ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η Κομισιόν ερευνά 16 τράπεζες μεγαθήρια για ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ με τα CDS..













Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ταυτόχρονη έναρξη δύο αντιμονοπωλιακών ερευνών στην αγορά των περίφημων ασφαλίστρων κινδύνων έναντι χρεοκοπίας που έχουν ''θάψει'' την ελληνική οικονομία..
Η Κομισιόν αναφέρει ότι έχει στοιχεία βάσει των οποίων 16 τραπεζικοί κολοσσοί που λειτουργούν ως dealers στην αγορά των CDSs, δίνουν τα περισσότερα στοιχεία μόνο σε μία εταιρεία,στη Markit.
Διαβάστε την πρωτοφανή αναφορά της Κομισιόν για το θέμα αυτό :"Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας ή εκμετάλλευση της αθροιστικής δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά και ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην πρόσβαση που έχουν άλλες εταιρίες σε αυτά τα πολύτιμα στοιχεία.Εάν αποδειχθεί, η πρακτική αυτή συνιστά παράβαση των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών".
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το πρόστιμο για παραβίαση της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μπορεί να αγγίξει έως και το 10% των εσόδων μιας εταιρίας.
Οι 16 τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών είναι οι εξής: JP Morgan, Bank of America - Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sahcs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo-Wachovia, Credit Agricole και Societe Generale.
Η πρώτη έρευνα της Κομισιόν θα επικεντρωθεί στο αν οι 16 επενδυτικές τράπεζες και η εταιρία Markit που παρέχει τα στοιχεία για τα CDSs εκμεταλλεύτηκαν τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά.


Η δεύτερη έρευνα της Κομισιόν, σύμφωνα με την Euro2day, αφορά στις συμφωνίες που έχουν υπoγράψει 9 από τις 16 τράπεζες με το γραφείο συμψηφισμού ICE Clear Europe. Η Κομισιόν αναφέρει ότι στις συμφωνίες περιλαμβάνονται ρήτρες όπως προνομιακή τιμολόγηση και κατανομή κερδών, που ενδεχομένως να αποτελούν κίνητρο για τις τράπεζες να χρησιμοποιούν μόνο το συγκεκριμένο γραφείο συμψηφισμού.
''Το αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών θα μπορούσε να είναι ότι άλλα γραφεία συμψηφισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπουν σε αυτήν την αγορά", οπότε ζημιώνεται ο ανταγωνισμός, αναφέρει η Κομισιόν.
"Τα CDSs έχουν έναν χρήσιμο ρόλο για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την οικονομία.Οι τρέχουσες εξελίξεις, ωστόσο, δείχνουν ότι το trading των CDS έχει αρκετές αναποτελεσματικότητες, που δεν μπορούν να λυθούν μόνο με ρυθμιστικές κινήσεις", αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.
O Δημήτρης Μάρδας, αναπληρωτής καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, εξηγεί στο Newsit τις επιπτώσεις της έρευνας στην ελληνική οικονομία : " Η όλη αυτή συμπεριφορά των 16 τραπεζών που πληροφόρησαν έναν συγκεκριμένο φορέα και αυτός ο φορέας ως μονοπώλιο καταχράστηκε ή δεν καταχράστηκε τις πληροφορίες που είχε, αυτό είναι το ζητούμενο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλος αυτός ο μηχανισμός έτσι όπως κινείται σαφώς θίγει την Ελλάδα και δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα σε μια οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη και ευαίσθητη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Τα CDS είναι σαν ένα πολυπλόκαμο χταπόδι που αγγίζει και τα spreads και τα πάντα. Μέσω αυτής της πρακτικής που επηρρέασε τα CDS άγγιξε όλο το εύρος της οικονομίας και τους φορείς που συνδεόνται με τα χρηματοπιστωτικά της χώρας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου