ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Την έκτη κούπα διεκδικεί ο ΠΑΟ

Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάιναλ Φορ, ημιτελικός): Παναθηναϊκός-Σιένα 77-69 







Τον έκτο τίτλο Ευρωλίγκα στο δέκατο φάιναλ φορ της ιστορίας του στη διοργάνωση, θα διεκδικήσει την Κυριακή (17:30) στο Παλάου Σαν Τζόρντι της Βαρκελώνης ο Παναθηναϊκός...


Το σύνολο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς επιβλήθηκε 77-69 της ιταλικής Σιένα στον πρώτο -χρονικά- ημιτελικό και περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του, τον νικητή δηλαδή του ημιτελικού που ακολουθεί ανάμεσα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο -πρωτοεμφανιζόμενος σε φάιναλ φορ- Νικ Καλάθης αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού και ΜVP του ημιτελικού με 17 πόντους, απολογισμός που είναι και ρεκόρ καριέρας, 16 πρόσθεσε ο Μπατίστ και 14 ο Φώτσης. Απαρηγόρητος ο Νίκος Ζήσης της Σιένα και οι συμπαίκτες του, καθώς σε τέσσερις συμμετοχές σε φάιναλ φορ η ιταλική ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί σε τελικό. Για τον Παναθηναϊκό αυτός θα είναι ο 7ος τελικός στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.
Οι «πράσινοι» δεν έχουν ηττηθεί, μάλιστα, ποτέ στους πέντε τελικούς Ευρωλίγκα της ιστορίας τους, παρά μόνο στον τελικό της Σουπρολίγκας το 2001. Ήδη στην κορυφή του πίνακα των προπονητών με τα περισσότερα τρόπαια (7), ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, θα διεκδικήσει την όγδοη κούπα Ευρωλίγκας στην καριέρα του. Ο Παναθηναϊκός ακολουθούσε στο σκορ στα πρώτα 18 λεπτά, με τη διαφορά υπέρ της Σιένα να φτάνει και τους 9 πόντους, αλλά έκτοτε και παρά τα μόλις 5 επιθετικά ριμπάουντ σε ολόκληρο τον αγώνα κατάφερε ν' αντιστρέψει -χάρη στην άμυνά του- τη δυσμενή κατάσταση και να προσπεράσει ακόμη και με 12 πόντους (52-40). Με 13 πόντους ο Ριμάντας Καουκένας ήταν ο πρώτος σκόρερ της Σιένα, 12 πέτυχε ο Χέρστοουν και 10 ο Ράκοβιτς.
Τα δεκάλεπτα: 17-21, 40-36, 56-47, 77-69 Δικαιολογημένος εκνευρισμός λόγω της σπουδαιότητας του αγώνα και από τις δύο ομάδες μετά το τζάμπολ, με τη Σιένα όμως να βρίσκει πιο γρήγορα τον καλό εαυτό της. Μετά το 4-4, οι Ιταλοί προσπέρασαν με 8-13, με τον Λαβρίνοβιτς να μετρά 7 πόντους με ένα τρίποντο, ενώ προβλήματα στον Παναθηναϊκό δημιουργούσε και ο Σέρβος φόργουορντ, Μίλοβαν Ράκοβιτς.
Ο Λιθουανός διεθνής σέντερ είχε εντολή από τον τεχνικό της Σιένα, Σιμόνε Πιανιτζιάνι, να βγαίνει στην κορυφή της ρακέτας στην άμυνα πάνω στον Διαμαντίδη (ξεκίνησε στο «2»), για νταμπλ τιμ με τον εκάστοτε «άσο» της ιταλικής ομάδας (Γιάριτς ή Καουκένας), κάτι που επηρέασε επιθετικά τον Έλληνα διεθνή γκαρντ. Η Σιένα «διάβαζε» τις άμυνες του Παναθηναϊκού και, παρά τις πολλές αλλαγές του Ζέλιμιρ Ομπράντιβιτς, παρουσίασε καλύτερη εικόνα σ' αυτή την πρώτη περίοδο.

Ο Ρομέιν Σάτο με 6 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας στα πρώτα δέκα λεπτά, ενώ 4 πόντους είχαν συνεισφορά οι Φώτσης και Καλάθης. Εκμεταλλευόμενη τα 6 λάθη του Παναθηναϊκού, τα 3/5 δίποντα και τα μόλις 4 ριμπάουντ, αλλά και τα "missmatch" η Σιένα προσπέρασε 13-17 και 15-19 με καλάθι του Νίκου Ζήση.

Ο Έλληνας διεθνής γκαρντ της Σιένα διαμόρφωσε και το σκορ της πρώτης περιόδου (17-21) με μακρινό σουτ και τους Ιταλούς να μετρούν 8/13 δίποντα, αλλά 1/6 τρίποντα. Το +7 υπέρ της Σιένα δεν άργησε να καταγραφεί (17-24) με την επανέναρξη. Αν και ο Ντρου Νίκολας πέτυχε το δεύτερο εύστοχο τρίποντο του Παναθηναϊκού (20-24), η Σιένα διατήρησε το προβάδισμα χάρη στην υπεροχή της στα επιθετικά ριμπάουντ. Ίσως η λέξη υπεροχή είναι... ήπια για να περιγράψει το αρνητικό ρεκόρ των μηδέν επιθετικών ριμπάουντ για τον Παναθηναϊκό μέχρι το 17ο λεπτό.

Τότε πήρε το πρώτο επιθετικό ριμπάουντ στο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός και συγκεκριμένα ο Νικ Καλάθης. Με τον Διαμαντίδη να μην έχει πετύχει ούτε έναν πόντο, η Σιένα βρέθηκε στο 22-28 και κάτι θετικό για τον -«μουδιασμένο» ακόμη- Παναθηναϊκό ήταν το 3ο φάουλ του Λαβρίνοβιτς, ενώ λίγο αργότερα με 3ο φάουλ χρεώθηκε και ο Ράκοβιτς.

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, ένα εύστοχο λέι απ του Στράτου Περπέρογλου (5 πόντους στη 2η περίοδο) και ένα γκολ φάουλ του Ιαν Βουγιούκα (ευστόχησε και στη βολή) επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να μειώσει σε 27-30. Ο Νικ Καλάθης, που με την άμυνά του έκανε τον Καουκένας να «σιωπήσει», «απάντησε» με νέο γκολ φάουλ, δεν πέτυχε τη βολή και τότε ήταν που πήρε το πρώτο επιθετικό ριμπάουντ για την ομάδα του.

Ακολούθησαν δύο διαδοχικά τρίποντα από Φώτση και Περπέρογλου, με τα οποία ο Παναθηναϊκός όχι μόνο προσπέρασε με 35-32, αλλά είχε κάνει και επιμέρους σκορ 11-2 από το 24-30. Το +5 (39-34), η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Παναθηναϊκού στο α΄ μέρος επετεύχθη με τον πρώτο πόντο του Διαμαντίδη στον αγώνα (μόλις 45΄΄ πριν το ημίχρονο) χάρη σε 1/2 βολές του έξι φορές κορυφαίου αμυντικού της Ευρωλίγκα. Το πρώτο ημίχρονο συμπληρώθηκε μετά από κάρφωμα του Νιγηριανού σέντερ της Σιένα, Ακιντέλε, και 1/2 βολές του Φώτση (40-36).

Ο Παναθηναϊκός, παρά τα μόλις 13 ριμπάουντ έναντι των 26 των Ιταλών, είχε καταφέρει να μειώσει τα λάθη του (η Σιένα τον... προσπέρασε σε αυτόν τον τομέα με 10 έναντι 7 του «τριφυλλιού» μέχρι το 20') και, παρά τη μέτρια ομαδική εμφάνιση, θα έμπαινε με +4 στην 3η περίοδο.

Κι αν οι άμυνες είχαν ήδη την τιμητική τους από το α΄ μέρος (4 παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν από 2 φάουλ στο 20αλεπτο), η 3η περίοδος προσέφερε το χειρότερο θέαμα από άποψης επιθετικής παραγωγής των δύο ομάδων. Οι «πράσινοι πέτυχαν επτά πόντους στα πρώτα επτά λεπτά, ενώ η Σιένα «κόλλησε» στους 2 πόντους του Μος επί οκτώ λεπτά! Ήταν δύο πόντοι του Φώτση και τέσσερις του Καλάθη, που επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να ξεφύγει με 9 πόντους (47-38) για πρώτη φορά στο παιχνίδι κι ενώ ο Λαβρίνοβιτς κάθησε με 4ο φάουλ στον πάγκο, μεγάλο πλεονέκτημα για τον πρωταθλητή Ελλάδας.
Ο έμπειρος Φώτσης με τρίποντο «εκτόξευσε» τη διαφορά και στο +12 (52-40), αλλά ο Χέρστοουν «απάντησε» επίσης έξω από τα 6.75 (52-45). Η λήξη της 3ης περιόδου βρήκε τον πέντε φορές πρωταθλητή Ευρωλίγκα στο +9 (56-47), μετά από λέι απ των Τσαρτσαρή και Καλάθη και ενδιάμεσα 2/2 βολές του Καουκένας. Η τέταρτη περίοδος άρχισε με τον Χέρστοουν να κρατά «ζωντανή» τη Σιένα, μειώνοντας στους 6 πόντους (58-52) με πέντε δικούς του πόντους.
Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, ευστόχησε σε τρίποντο ψυχολογίας (61-52), αλλά η Σιένα δεν είχε φτάσει τυχαία μέχρι το φάιναλ φορ και ο Στόουνρουκ «απάντησε» με δική του τρίποντη «βόμβα» (61-55). Αν και ο Καουκένας μείωσε 68-61, μετά από τρίποντο και βολή (από φάουλ του Μπατίστ) με τέσσερα λεπτά εναπομέιναντα χρόνο, ο Παναθηναϊκός υπερτερούσε σε εμπειρία, είχε και τον Μπατίστ να δίνει λύσεις με τρία διαδοχικά καλάθια (74-67, 41'' πριν τη λήξη). Τα χέρια των παικτών του Πιανιτζιάνι... έτρεμαν, σε αντίθεση με τον σταθερό Παναθηναϊκό, ο οποίος ήδη μετρούσε αντίστροφα για το τζάμπολ του τελικού της Κυριακής.

Διαιτητές: Μιτχάνα (Ισπανία), Ζιεμπλίτσκι (Πολωνία), Λότερμοζερ (Γερμανία)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 16, Φώτσης 14 (2), Σάτο 6 (1), Νίκολας 3 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (1), Βουγιούκας 6, Καλάθης 17

ΣΙΕΝΑ (Σιμόνε Πιανιτζιάνι): ΜακΚάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστοουν 12 (2), Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7 (1), Καουκένας 13 (1), Ρες, Ακιντελέ 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4 (1), Μος 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου