Με πετρέλαιο ανακατεμένο με λάδι φαίνεται ότι κέρδισε το Κατάρ το Μουντιάλ του 2022.Οι αποκαλύψεις των Αγγλων προξένησαν φουρτούνα στους κόλπους της FIFA, οργή στο νεόπλουτο αραβικό εμιράτο και κύματα ντροπής στην κοινή γνώμη...
Ο πλήρης φάκελος θα φτάσει στα χέρια του Μπλάτερ στις 27 Μαΐου. Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για σκάνδαλο αντάξιο εκείνου που προκάλεσε σεισμό στη ΔΟΕ πριν από μερικά χρόνια.
«Δεν δίνω δεκάρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο και για το ποδόσφαιρο. Περισσότερο με εξοργίζει η σκέψη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και ο μελλοντικός βασιλιάς της Μ. Βρετανίας έκαναν τεμενάδες σε αυτούς τους λιγδιάρηδες της FIFA» έγραψε στους «Times», την εφημερίδα που ξεκίνησε το χορό των αποκαλύψεων, ο αδυσώπητος στην κριτική του Ρον Λιντλ. Παρόμοια σχόλια πλημμύρισαν τα «φόρα» του Διαδικτύου, ειδικά στην Αλβιώνα, ενώ το BBC σχεδόν καθημερινά κάνει λόγο για τις αγγλικές καταγγελίες...
Οχτώ μέλη
Σύμφωνα με το λόρδο Τράισμαν, πρώην πρόεδρο της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της υποψηφιότητας της χώρας για το Μουντιάλ του 2018, τουλάχιστον οχτώ μέλη της FIFA δωροδοκήθηκαν από τους Αραβες, ώστε να προσχωρήσουν στον άξονα Ρωσίας/Κατάρ. Στον κατάλογο «αυτών που πέρασαν κάτω από τον πήχυ της ηθικής», όπως αυτός υποβλήθηκε από τον Τράισμαν στη Βουλή των Κοινοτήτων του Λονδίνου, εμφανίζονται μεταξύ άλλων ονόματα σημαντικών παραγόντων από τον Τρίτο Κόσμο:
* Ο Καμερουνέζος Ισα Χαγιάτου και ο Ζακ Ανουμά από την Ακτή Ελεφαντοστού πιστεύεται ότι εισέπραξαν 1,5 εκατομμύρια δολάρια ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους. Ο πρώτος είναι πρόεδρος της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας εδώ και 23 χρόνια.
* Ο Τζακ Ουόρνερ από το Τρίνινταντ-Τομπάγκο, ο Βραζιλιάνος Ρικάρντο Τεϊσέιρα και ο Ταϊλανδός Βοράουι Μακούντι άφησαν παράξενα υπονοούμενα ή ζήτησαν έμμεσα δώρα στη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων».
* Ο Παραγουανός Νίκολας Λεόζ, 82 Μαΐων και πρόεδρος της Λατινοαμερικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου από το 1991, ζήτησε από τους Αγγλους να του απονεμηθεί τίτλος ευγενείας. Ηθελε να γίνει σερ!
(Στην φωτογραφία: Οι έξι ύποπτοι της FIFA. Επάνω (από αριστερά): ο Παραγουανός Λεόζ, ο αντιπρόεδρος Τζακ Ουόρνερ και ο Ταϊλανδός Μακούντι. Κάτω (από αριστερά): ο Ιβοριανός Ανουμά, ο Βραζιλιάνος Τεϊσέιρα και ο Καμερουνέζος Χαγιάτου)
Διαψεύδουν
Όλοι ανεξαιρέτως αρνούνται τις κατηγορίες. «Είναι ανοησίες όλα αυτά, θα κάνω μηνύσεις» ξιφούλκησε ο Τεϊσέιρα. «Πρόκειται για μυθεύματα» φώναξε από το Καμερούν ο Χαγιάτου. «Δεν ζήτησα από κανέναν το παραμικρό, όλα αυτά είναι υπεκφυγές για να δικαιολογήσει ο Αγγλος την αποτυχία του» δήλωσε ο Ουόρνερ. Τόσος καπνός χωρίς φωτιά; «Είναι τόση η κάπνα, που δεν ξέρει κανείς πού να πρωτοστρέψει τις πυροσβεστικές αντλίες» έγραψε στην «Daily Telegraph» ο κορυφαίος σχολιαστής Χένρι Ουίντερ. «Από παντού βγαίνουν φλόγες».
Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανέθεσε την έρευνα στον ανεξάρτητο ερευνητή Κιθ Ντίνγκεμανς, από τους κορυφαίους δικηγόρους του Σίτι. Δύο μέλη της FIFA, ο Νιγηριανός Εϊμος Αντάμου και ο Ταϊτινός Ρέιναλντ Τεμάρι, ήδη εκτίουν ποινές, αφού η ενοχή τους αποδείχτηκε πριν από την ψηφοφορία μετά τα δημοσιεύματα των «Sunday Times» το Δεκέμβριο.
«Δεν υπάρχει διαφθορά μέσα στη FIFA» ξεσπάθωσε ανερυθρίαστα ο επίδοξος διάδοχος του Ζεπ Μπλάτερ, Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ. «Το τονίζω χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς περιστροφές». Ο Μπιν Χαμάμ κατάγεται από το Κατάρ και διεκδικεί την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στις εκλογές της 1ης Ιουνίου 2011. «Χρειάζεται οπωσδήποτε ανανέωση στη FIFA» ομολογεί, με διάθεση πάντως περισσότερο αντιπολιτευτική προς τον Μπλάτερ παρά ριζοσπαστική: «Οποιος ισχυρίζεται ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα, θα πρέπει να το αποδείξει κιόλας». Ο Βρετανός πολιτευτής, που άνοιξε το φάκελο Τράισμαν και μίλησε ευθέως για δωροδόκηση των Χαγιάτου-Ανουμά, κάποιος Ντέιμιαν Κόλινς, είναι οχυρωμένος πίσω από τη βουλευτική ασυλία.
«Να βοηθήσουμε»
Το Κατάρ διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για το αδιάβλητο της διαδικασίας: «Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες» ανακοίνωσαν επίσημα οι Αραβες. «Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε την περαιτέρω έρευνα. Στους ισχυρισμούς εκείνων που σφυρίζουν εναντίον μας θα απαντήσουμε με αδιάσειστα στοιχεία. Η καμπάνια μας άλλαξε το ποδόσφαιρο και έπεισε τη FIFA». Η Ρωσία, που κέρδισε το Μουντιάλ του 2018, τηρεί διπλωματική σιγή ιχθύος, αλλά πιστεύεται ότι είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό των όψιμων συμμάχων της.
Οταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δύο ψηφοφοριών, τον περασμένο Δεκέμβριο, παράγοντες και μέσα ενημέρωσης από τις ηττημένες χώρες μίλησαν απερίφραστα για διαφθορά και λαδώματα. Αγγλοι, Ισπανοί, Ολλανδοί, Ιάπωνες, Αμερικανοί και Αυστραλοί έψαλαν επί μέρες το ίδιο τροπάριο: «Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο αγόρασαν τη FIFA».
Νίκος Παπαδογιάννης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου