Παραδοσιακή μαγειρίτσα
υλικά για 6 ατομα..
1 μικρή συκωταριά και τα εντεράκια από κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, πολτοποιημένο
1/2 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
3 μαρούλια, χοντροκομμένα
1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5 κλωνάρια δυόσμο, μόνο τα φύλλα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αβγά
χυμός από 2 λεμόνια
εκτέλεση
Προετοιμασία: Αφήνουμε τη συκωταριά σκεπασμένη ολημερίς σε κρύο νερό με παγάκια και κάθε 3-4 ώρες αλλάζουμε το νερό. Για να καθαρίσουμε τα εντεράκια, τα αναποδογυρίζουμε και τα πλένουμε μέσα-έξω. Τα κόβουμε κατά μήκος και το πλύσιμο γίνεται παιχνιδάκι. Επειτα, τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό, ζεματίζουμε όλα τα εντόσθια περίπου για 5 λεπτά και στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε όλα τα λίπη και τα πετάμε. Κόβουμε όλα τα υπόλοιπα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια με το ψαλίδι.
Σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα εντεράκια, το συκώτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μαρούλια, καλύπτουμε με μπόλικο νερό και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει για 1 ώρα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, διορθώνουμε το αλάτι και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να βράσει για ακόμη 1 ώρα, ρίχνοντας νερό αν χρειάζεται και ανακατεύοντας πού και πού. Αβγοκόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Για το Αβγολέμονο
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι χτυπώντας συνεχώς. Παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε λίγο λίγο στα αβγά, χτυπώντας με πιρούνι ή αβγοδάρτη. Συμπληρώνουμε και άλλο ζουμί, ρίχνοντάς το σιγά σιγά, για να μην κόψει το μείγμα. Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε ώστε να πάει παντού. Διορθώνουμε το αλάτι και σερβίρουμε αμέσως.
****
Μαγειριτσοπίλαφο
υλικα για 4-6 άτομα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
Εντεράκια και συκωταριά από 1 αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος (τα ετοιμάζουμε όπως στη συνταγή της παραδοσιακής μαγειρίτσας)
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
1 μαρούλι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1/2 κιλό αντίδια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5 κλωνάρια δυόσμο, μόνο τα φύλλα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 φλιτζ. νερό
εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σoτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα εντόσθια και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το πιλάφι να πιει το ζουμί του.
Με μοσχαράκι και σταμναγκάθι
υλικα για 6 ατομα
1 και 1/2 κιλό μοσχαράκι, σε μερίδες
1/2 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
1και 1/2 κιλό σταμναγκάθι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 αβγά
χυμός από 1 λεμόνι
εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας με κρύο νερό και το στεγνώνουμε καλά. Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ροδίζουμε το μοσχάρι. Ρίχνουμε και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τον άνηθο, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Ζεματίζουμε για 10 λεπτά το σταμναγκάθι σε μια άλλη κατσαρόλα, το σουρώνουμε, το προσθέτουμε στο κρέας και αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμη 40 λεπτά, ή όσο χρειάζεται ώσπου να μαλακώσει το μοσχάρι, και συμπληρώνουμε νερό αν χρειαστεί. Στη συνέχεια αβγοκόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Xεράκι αρνίσιο ή κατσικίσιο α λα μαγειρίτσα
υλικα για 6 άτομα
1 αρνίσιο χεράκι, περίπου 2 κιλά, κομμένο σε μερίδες
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
6 μαρούλια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
2 αβγά
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μόλις ασπρίσουν λίγο σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μαρούλια, σκεπάζουμε με νερό, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι το κρέας να λιώνει στο στόμα, τουλάχιστον για 1 ½ ώρα. Προσθέτουμε νερό μόνο αν χρειαστεί. Στη συνέχεια αβγοκόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια
υλικα για 4-6 ατομα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
100 γραμμ. ρύζι γλασέ
1μαρούλι, ψιλοκομμένο
500 γραμμ. αντίδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
250 γραμμ. μανιτάρια λευκά φρέσκα, κομμένα σε φέτες
250 γραμμ. μανιτάρια πλευρώτους, χοντροκομμένα
1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή από βιολογικό κύβο)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
2 αβγά
χυμός από 1 λεμόνι
εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια επί 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθεί με το λάδι. Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα αντίδια και σοτάρουμε ώσπου να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον άνηθο, σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια αβγοκόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Για αρνί ή κατσικάκι αλλά και για άλλες συνταγές πατήστε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου