Και έκτακτη εισφορά και αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και τέλος επιτηδευματιών και κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων: «Σβήνει και ξαναγράφει» το οικονομικό επιτελείο τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου..
προγράμματος τα περιθώρια ελιγμών όμως είναι ελάχιστα και το …πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, αφού η «συνταγή» παραμένει φοροεισπρακτική.
Μέχρι και λίγες ώρες πριν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, τα επίμαχα μέτρα -κυρίως η έκτακτη εισφορά- μπήκαν στο «μικροσκόπιο» σε μια προσπάθεια να «ανακατευτεί η τράπουλα» ώστε να παρουσιαστεί ένα τελικό «πακέτο» λιγότερο ..εξοντωτικό για τους οικονομικά ασθενείς και φορολογικά δικαιότερο.
Το μίγμα που μοιάζει να επιλέγει το υπουργείο Οικονομικών δίνει «ηπιότερη» μορφή σε κάποια υφιστάμενα μέτρα, επαναφέρει όμως ορισμένα άλλα -όπως η φορολογία στο πετρέλαιο- με ελαφρύτερες από τις αρχικά προγραμματισμένες επιβαρύνσεις.
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που θα γίνουν στο φορολογικό «πακέτο» Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν στην έκτακτη εισφορά, το μέτρο των αποδείξεων, τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα ακίνητα, ενώ θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τα «ξενιτεμένα» κεφάλαια.
Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να περιορίσει την επιβάρυνση από την επιβολή της εισφοράς στα εισοδήματα του 2010 διευρύνοντας το πρώτο κλιμάκιο στο οποίο θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 1%. Δηλαδή για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν θα καταβληθεί ο «κεφαλικός φόρος». Όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ή 30.000 ευρώ θα καταβάλουν για το σύνολο του εισοδήματος φόρο με συντελεστή 1%. Για εισοδήματα 30.000 έως 60.000 ευρώ θα επιβληθεί συντελεστής 2% και άνω των 60.000 ευρώ συντελεστής 3%.
Καινούργιο στοιχείο η θέσπιση ελάχιστου φόρου επιτηδευματιών, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης. Να μην την ….πληρώσουν πάλι δηλαδή τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, και γλιτώνουν επί της ουσίας την έκτακτη εισφορά θα πληρώνουν τον ελάχιστο φόρο επιτηδεύματος. Εξετάζεται, το τέλος αυτό να έχει την ίδια χρονική διάρκεια με την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή μέχρι το 2015. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Οι φόροι στο πετρέλαιο δεν μένουν τελικά εκτός: έστω και αν δεν πρόκειται για εξίσωση, επιλέγεται η λύση της «ήπιας» αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυξάνεται κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο. Από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Από την αναπροσαρμογή του ΕΦΚ υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί η λιανική τιμή κατά 5 λεπτά το λίτρο.
Στο μέτωπο των ακινήτων, το τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που είχε ανακοινωθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνανταντίνου ακυρώνεται.
Και αυτό διότι το μέτρο θα επιβάρυνε τους χρήστες ακινήτων μεταξύ των οποίων και οι ενοικιαστές.
Το μέτρο των αποδείξεων αλλάζει ριζικά, μετά την …πανωλεθρία στα έσοδα από τις αυξημένες επιστροφές φόρου.
Το υπουργείο Οικονομικών καταργεί το «μπόνους» των αποδείξεων που ισχύει σήμερα από τις επιπλέον αποδείξεις που συγκεντρώνει κάποιος για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.
Για παράδειγμα σήμερα φορολογούμενος με εισοδήματα 30.000 για να έχει το αφορολόγητο όριο των 12.000 θα έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις 6.600 ευρώ. Στην περίπτωση που συγκεντρώσει 10.000 ευρώ σε αποδείξεις, η επιπλέον αξία τους (3.400) εκπίπτεται σε ποσοστό 10% από τον φόρο. Δηλαδή προκύπτει έκπτωση 340 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το νέο έτος η έκπτωση αυτή καταργείται. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αυξήσει τις απαιτούμενες αποδείξεις που πρέπει να μαζέψει κάθε φορολογούμενος. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι πάνω από τις 12.000 ευρώ να απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 25% ή 30% του εισοδήματος.
Για τα «ξενιτεμένα» κεφάλαια θα δοθεί για μία ακόμη φορά η δυνατότητα να επαναπατριστούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χρήση της προηγούμενης ρύθμισης έκαναν ελάχιστοι καταθέτες του εξωτερικού, με τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά.
Σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή νέο φορολογικό νομοσχέδιο «προκειμένου να αποκατασταθεί η φορολογική αδικία» όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Βενιζέλος.
Η κυβέρνηση γνωρίζει την πραγματικότητα του πολίτη και θέτει ως προτεραιότητα την εφαρμογή ενός νέου φορολογικού συστήματος που θα βάλει τέρμα στην διαρθρωτική και προκλητική αδικία, «να μην πληρώνουν όσοι οφείλουν», ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην Βουλή, στην διάρκεια της διαδικασίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση …αναλώθηκε στη διάγνωση των προβλημάτων, τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την συμμετοχή του για πρώτη φορά στα συμβούλια υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ε. Ε., στην ανάγκη για συναίνεση και συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός νόμος θα ψηφιστούν μαζί, το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε στις 3 Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup, η Ελλάδα να εμφανιστεί με ψηφισμένο το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι όποιες περιορισμένες αλλαγές γίνουν στο ΜΠΔΣ θα συναποφασιστούν το πρωί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και θα παρουσιαστούν το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών στάθηκε στο μίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί τονίζοντας ότι η συζήτηση γι’ αυτό είναι διαρκής και οι αλλαγές ενσωματώνονται με την επικαιροποίηση του μνημονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου