Η αποκρατικοποίηση των εισηγμένων ΔΕΚΟ θα περάσει μέσα από τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους με πρώτη εύκολη κίνηση τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Ήδη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει μείωση..
34%, αλλά αυτό φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Σήμερα οι μισθοί αποτελούν το 65%-70% των λειτουργικών δαπανών και ο στόχος είναι άμεσα να μην ξεπερνούν το 45-50%.
Παράλληλα η σχέση προσλήψεων-αποχωρήσεων θα καθοριστεί στο 1 προς 7 ή στο 1 προς 10 με στόχο και τη μείωση των απασχολούμενων.
Ο γενικότερος στόχος είναι ένας... να γίνουν οι ΔΕΚΟ αυτές πιο ελκυστικές στους υποψήφιους αγοραστές.
Στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη ότι η μείωση του λειτουργικού κόστους θα ανεβάσει και τη χρηματιστηριακή αξία, αλλά καιν την απόδοση των ΔΕΚΟ ωστόσο μεταξύ αυτών υπάρχουν και ΔΕΚΟ όπως ο ΟΠΑΠ που και μεγάλη χρηματιστηριακή αξία έχει και απόδοση με μέρισμα που έφτασε τα 600 εκατομμύρια το 2010.
Για άλλες μεγάλες ΔΕΚΟ που είναι στο χρηματιστήριο τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα αφού στο ΟΤΕ για παράδειγμα το Δημόσιο συναποφασίζει με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom, ενώ και στο Τ.Τ. το 34% που κατέχει το Δημόσιο δεν θα εξασφάλιζε ικανοποιητικό ποσό από την πώλησή του.
Η κυβέρνηση υπολογίζει από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ περί τα 5 δισ. στο πλαίσιο των αποκρατικοποίησεων που έταξε στην Τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου