Συνεχίζονται τα σενάρια οικονομολόγων και διεθνών μέσων ενημέρωσης για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, καθώς παρά τις συνεχείς διαψεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, η γερμανική πλευρά τροφοδοτεί με δηλώσεις..
κυβερνητικών αξιωματούχων.Ο οικονομικός σύμβουλος της Άγκελας Μέρκελ, Λαρς Φελντ, με συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μόνο με τη στρατηγική εξυγίανσης χωρίς να προχωρήσει σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση, συμβουλεύοντας μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να το πράξει το συντομότερο δυνατό.
Σίγουρη θεωρούν την ελληνική χρεοκοπία τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με τον αρθρογράφο του Bloomberg Μάθιου Λιν να προτείνει κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα και ταυτόχρονη αναστολή πληρωμής των τοκοχρεωλυσίων για τρία χρόνια και μάλιστα μέχρι τον Μάιο.
"Το να αγοράζει κάποιος ασφάλιστρα κινδύνου έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι σαν να προσπαθεί να ασφαλίσει τον εαυτό του απέναντι στην πιθανότητα να βρέξει στο Λονδίνο. Θα συμβεί, το ερώτημα είναι πότε. Καλύτερα ένα haircut 40%-50% φέτος, παρά 70%-80% το 2013" σημειώνει ο Λιν.
Αλλά και ο επικεφαλής ειδήσεων του CNBC Πάτρικ Άλεν συμβουλεύει την Ελλάδα να κινηθεί γρήγορα προς την αναδιάρθρωση προκειμένου να μην εξαπλωθεί η κρίση χρέους και αποκαλύπτει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακές συζητήσεις. "Οι ελληνικές αρχές -αναφέρει- αρνούνται να αποδεχθούν ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί της Ευρωζώνης δηλώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη αποκλείεται και, off the record ενημερώνουν τον Τύπο ότι διεξάγονται ήδη συζητήσεις και ότι η αναδιάρθρωση είναι θέμα χρόνου και όχι πιθανοτήτων".
Πάντως, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξακολουθεί να απορρίπτει τα σενάρια αναδιάρθρωσης, τονίζοντας ότι τα μειονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα από τα πλεονεκτήματα και εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αρκεί να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα.
"Πιστεύω -λέει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι- ότι το χρέος της Ελλάδας είναι ανεκτό, αν της δοθεί αρκετός χρόνος για το αντιμετωπίσει. Στην πραγματικότητα, οι αγορές θα έπρεπε να το λάβουν αυτό υπόψη, καθώς δεν ισχύει ότι οι Έλληνες αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Όχι μόνο κάνουν δραστική εξυγίανση, αλλά, κυρίως, προωθούν ιδιωτικοποιήσεις αξίας 50 δισ. ευρώ. Για μια τόσο μικρή χώρα, αυτό είναι γιγαντιαίο".
Καταστροφικές συνέπειες βλέπει από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ Παραμο δηλώνει στο Reuters ότι "μια αναδιάρθρωση θα είχε νομικές και συστημικές συνέπειες, που είναι δύσκολο να υπολογιστούν αυτή τη στιγμή, αλλά πιθανότατα θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες από την κατάρρευση της Lehman Brothers".
"Μια υπερχρεωμένη χώρα πρέπει να παράξει ένα δημοσιονομικό (πρωτογενές) πλεόνασμα. Μία αναδιάρθρωση δεν θα αλλάξει τίποτε" δηλώνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λικανεν στη "Frankfurter Allgemeine Zeitung".
Το κλίμα αυτό εκτόξευσε την Τρίτη τα spreads και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα μας σε νέα ύψη-ρεκόρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου