ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ζητάει "αίμα" η Τρόικα για την 5η δόση









Ασφυκτικό "μαρκάρισμα" σήμερα απ' τους τροϊκανούς στους υπουργούς. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι τα επιπλέον τρία δισ. μέτρα που έβαλε φτάνουν αλλά οι τροϊκανοί λένε ότι δεν αρκούν ούτε 5!..

Κρίσιμα τετ-α-τετ με στελέχη της Κυβέρνησης θα έχουν από σήμερα οι επικεφαλής της τρόικα, με το πρώτο τους ραντεβού στην οδό Νίκης, στο υπουργείο Οικονομικών, με το «παζάρι» που ξεκινά να έχει μια κοινή αφετηρία: Την διαπίστωση ότι το μνημόνιο έτσι όπως είχε δομηθεί ..δεν βγαίνει. Δύο τα μεγάλα «αγκάθια», η δραματική υστέρηση εσόδων στα κρατικά ταμεία και η μάλλον απίθανη περίπτωση να βγει τελικά η Ελλάδα στις αγορές την επόμενη χρονιά για να καλύψει τις ανάγκες της..
«Καμπανάκι» χτύπησαν τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού: Η «μαύρη τρύπα» ξεπέρασε τα 2 δις. ευρώ το τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος 2011. Σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο οικονομικών, τα έσοδα καταγράφουν υστέρηση 1,88 δισ ευρώ ενώ η μείωση των συνολικών δαπανών υπολείπεται κατά 150 εκατ ευρώ των στόχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α’ τρίμηνο της χρονιάς η «μαύρη τρύπα» του τακτικού προϋπολογισμού, είχε διαμορφωθεί στο 1,37 δις ευρώ, δηλαδή -μέσα σε ένα μόνο μήνα- διερευνήθηκε κατά 509 εκατ ευρώ.
Έτσι, η υιοθέτηση ενός νέου μνημονίου, είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη, καθώς το υπάρχον δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Τα έσοδα υστερούν δραματικά, οι δαπάνες αρχίζουν να διογκώνονται, τα διαρθρωτικά μέτρα αμφισβητούνται (όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τα οποία ουσιαστικά δεν άνοιξαν), ενώ το έλλειμμα δύσκολα θα περιοριστεί φέτος στο 7,4%. Πλέον, η Ευρώπη διαπιστώνει ότι το Πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει την κατάσταση τόσο γρήγορα όσο προβλεπόταν και ότι τα… νούμερα δεν βγαίνουν.
Μάλιστα, ιδιαίτερη συζήτηση θα γίνει για το πακέτο μέτρων του 2011, καθώς τα 3 δισ. που έχει υπολογίζει η κυβέρνηση (από το σύνολο των 26 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο) δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των αποκλίσεων στο έλλειμμα.
Η τρόικα εκτιμά ότι απαιτούνται μέτρα άνω των 5 δισ. ευρώ, και στην κατεύθυνση αυτή έχουν αρχίσει οι ισχυρές πιέσεις προς την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τα σενάρια για άμεση έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Οι πιέσεις αυτές είναι το «αντίδοτο» που θεωρούν αναγκαίο στο Βερολίνο και την Φραγκφούρτη για να αντιμετωπισθεί η λεγόμενη μεταρρυθμιστική «κόπωση» της κυβέρνησης, αλλά και να ενισχυθεί τελικά πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας, αφού είναι βέβαιο ότι η απειλή άμεσης χρεοκοπίας διευκολύνει την προώθηση χωρίς ακραίες αντιδράσεις των σκληρών μέτρων που απαιτούνται, για να παραμείνει ενεργή η αρχική συμφωνία της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της.
Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε σε κακό κλίμα και η «τεχνική» αξιολόγηση των χαμηλόβαθμων στελεχών της τρόικας.
Η «τεχνική» αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης κατέληξε σε δυσμενή για την κυβέρνηση συμπεράσματα. Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή «χωλαίνει», κυρίως εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης και δευτερευόντως λόγω κυβερνητικών αστοχιών. Στο τέλος του 2011 η τρόικα εκτιμά, με βάση τα νέα δεδομένα που συγκέντρωσε, ότι το έλλειμμα θα είναι δύο μονάδες του ΑΕΠ (4,6 δισ. ευρώ) υψηλότερο από το στόχο του μνημονίου για έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η σοβαρή διαφορά που πρέπει να καλυφθεί άμεσα, με αξιόπιστα διορθωτικά μέτρα, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι και το 2015 περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού χωρίς την άμεση διόρθωση των φετινών αποκλίσεων το ελληνικό πρόγραμμα θα καταλήξει σε αδιέξοδο πριν δοθεί στην κυβέρνηση η ευκαιρία να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έμφαση στις περικοπές δαπανών, με το οποίο θα στοχεύει σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ φέτος, αντί των 3 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα εστιάσουν –πρώτη φάση- τις επαφές τους κυρίως στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών και Υποδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου