Σοβαρό ενδεχόμενο νέων ανατροπών στο καθεστώς άσκησης επαγγέλματος δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών και πάνω από 350 άλλων επιτηδευματιών και..
εταιρειών παροχής υπηρεσιών προκαλεί η αμφισβήτηση των κοινοτικών αρχών για το νόμο που ψήφισε τον προηγούμενο Φεβρουάριο η κυβέρνηση.
Ο νόμος αποτελεί δέσμευση του Μνημονίου και πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή έως τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η “Ελευθεροτυπία”, πλέον όχι μόνο αμφισβητείται από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα η δυνατότητα της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει έγκαιρα το νόμο που ψηφίστηκε μεν από το υπουργείο Οικονομικών αλλά απαιτεί τη συνέργεια σχεδόν όλων των υπουργείων, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων που διαπιστώνονται αλλά τίθεται και θέμα επάρκειας των δρομολογούμενων αλλαγών.
Κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι ο νόμος δεν “άνοιξε” ουσιαστικά τα 5 “κραταιά” κλειστά επαγγέλματα, απλά άλλαξε τους περιορισμούς, κάνοντας τους πιο χαλαρούς χωρίς να δίδει τέλος στο ζήτημα. Θέτουν έτσι θέμα “συμβατότητας”, με το Μνημόνιο που ορίζει ρητά την άρση ελάχιστων αμοιβών, περιθωρίων κέρδους, γεωγραφικών και άλλων περιορισμών.
Αναφέρουν στις ελληνικές αρχές ότι δεν είναι διατεθειμένη η τρόικα να δώσει και άλλη παράταση, δεδομένου ότι ήδη συμφώνησαν σε πρόσθετο περιθώριο έξι μηνών, αρχική προθεσμία ήταν ο Δεκέμβριος του 2010.
Επίσης κριτική ασκείται και για το υπόλοιπο πακέτο των μη κατονομαζόμενων “κλειστών” επαγγελμάτων που σύμφωνα με τον ίδιο νόμο πρέπει να απελευθερωθούν έως τον Ιούνιο. Τα επαγγέλματα που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 350 δεν κατονομάστηκαν πότε από την κυβέρνηση, παρά τα αλλεπάλληλα σχετικά αιτήματα κλαδικών φορέων και αντιπολίτευσης.
Τα κοινοτικά όργανα επανέρχονται, εκτιμώντας ότι οι διατάξεις είναι πολύ ασαφείς και προσθέτουν πως υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν οι επιχειρηματίες να κάνουν άμεση έναρξη τον Ιούνιο, ενώ ανέτοιμα είναι και τα ενιαία κέντρα εξυπηρέτησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ζήτημα γίνονται συνεχείς συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργείων, σε μερικές μάλιστα μετείχαν και εκπρόσωποι της ΕΕ.
Κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι τυχόν τροποποιήσεις θα ανοίξουν ακόμη ένα μέτωπο με ισχυρές ομάδες. Αυτό είναι και το τελευταίο λένε, που χρειάζεται η κυβέρνηση τις παραμονές του νέου πακέτου εισπρακτικών μέτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου