010 βγήκαν στην ανεργία σχεδόν 200.000 άνθρωποι, μόλις σε ένα μήνα από Δεκέμβρη ως Γενάρη άλλες 23.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.
Ο καθρέπτης της οικονομίας το Χρηματιστήριο κινείται εδώ και καιρό λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τις 1.500 μονάδες στα επίπεδα του 1997, όμως αυτή τη φορά το “ξένο χρήμα” δεν έρχεται.
Η γνωστή “λύση” για τη χώρα, ο δανεισμός, είναι πλέον απαγορευτικός, τα spreads που οι Έλληνες έμαθαν τώρα πρόσφατα στην εποχή του Μνημονίου έχουν ανέβει και πάλι πάνω από τις 1.000 μονάδες κλείνοντας τις κάνουλες για δάνεια από τις αγορές...
Εγκλωβισμένη στο Μνημόνιο η χώρα μοιάζει να ακολουθεί πορεία ανακύκλωσης της ύφεσης. Μέσα σε ένα χρόνο πήγαμε δεκαετίες πίσω και η απάντηση στο ερώτημα αν έχουμε πιάσει πάτο έρχεται με στοίχημα...
Κάποιοι στοιχηματίζουν ήδη στις πλάτες όλων μας με την ημερομηνία που η χώρα θα κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της συνεχίζοντας την πορεία προς τα κάτω...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου