Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αμφιβολίες Σόιμπλε για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας






Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι έχει αμφιβολίες αν το πακέτο των 110 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας θα είναι επαρκές για να βγει η χώρα και πάλι στις αγορές για την εξυπηρέτηση του χρέους της...
«Εάν θα είναι επαρκές και τι θα γίνει στη συνέχεια, πρέπει να το παρακολουθήσει κανείς με προσοχή», είπε ο κ. Σόιμπλε στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ΕΕ το περασμένο Σάββατο στο Γκόντολο της Ουγγαρίας.
Με τη δήλωση αυτή ο Γερμανός υπ. Οικονομικών άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πακέτου στήριξης που ισχύει μέχρι το τέλος του 2012.
Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε προβάλλονται τη Δευτέρα από έγκυρα ΜΜΕ της Γερμανίας όπως το περιοδικό Spiegel και η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (SZ). Σύμφωνα με την SZ ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και σημείωσε ότι «η οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας «δεν είναι μόνον θετική». Απέφυγε πάντως μία ευθεία απάντηση στην ερώτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Οι χώρες της Ευρωζώνης απέδειξαν μέχρι τώρα ότι ανά πάσα στιγμή βρίσκουν λύσεις συνεργασίας για νέα προβλήματα», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Η εφημερίδα SZ γράφει ότι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένουν πως το αργότερο στα μέσα του επόμενου έτους η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια και ως πιθανή εναλλακτική λύση θεωρείται το «κούρεμα» του χρέους. Το πακέτο βοήθειας προβλέπει ότι από τα μέσα του 2012 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και θα μπορεί και πάλι αυτοδύναμα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Ο κ. Σόιμπλε φέρεται όμως να έχει αμφιβολίες αν ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί βάσει του σχεδίου. «Το αργότερο τον Ιούλιο θα πρέπει να ξαναμιλήσουμε για αυτό» είπε ο κ. Σόιμπλε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
Για τη διευκόλυνση της Ελλάδας στο τελευταίο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ συμφωνήθηκε η επιμήκυνση αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. «Αν αυτό θα είναι αρκετό, δεν μπορεί ούτε η ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει οριστικά», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Πρόσθεσε ότι θα ήταν προτιμότερο να μην τίθεται στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών το ερώτημα για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Η απόφαση επ' αυτού είναι υπόθεση πρωτίστως της ελληνικής κυβέρνησης.

Οργή για Τρισέ
Το περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 11 Απριλίου γράφει ότι η τελευταία ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει αυτοδύναμα το χρέος της καταλήγει σε «συμπεράσματα-συναγερμό». Διαπιστώνει ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται πολύ περισσότερο από όσο αρχικά αναμένονταν. «Το πρόγραμμα εξυγίανσης βρίσκεται σε καθοριστική φάση», καθώς πέραν της ύφεσης υπολείπεται και στο σκέλος των εσόδων.
Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν επιφυλακτικά το θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. «Δεν προτίθεμαι να συζητήσω επ' αυτού», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος είπε ότι «επαπειλείται απώλεια της αξιοπιστίας ολόκληρης της Ευρωζώνης».
Σύμφωνα με το Spiegel «ο κ. Σόιμπλε και ορισμένοι ομόλογοί του οργίζονται όλο και περισσότερο με τον κ. Τρισέ».
Κατά το περιοδικό, ο κ. Τρισέ αρνείται κατηγορηματικά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι αυτό θα μειώσει και τα κέρδη της ΕΚΤ λόγων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, και αυτό δεν το θέλει ο κ. Τρισέ την τελευταία χρονιά της θητείας του.
Το Spiegel γράφει ότι ο κ. Σόιμπλε αποσαφήνισε στον κ. Τρισέ ότι τα περιθώρια είναι «μηδαμινά» για εναλλακτικές δυνατότητες σε μία ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια. «Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει ποτέ από την ομοσπονδιακή βουλή» της Γερμανίας, ανέφερε - σύμφωνα με το Spiegel - ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου