ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Δήμος Γρεβενών: Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΔΕΚΕΓ της 23ης Ιουνίου 2011... - (Ανανεωμένο)







Λάβαμε από τον Δήμο Γρεβενών,όπως και άλλα τοπικά ΜΜΕ, τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΚΕΓ 23/6/2011. Αναφέρουν πως: (είναι μια προσπάθεια απομαγνητοφώνησης, δεν είχε καθόλου καλό ήχο). Οι κασέτες είναι στη διάθεση σας αν τις θελήσετε...


23 Ιουνίου 2011 ΔΕΚΕΓ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΔΕΚΕΓ 23-6-2011



Δήμαρχος :  Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΚΕΓ είναι εδώ. Εμείς απλά   Γιώργο έχουμε κάποια κενά με την λειτουργία της  ΔΕΚΕΓ ,και για να μην βγουν παρανοήσεις θεώρησα καλό να κληθεί στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση.                                       

ΝούτσοςEννοείται. 

Δήμαρχος :  Για να υπάρχει μια διευκρίνιση σε κάποια θέματα που υπάρχουν κενά σημεία. Θωμά πες μας , γιατί σήμερα έχουμε τελειώσει και το θέμα του ισολογισμού. Καλέσαμε εσένα κυρίως γιατί δε βρίσκαμε το Λαζαρίδη.

Δεν είναι ο Λαζαρίδης εδώ και το πολύ πολύ να έχουμε….

Νούτσος: γι’ αυτό λέω  όπου μπορώ και για πράγματα που μπορώ να δώσω απαντήσεις καλώς. Αν υπάρχουν σημεία που δεν μπορώ θα πάρω τις πληροφορίες μου από τον Λαζαρίδη και θα ενημερώσω.

Κολιάσης : Λοιπόν, για τον ισολογισμό είχαμε κάνει μια εισήγηση στην προηγούμενη συνεδρίαση. Θα πρέπει να την κάνουμε σήμερα ακόμη μια φορά. Ξεκινάμε από τη δεύτερη σελίδα απ’ την κατάσταση λογαριασμού γενικής εκμετάλλευσης. Στην πρώτη στήλη είναι τα έξοδα της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της χρήσης 2006 και στη δεύτερη είναι τα έσοδα της επιχείρησης. Στα έξοδα της επιχείρησης έχουμε αμοιβές και έξοδα προσωπικού 580.000,00 ευρώ. Εδώ αφορά τις ακαθάριστες αποδοχές συν τις τις εργοδοτικές εισφορές του ΙΚΑ. Αμοιβές και έξοδα τρίτων 274.000,00 περίπου και αφορά εδώ και αυτούς που αμείβονταν με μπλοκάκι κυρίως. Παροχές τρίτων, τηλεφωνικά, ταχυδρομικά, ενοίκια, όλα αυτά ας πόυμε ήταν 68.000,00 ευρώ.

Δήμαρχος : Θωμά γιατί μπαίνουμε σε άλλα, αυτά μπορούμε να τα δούμε λίγο αργότερα .Εμείς έχουμε ουσιαστικά ένα ζήτημα με το άνοιγμα. ….Έχουμε ένα σύνολο οφειλών της ΔΕΚΕΓ στις 31/12/2010 χωρίς προσαυξήσεις είναι περίπου 827.680,00 ευρώ. Συν τις προσαυξήσεις ξεπερνάμε και αγγίζουμε το 1.200.00,00 ευρώ. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Το κενό αυτό δεν προκύπτει από τον ισολογισμό. Δηλαδή φαίνεται ότι εκταμιεύσαμε αλλά δεν αποδώσαμε. Αυτό είναι το θέμα. Τώρα Θωμά μπες σε λεπτομέρειες.

Νούτσος: Για να καταλάβω λίγο, όταν λέμε ότι δεν προκύπτει

Δήμαρχος: Φαίνεται ότι εκταμιεύσαμε, έχουμε εισπράξει τα λεφτά αλλά δεν τα έχουμε αποδόσει, και δεν υπάρχουν πουθενά ταμειακά……….Αυτό είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Από κει και μετά έχουμε κάποιες παρατηρήσεις των ορκωτών όσων αφορά το 2009 το 2010 είναι κάποια ζητήματα. Εντάξει αυτά είναι ουσιαστικά που πρέπει να μας τα πει ο Λαζαρίδης. Και έχουμε και ένα συμφωνητικό του Λαζαρίδη που είναι διπλό.

Νούτσος: Δηλαδή?

Δήμαρχος: Με τη σύμβαση. Ένα συμφωνητικό που έχει κάνει με την εταιρεία και αλλάζει το χρόνο.

Νούτσος: Υπήρξε μια διχογνωμία στο διοικητικό συμβούλιο για το θέμα αυτό.

Δήμαρχος: Ένας αυτού και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο Χρήστος ο Παπαδημητρίου που συμμετείχε μου είπε ότι εγκρίθηκαν 1.500,00 ευρώ. Εδώ γράφει 2.300,00 ευρώ.

Νούτσος: Αυτά που εγώ θυμάμαι και θα συνεισφέρω στο διάλογο φυσικά, είναι ότι ως διευθυντής και αποκλειστικά υπεύθυνος της επιχείρησης, γιατί είχε μεγάλο φόρτο εργασίας για όλα τα πράγματα θα ήταν να παίρνει περίπου στα 2.200,00 τότε στο χέρι με τις τότε συνθήκες. Έτσι συν το ασφαλιστικό  ταμεία, το 1.500,00 δε μου λέει κάτι σαν νούμερο για χρήματα που θα’ πρεπε να παίρνει απ’ τη ΔΕΚΕΓ. Αυτό είναι το έλασσον θα έλεγα.Το μείζον που θα έπρεπε να δείτε αν οι οφειλές για το κενό, για τις οφειλές τις οποίες μέχρι 825 τις έχω καταγεγραμμένες ανοίξαμε το θέμα, το είδαμε μαζί και σε τι ανταποκρίνεται το νούμερο αυτό, δηλαδή τι ποσό έχει δαπανηθεί στις εισφορές, τι είναι φορολογικές οφειλές.

Δήμαρχος : Όχι είναι προμηθευτές 274.000,00 ευρώ φόροι 80.000,00 συν προσαυξήσεις είναι όλο το 2009 ΙΚΑ: 103.000,00 ευρώ, που ξέρω με τις προσαυξήσεις έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι μισθοδοσίες είναι 176.000,00 ευρώ. Μιλάω γι’ αυτά τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΕΚΕΓ. Δάνειο είναι 127.000,00 ευρώ. Συμβάσεις έργων 50.000,00 ευρώ, αποδείξεις δαπάνης 6.000,00 ευρώ και 28.000,00 εμφανίζονται στη φιλαρμονική. Το θέμα είναι όμως ότι αυτά έχουν εισπραχθεί, δηλαδή και οι φόροι και το ΙΚΑ, μεγάλο μέρος των προμηθευτών και οι μισθοδοσίες έχουν εκταμιευθεί από τα προγράμματα, να τα ποσά τα οποία φαίνονται στον ισολογισμό μας ,ότι τα εισπράξαμε αλλά δεν τα αποδώσαμε , δεν υπάρχουν πουθενά δηλαδή.

Νούτσος : Καταρχάς να κάνω μια γενικότερη τοποθέτηση πάνω σ’ αυτά.

Δήμαρχος : Άρα να μας διευκρινίσεις κάποια πράγματα.

Νούτσος : Όχι, καταρχάς έπρεπε να έχουμε το Σπύρο μαζί μας…………….Λοιπόν δε λέει πολλά πράγματα, απλά …… συγκεκριμένες

Δήμαρχος:  Αυτό είναι το κομμάτι που φαίνεται η εκκρεμότητα.

Νούτσος :Έκανε μια ανάλυση όταν είχαν πρωτοεξαγγελθεί…. στον τύπο και βγήκε από το σπίτι όπου φαινόταν ότι περίπου τα ποσά των 827.000,00 ευρώ γιατί πάντα μιλάμε δυνητικά όφειλε η επιχείρηση ταυτόχρονα μέχρι 31.12 να είχε εισπράξει περίπου 200.000,00 ευρώ από οφειλές προς αυτήν. Έχω γραμμένα απλά δε θυμάμαι τώρα…….Το υπόλοιπο των 600.000,00 ευρώ περίπου ως οφειλές μπορεί όντως να εισπράχθηκε αλλά έχουμε υπόψη μας ένα πολύ σοβαρό γεγονός. Ότι έτρεξε σε προγράμματα για τη μισθοδοσία, καλύπτει περίπου το 80% του κόστους λειτουργίας των δομών. Το υπόλοιπο 20% ήταν υποχρέωση της εταιρείας να βρει και να το δώσει για να καλύψει….

Δήμαρχος:  Δεν καλύπτει 100%;

Νούτσος:  Όχι, όχι αυτό είναι δεδομένο. Καλύπτει το 80%. Γιατί ποτέ δεν έφταναν……………Υπολογίζαμε απλά και μόνο στυγνά τη μισθοδοσία του προσωπικού αλλά και όλα τα λειτουργικά έξοδα που συνεπάγεται: ότι η μία δομή θέλει και το φαγητό της, θέλει και την καθαριότητά της, θέλει και τους γιατρούς της, γιατί και υπάρχουν συμβάσεις και πρέπει να πληρωθούν.

Δήμαρχος: ……………………..Κι αυτά;

Νούτσος:  Όχι αυτά είναι μέσα στις δαπάνες………………………………….

Δήμαρχος: Είναι υπολογισμένα έξτρα.

Νούτσος:  Είναι μέσα στο σύνολο της δαπάνης.

Δήμαρχος: Εγώ βλέπω στη δόση που ήρθε. Εμείς έχουμε κιόλας περίσσευμα. Να τη δώσουμε…… και ……………………..

Νούτσος:  Δε βγήκε……..

Δήμαρχος: Ναι αλλά το έχουν υπολογίσει.

Νούτσος:  το πρόγραμμα σου λέει πόσα παιδιά είναι αυτά που είναι στο πρόγραμμα. 100 επί τόσα το κεφάλι και σου βγάζει ένα σημαντικό ποσό. Μέσα από κει τι καλύπτεις, όλες τις δαπάνες του προγράμματος. Όλες.

Δήμαρχος: Ναι αλλά καλύπτει και αυτές.

Νούτσος: Βέβαια αυτοί σε υπολογίζουν, αλλά είπα ότι το νούμερο ανά άτομο στην ουσία είναι επαρκές.

Δήμαρχος: ……………….ή στον ίδιο φορέα; Γιατί εδώ βλέπουμε ότι επαρκεί.

Νούτσος: Μα πως θα επαρκούσε όταν τα χρήματα…………

Δήμαρχος: Η αντιπολίτευση σε πληροφορούσε, γιατί μπορούσε να σου πει ότι δεν του φτάνουν.

Νούτσος: Δε ζήτησε ……..να διαβάσω. Ξέρω ότι το πρόγραμμα με αυτή τη λογική λειτουργούσε. Συν το γεγονός ότι κάθε φορά που ερχόταν χρήματα για πρόγραμμα , πάντα ερχόταν με κάποια καθυστέρηση , βλέπαμε ότι δεν μπορούσαμε να…….τη μισθοδοσία και αναγκαζόμασταν…………………. …..να΄ ρθούν χρήματα από το βοήθεια στο σπίτι να δώσουμε στους βρεφονηπιακούς ,να΄ ρθουν για τους βρεφονηπιακούς να τα δώσουμε στο βοήθεια στο σπίτι ώστε να μοιράζουμε το χρόνο για να μη μένουν κάποιοι πολύ πίσω. Αυτά τα πράγματα γίνονταν.

Και λογικά γίνονταν και έπρεπε να γίνουν.

Δήμαρχος: Πείτε μας λίγο…………….

Νούτσος: Ωραία, να πω και κάτι άλλο. Για να μην υπάρξει αυτή η οφειλή θα’ πρεπε με βάση  το πρόγραμμα δράσης της εταιρείας που είχε στηθεί και το οποίο προέβλεπε και ο Κώδικας να το κάνουμε, η εταιρεία να έχει από το Δήμο κάθε χρονιά 250.000,00 ευρώ οικονομική στήριξη τα οποία δε δόθηκαν ποτέ. Αυτά που δόθηκαν από εμάς ήταν 160.000,00 ευρώ την πρώτη χρονιά με τη δημιουργία της ΔΕΚΕΓ αντί για 250.000,00

Δήμαρχος: Και μεις βάλαμε 300.000,00 ευρώ.

Νούτσος: Μπράβο και 120.000,00 την δεύτερη χρονιά αντί για 250.000,00 ευρώ που τα 120.000,00 ευρώ ουσιαστικά ήταν και απόρροια του δανείου που πήραμε για να αποδώσουμε γιατί δεν μπορούσαμε να αποδώσουμε διαφορετικά. Μόνο από αυτό δηλαδή από τον προγραμματισμό δράσης και τα έξοδα που συμβάλλουμε και τα χρήματα που δώσαμε ήταν αυτό που ο Δήμος όφειλε να δώσει και δεν έδωσε. Γι’ αυτό και για κάποια χρήματα δεν ήρθαν και δεν δόθηκαν.

Φωνή: Δεν πέρασαν

Νούτσος: Ειλικρινά θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει υπόνοια ότι φαγώθηκαν λεφτά μαζί με εσάς κι εγώ…Αλλά μπορούμε να το αποδείξουμε. Αν πούμε ότι από κεί έχουμε μαύρη τρύπα και άλλο οφειλές να το καταλάβω. Να’ ναι όμως πραγματικά μαύρη τρύπα. Για να φωνάξουμε και το Λαζαρίδη και να λογοδοτήσει.

Δήμαρχος : Με αυτά που…καταγεγραμμένα…………………..των ορκωτών

Νούτσος : Και δημιουργήθηκε πότε? Την τελευταία χρονιά????

Δήμαρχος: Το 2009 και μεγάλωσε το 2010

Νούτσος: Γιατί το 2009 από έλεγχο που έκαναν οι ορκωτοί δεν βρέθηκε κάτι που να εγείρει υπόνοιες γι’ αυτό και βάλαμε…

Δήμαρχος: Έχουν, έχουν …

Νούτσος: Άλλο απλοί φόροι και οφειλές λογιστικού τύπου

Δήμαρχος: Έχουν παρατηρήσεις και για τιμολόγια που εκκρεμούν το 2009, για τις διαδικασίες …. Το 2010 απογειώνεται. Αλλά… από ότι ξέρω τα λεφτά αυτά φτάνουν και για τα τροφεία και για τα λειτουργικά, δηλαδή και για τη μισθοδοσία.

Νούτσος: Αυτό έχει τεθεί εξ’ αρχής. Πήραμε αυτούς στο πρόγραμμα και τους ρωτήσαμε για αυτό και… πολύ θετικά. Γι’ αυτό νομίζω οι ρόλοι… αν το πρόγραμμα ήτανε επαρκές δεν θα ήτανε 70 δήμοι… θα έβγαιναν έξω και … έξω επειδή ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ούτε καν….Εμείς το τολμήσαμε να μπούμε για να κρατήσουμε τις δομές, τις κρατήσαμε μεν με κόστος και των εργαζομένων και της επιχείρησης. Γιατί διαφορετικά δεν γινόταν. Και θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε ότι καθόμαστε κι εμείς στα αυγά μας απλά και μόνο για να μη δημιουργήσουμε οφειλές σε κόσμο… αλλά επειδή οι άλλοι καλώς έγινε.

Δήμαρχος:

Νούτσος:….Και δεν είναι μόνο αυτό

Δήμαρχος: Αλλά εδώ έχουμε έλλειμμα γενικότερο.

Νούτσος: Εδώ να πω το εξής: Η εταιρεία δεν ήταν μόνο κοινωνικές δομές ήταν και πολιτισμός που σημαίνει ότι όλες οι δράσεις που αναπτύχθηκαν εκφράζουν ένα … των Γρεβενών. Ο πολιτισμός δεν βγάζει λεφτά μόνο δίνει. Τελειώνοντας σας λέω ότι δε δώσαμε περίπου 350.000€ που οφείλαμε σαν Δήμος να δώσουμε στην εταιρεία που όλα αυτά εκ των πραγμάτων έγιναν στην επιχείρηση ή υπάρχουν ακόμη ως οφειλές. Είναι πολλά πράγματα ακόμη που δεν πληρώθηκαν.

Δήμαρχος: Να πω από πού ξεκινάει το πρόβλημα.  Εμείς τώρα καλούμαστε να περιγράψουμε ή να μικρύνουμε έναν ισολογισμό και γι’ αυτό προχθές διακόψαμε τη συνεδρίαση για να την αφήσουμε και να την ολοκληρώσουμε, ο οποίος μας εμφανίζει αυτό το έλλειμμα σε πρώτη φάση.. από 845.000,00€ και έχει σύν τις κρατήσεις που αγγίζουν στο 1.200.000,00€.

Νούτσος: Αυτό δικαιολογείται.

Δήμαρχος: Ενώ φαίνεται ότι τα εκταμιεύουμε χωρίς να αποδεικνύεται πού πάνε. Αν εμείς τον εγκρίνουμε ως έχει είναι σαν να υιοθετούμε ότι εντάξει υπάρχει το έλλειμμα και είμαστε κι εμείς συνυπεύθυνοι.

Νούτσος: Να πω το εξής: Γι’ αυτά τα νούμερα που λέμε ότι οφείλονται δεν υπάρχουν επίσημοι κωδικοί οφειλής. Λέμε οφείλουμε στην εφορία 200.000,00€ δεν είναι ένας επίσημος κωδικός αυτός? Λέμε στο ΙΚΑ 100.000,00€, δεν είναι ένας επίσημος? Στους προμηθευτές.

Δήμαρχος: Φαίνεται ότι τα εισπράξαμε.

Νούτσος: Από πού?

Κόραβος: Να πώ κάτι, να δόσω ένα παράδειγμα. Προχθές πήγα στην τράπεζα τη Συνεταιριστική και είδα ότι οι λογαριασμοί Βοήθεια στο σπίτι…

Νούτσος: Ναι

Δήμαρχος: Κάθε δομή είχε λογαριασμό σε διαφορετική τράπεζα

Κόραβος: Δομή το Βοήθεια στο Σπίτι ήταν ο Δήμος Βεντζίων, ο Δήμος Γρεβενών, Ο Δήμος Ηρακλεωτών και Αγίου Κοσμά ο οποίος ήταν υπο την ευθύνη της ΔΕΚΕΓ.

Νούτσος: Στη Συνεταιριστική.

Κόραβος: Ναι στη Συνεταιριστική. Και εκεί πήρα τους λογαριασμούς κίνησης του Δήμου Βεντζίου. Έχει ένα σύνολλο ο Δήμος Βεντζίου με το Βοήθεια στο Σπίτι 90.239,00€ από μεταφορά λέει 41.000,00€ συν συν έφτασε το ποσό 90.000,00€. Αυτό το ποσό σε ετήσια βάση φτάνει να πληρωθεί το βοήθεια στο σπίτι, τώρα δεν ξέρουμε από πού προκύπτει αυτή η ιστορία του συγκεκριμένου λογαριασμού. Πάμε στο Δήμο Αγίου Κοσμά, 86.000,00€ για το Βοήθεια στο Σπίτι, Δήμος Ηρακλεωτών 100.000,00€. Του δε Δήμου Γρεβενών φαίνεται η κίνηση του λογαριασμού να είναι 138.000,00€.

Νούτσος: Εσύ λες Βάϊο ότι αυτά τα νούμερα…

Κόραβος: Εγώ δεν…τα λεφτά από το βοήθεια στο σπίτι. Βλέπω την κίνηση του λογαριασμού μέσα στο…

Νούτσος: Μπήκαν τα λεφτά αυτά εκεί μέσα.

Κόραβος: Δηλαδή στη δομή των Γρεβενών ο λογαριασμός της βοήθειας από μεταφορά λεέι από 1/1/2010 68.000,00€ κατάθεση και σύνολο κάτω έχει μέχρι το τέλος του χρόνου 138.000,00€. Είναι ο λογαριασμός της δομής των Γρεβενών.

Νούτσος: Ναι μπήκαν οι υπόλοιποι…

Κόραβος: Αυτό θέλουμε να καταλάβουμε. Τι είναι αυτό?

Νούτσος: Τώρα το ακούω. Έτσι.

Κόραβος: Κι εγώ πρίν 10 μέρες.

Νούτσος: Λέω το εξής. Μπήκαν κάποια χρήματα στο λογαριασμό τα οποία στη συνέχεια βγήκαν.

Κόραβος: Ναι

Νούτσος: Πως πληρωνόσασταν Φιλιώ (Βλάχου Τριανταφυλλιά)? Με επιταγές?

Βλάχου: Όχι από την Τράπεζα. Μια φορά το χρόνο, ανα 12 μήνες, ανα 11

Νούτσος: όχι χρονικά.

Δήμαρχος: Μέσω τραπέζης?

Νούτσος: Πως τα παίρνατε?

Βλάχου: Μέσω τραπέζης. Συνολικό ποσό μέσω τραπέζης Συνεταιριστικής.

Νούτσος: Πηγαίνατε και πληρωνόσασταν από το λογαριασμό?

Βλάχου: Ναι

Νούτσος: Με επιταγή ή απλά κάνατε είσπραξη? Πώς γίνεται? Πες μας.

Βλάχου: Έχουμε το βιβλιάριο μας και μπαίναμε κατ’ ευθείαν στο λογαριασμό.

Δήμαρχος: Άρα δεν υπήρχε λόγος να βγαίνουν χρήματα από το λογαριασμό. Πρέπει να μπαίνουν αυτόματα μέσα.

Νούτσος: όχι έμπαιναν εκεί, έβγαιναν εκεί και κρατούσε άλλους λογαριασμούς. Αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί? Στο λογαριασμό βγήκαν …

Δήμαρχος: Απ’ ότι κατάλαβα δεν εκταμιεύονταν τα έπαιρνε στο χέρι… Πήγαινε ο Διευθυντής έπαιρνε χρήματα κι έφευγε. Να πώ τα άλλο έτσι όπως το δείχνει. Δηλαδή αλλιώς θα έλεγε…

Νούτσος: Έχει αναλήψεις σαν μετρητά να τα έχει βάλει και πάρει?

Κόραβος: Έχει κατάθεση και ανάληψη.

Δήμαρχος: Σαν μετρητά. Αν ήταν σε λογαριασμούς θα έλεγε δεν είναι…

Νούτσος: Τι σε προβληματίζει, ότι από την ώρα που προέκυψε το σκάνδαλο της ΔΕΥΑΓ και με τις κινήσεις και τα μέτρα που πήραμε εκεί για να διασφαλίσουμε δύο υπογραφές… και εδώ… πρίν το 2010. Ή από την αρχή του 2010. Άρα συνυπογραφή για οποιαδήποτε είσπραξη ή έκδοση επιταγής υπήρχε υποχρεωτικά και με την Ολυμπία.

Δήμαρχος: Υπήρχε εξουσιοδότηση?

Νούτσος: Ε, πώς θα υπέγραφε μόνο ο Λαζαρίδης για να εισπράξει λεφτά?

Δήμαρχος: Μήπως είχε εξουσιοδότηση?

Νούτσος: Σε ποιόν? Η Ολυμπία ήτανε πολύ αυστηρή σε αυτά.

Σταυροπούλου: Να κάνω μια ερώτηση?

Νούτσος: Ναι.

Σταυροπούλου: Την οικονομική παρακολούθηση ποιος την είχε?

Νούτσος: όταν λές την παρακολούθηση?

Σταυροπούλου: Όλα αυτά τα οικονομικά ποιος τα παρακολουθούσε?

Δήμαρχος: Αν χρειαστεί πες…

Νούτσος: Εγώ ενημερωνόμουνα από το Λαζαρίδη με βάση…κατανομή στην ουσία το πώς θα…

Σταυροπούλου: Άρα ο Λαζαρίδης τα έκανε.

Νούτσος: Ναι, παράδειγμα εκ των πραγμάτων λοιπόν όταν λέμε έρχονταν λεφτά για το βοήθεια στο σπίτι. Που είναι? Ήρθαν? Δήμαρχε 100,00€. Τι έχουμε να πληρώσουμε? Τι οφείλουμε? 5 δόσεις, 5 μήνες στο βοήθεια στο σπίτι. Γιατί μας φτάνουν τα λεφτά αυτά για 3. Χρωστάμε αλλού? Βρεφονηπιακούς. Ναι αλλά χρωστάμε κι άλλους 4 τόσα έχουμε εκεί δώσε και 2 σε αυτούς. Και έκανε αυτός πλέον την πρακτική εφαρμογή. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Βλάχου: Να μιλήσω λίγο?

Νούτσος: Τώρα Φιλιώ μισό λεπτό. Μέχρι και το 2009 τέλος του 2009…από τις αρχές του 2010 και μετά.

Βλάχου: Θυμάστε όσες φορές ερχόμουνα σαν εκρόσωπος της Βοήθειας στο Σπίτι και σας έλεγα ότι όλα τα Βοήθεια που ανήκουνε στην Περιφέρεια έχουν πληρωθεί, εκκρεμούν μόνο οι δικοί μας μισθοί. Ο κ. Λαζαρίδης έλεγε άλλα κι εσείς επιμένατε άλλα. Θυμάστε?

Νούτσος: Κι εγώ σου μετέφερα ότι μου έλεγε.

Βλάχου: Ναι, έλεγε ότι δεν πληρώθηκε κανείς και μετά μιλήσατε με τον πρόεδρο μας ο οποίος σας διαβεβαίωσε ότι όλα τα προγράμματα είχαν πληρωθεί εκτός από εμάς που ανήκαμε στην ίδια Περιφέρεια.

Νούτσος: Ξέρεις πως το ερμήνευα εγώ αυτό Φιλιώ?

Βλάχου: Πως?

Νούτσος: Με το γεγονός ότι οι άλλοι Δήμοι προφανώς ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του. Δηλαδή να έδιναν μέρος των χρημάτων που όφειλαν να χρηματοδοτήσουν τη δημοτική επιχείρηση οπότε και με τα χρήματα που έχουν έφταναν να κάνουν και ….

Βλάχου: Θυμάστε πόσες φορές ερχόμουν σαν εκπρόσωπος και σας έλεγα ότι όλοι είναι πληρωμένοι εκτός από εμάς?

Νούτσος: Το μείζον ζήτημα εδώ είναι αν όντως τα χρήματα… λέγανε και επιμένω να το λέω γιατί έτσι το γνωρίζω ότι δεν φτάνανε μόνο για το πρόγραμμα οφείλαμε να τσοντάρουμε στο πρόγραμμα όπως και λογικά έπρεπε… για λόγους τεχνικής ή αντικειμενικής αδυναμίας άρα εδώ… η λογική…

Βλάχου: Αλλά δεν ήταν έτσι τα πράγματα

Δήμαρχος: … πώς μπορεί ο Λαζαρίδης να έχει ένα παλιό χαρτί εξουσιοδότησης και … ακόμη και να πήγαινε εκεί και να έκανε αναλήψεις. Τον ξέρανε τον διευθυντή……………………. Δε νομίζω ότι θα σταματούσε εκεί.

Τσιουμέλα: Μπορώ να πάρω λίγο το λόγο?

Δήμαρχος: Ναι.

Τσιουμέλα: Πρώτων θέλω να μου πείτε, γιατί δεν ενημερώθηκε ο κ. Νούτσος για ποιο λόγο … έτσι ώστε να κατέχει όλα τα στοιχεία για να μπορέσει να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που ρωτάμε.

Δήμαρχος: Τα στοιχεία αυτά είναι δεν έχει κάτι άλλο.

Τσιουμέλα: Ναι γιατί τώρα μας λέει δεν είναι ενημερωμένος

Δήμαρχος:…..

Τσιουμέλα: Ναι αλλά θα μπορούσε να μας φέρει κάποια αποδεικτικά.

Νούτσος: Τα στοιχεία αυτά είναι εγώ έκανα τη δική μου ανάλυση περίπου όπως σας την περιέγραψα και που δικαιολογεί κατά τη δική μου άποψη εν μέρει το χρεωστικό υπόλοιπο που δημιουργήθηκε και το αποδίδω κυρίως (τον δικόπτει η Τσιουμέλα)

Τσουμέλα: Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αλλά εγώ δεν κατάλαβα…

Νούτσος: Ξέρεις τι κατάλαβα?

Τσουμέλα: Όχι όχι προς Θεού, να μην παρεξηγηθώ…γι’ αυτά που λέω αλλά διαπιστώνω ότι προφανώς δεν είχατε γνώση κάποιων πραγμάτων ή γινόταν κάποιες ενέργειες χωρίς να το γνωρίζετε γι’ αυτό υπάρχουν δύο … απόψεις.

Δήμαρχος: Είχε εξουσιοδότηση ο Λαζαρίδης.

Νούτσος: Λοιπόν δεν έχω την αίσθηση ότι λεφτά φύγανε. Είναι αίσθηση αυτό που κάνω έτσι, για να πάνε κάπου αλλού ανόμως δηλαδή αν κλαπούν αν καταχραστούν.

Τσουμέλα: Εγώ νομίζω δεν χρησιμοποίησα τέτοια έκφραση

Νούτσος: Το λέω εγώ. Εάν τυχόν, και επιμένω σε αυτό, υπάρχει τέτοια αίσθηση οφείλει να διερευνηθεί, αρκεί να γίνει αυτό όντας βέβαιοι, κινδυνεύουμε να σπιλώσουμε ανθρώπους μιλώντας βέβαιοι ότι πραγματικά τους σπιλώνουμε. Γιατί είναι πολύ εύκολο να ανοίξουμε έναν κύκλο τέτοιο.

Τσιουμέλα: Γι’ αυτό είμαστε πολύ προσεκττικοί σ’ αυτά τα οποία λέμε.

Δήμαρχος: Δεν μπορούμε να αποδώσουμε κατηγορίες ούτε στο Λαζαρίδη που με βάση το πόρισμα των ορκωτών του αποδίδει βαριάς…

Νούτσος: Τι είδους?....

Δήμαρχος: Έχει αρκετά πράγματα. Παρ’ όλα αυτά εμείς δεν μπορούμε να αποδώσουμε.

Δήμαρχος:….Ένα τέτοιο αναφέρει για μι προμήθεια που κόπηκε σε δύο τιμολόγια….

Νούτσος: Μήπως μπορώ να ξέρω τι είναι αυτό? Μήπως έπρεπε να σας απαντήσω….

Δήμαρχος: Κατατέθηκε σε ένα λογαριασμό. Να διαβάσω το απόσπασμα για να καταλάβεις. Δηλαδή έκανε λάθος και κατέθεσε τα χρήματα σε άλλο λογαριασμό. Είναι λίγο βαρύ.

Νούτσος: Για τις 5.000,00€ λες τώρα?

Δήμαρχος: Ναι για τις 5.000,00€

Νούτσος: Με το θέμα του Μιτσικόφ?

Δήμαρχος: Δεν ξέρω τι είναι.

Νούτσος: Αν είναι θέμα του Μιτσικόφ είναι γνωστό θέμα εντάξει. Νομίζω ότι υπάρχει μια εξήγηση. Το είχαμε κουβεντιάσει, δεν είναι περίεργο γιατί το γνωρίζω. ……

Δήμαρχος: Λοιπόν λέει: «Στις προσθήκες λέει τώρα κάπου εκεί λέει . Οι προσθήκες των …. Αφορούν τις εξής κατηγορίες … όπως έχουμε επισημάνει κατωτέρω όλες … συστήνουμε στην επιχείρηση … να λαμβάνονται προσφορές και να εγκρίνονται από το Δ.Σ. της επιχείρησης … η παρατήρηση που κάνει… οι προσθήκες συνολικού ποσού 23.800,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για τις οποίες έχουμε να σημειώσουμε τα εξής. Το ανωτέρω ποσό αφορά το κόστος αγοράς για πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Γρεβενών βάσει δύο τιμολογίων πώλησης αγαθών το Νο 446 στις 21/4/2009 ποσό 11.900,00€ και το Νο 447 πάλι με 21/4/2009 και πάλι με ποσό 11.900,00€.

Νούτσος: Να πώ γι’ αυτό να τα πάρουμε ένα ένα.

Δήμαρχος: Κόβει την  ίδια μέρα δύο …., να πώ που είναι το πρόβλημα. Αυτό εντάξει είναι διαδικαστικό, άλλο το  …. Συνολικού ποσού 23.800,00€ στον προμηθευτή Α.Λιγνού & Σια … με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Τα ανωτέρω τιμολόγια έχουν …. Στο Δήμο Γρεβενών. Εδώ είανι το πρόβλημα, εκδίδονταν στο Δήμο Γρεβενών και χρεώνονταν στη ΔΕΚΕΓ. Με φορολογικά στοιχεία του Δήμου ΑΦΜ ενώ έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία της επιχείρησης και έχει συμψηφιστεί κακώς ο αναλογούν ΦΠΑ ύψους 3.800,00€ από τη ΔΕΚΕΓ ενώ κόπηκε το τιμολόγιο… στο Δήμο, τα τιμολόγια αυτά περάστηκαν στα βιβλία της ΔΕΚΕΓ και συμψηφίστηκε από εκεί ο ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι μέχρι την ημερομηνία του ελέγχου μας δεν τέθηκαν υπόψη μας τα δελτία αποστολής, δεν υπάρχουν δελτία αποστολής…. Για την επαλήθευση της μεταφοράς. Τέλος σημειώνω ότι τέθηκε υπόψη … αγωγή χρέους σύμβασης … για σημαντικό ποσό ύψους 23.800,00€ η οποία επιδόθηκε στην επιχείρηση 25-…-2010. Από τα βιβλία της επιχείρησης προκύπτει ότι στη χρήση του 2009 καταβλήθηκε έναντι αυτών των δύο τιμολογίων ποσό 5.000,00€ και το υπόλοιπο του ανωτέρου προμηθευτή ανέρχεται στις 31/12/2009 σε ποσό 18.000,00€ όχι 23.000,00€. Μετά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος 4% επί … € και όχι 23.800,00€ όπως αναφέρονταν στην ανωτέρω αγωγή. Για την καταβολή του ποσού των 5.000,00€ έχετε υπόψη του ελέγχου μας από … κατάθεση που διενέργησε η επιχείρηση στην Τράπεζα Alpha Bank με ημερομηνία 16/3 στο όνομα Αικατερίνη Ιωάννου Δερβένα – Παπαδάκης Ιωάννης, από τη ΔΕΚΕΓ μας δηλώθηκε ότι μετά από διερεύνηση … προέκυψε ότι το ποσό των 5.000,00€ δόθηκε ως προκαταβολή σε άλλο προμηθευτή για τα … που πραγματοποιήθηκε κατά τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών και κακώς καταχωρήθηκε σε καρτέλα Α.Λιγνός & Σια … πίσης μας δηλώνει ότι στη χρήση 2011 θα γίνει τακτοποίηση της ανωτέρω εγγραφής… Συστήνουμε το ανωτέρω θέμα να διερευνηθεί και να τακτοποιηθεί άμεσα. Αυτό λέει για το 2011. Το κάνει απαρτήρηση αλλά για το 2010 έχουμε πολύ περισσότερα.

Νούτσος: Αυτό δεν αποτελεί στοιχείο μεμπτότητας και να σας πω γιατί. Κάνα με μια συμφωνία σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας όπου την … να την πώ έτσι την είχε ο Μιτσικόφ. Γι’ αυτό … ήταν οι έξι βιτρίνες οι οποίες είναι στις αποθήκες κάτω, γιατί έμαθα τις πήρατε τις πήγατε κάπου, και καταχωνιασμένες πλέον και χάνουν την αξία με κρύσταλλα 10 χιλιοστών.

Κόραβος: Προθήκες , βιτρίνες εκεί τις βρήκαμε, είναι πάνω στην αίθουσα, στην αίθουσα, Αγοράστη. Εμείς δεν πειράξαμε τίποτα στο Κέντρο Πολιτισμού.

Νούτσος: Είναι αυτές οι βιτρίνες. Τα δε τιμολόγια αναφέρονται το ένα στις συλλογικές εργασίες και το άλλο τιμολόγιο αναφέρετε στα υλικά. Η συμφωνία των 20.000,00€ είναι πανομοιότυπη και τα έχω εγώ τα συμφωνητικά με αυτή που έκαναν και με το Δήμο Καβάλας. Γιατί αυτή η έκθεση με αυτά τα υλικά θα έφευγαν στη συνέχεια στην Καβάλα για ένα μήνα και μετά στη Νυρεμβέργη. Από εκεί και πέρα… αναλάμβανε ο Δήμος Καβάλας ότι τιμολόγιο κόπηκε στο Δήμο Γρεβενών κόπηκε ακριβώς αντίστοιχο και στο Δήμο Καβάλας… το πληρώσαμε.

Δήμαρχος: Παρατήρηση, γιατί δύο συνεχόμενα τιμολόγια με την ίδια ημερομηνία?

Νούτσος: Γιατί το ένα προφανώς….. . Αυτό δεν μου λέει κάτι. Εγώ σου λέω υπάρχει η παρατυπία…

Δήμαρχος: Είναι συνεχόμενα, 446, 447 21/4/2009 από 11.900,00€

Κολιάσης: ….

Νούτσος: Συμφωνώ σε αυτό. Το γενικό και στα δύο νομίζω ότι δεν αποστερεί την ουσία … σημασία έχει τα χρήματα αυτά για ποιο λόγο δόθηκαν και αυτά τα οποία πήραμε τα έχουμε, τα αξιοποιήσαμε σε 3-4 εκθέσεις. Ένας πλούτος για το Κέντρο Πολιτισμού. Όσον αφορά τα 5.000,00€.

Δήμαρχος: Απλά συστήνουμε λέει το ανωτέρω θέμα να διερευνηθεί.

Νούτσος: Για τα 5.000,00€

Δήμαρχος: Και δεν έχει τακτοποιηθεί.

Νούτσος: Ήταν η αμοιβή του Μιτσικοφ για την οποία δυστυχώς υπήρξε όντως παρανόηση από την αρχή. Εμείς θεωρούσαμε ότι ήταν μέσα στη συμφωνία με το Λιγνό. Ο Λιγνός… τα λεφτά γι’ αυτό υπήρξε και αυτή η διαφορά των 5.000,00€. Δεν αποδέχτηκε τα κράτησε για τον εαυτό του και ο Μιστικόφ λέει: «Τα δικά μου που είναι?» και έπρεπε να του στείλουμε τα χρήματα που όντως στην πράξη είχαμε συμφωνήσει.

Δήμαρχος: Ναι αλλά ο Λιγνός δεν αποδέχεται…

Νούτσος: Τι εννοείς? Ο Λιγνός τα 5.000,00€

Δήμαρχος: Εδώ τώρα λέει, ενώ στα βιβλία της επιχείρησης φαίνεται ότι τα πήρε τα 5.000,00€ εδώ ο Λιγνός λέει ότι δεν τα πήρε.

Νούτσος: Που πήγαν?

Δήμαρχος: Αυτό λέει ότι δεν τα πήρε.

Νούτσος: Να ο Λιγνός τώρα μας διεκδικεί 23.000,00€? Τα 5.000,00€ αυτά που στείλαμε, τα στείλαμε στο Λιγνό ή τα στείλαμε στο άλλο όνομα?

Δήμαρχος: Μπήκαν στο άλλο όνομα.

Νούτσος: Το άλλο όνομα ήταν το όνομα που υπέδειξε ο….

Δήμαρχος: Άρα δεν τα πήρε ποτέ ο Λιγνός

Νούτσος: Όχι, τα κράτησε αυτός τα χρήματα αυτά. Ο Λιγνός του Λέει: «Δεν τα πήρα εγώ αυτά και δικαίως διεκδικώ το σύνολό της οφειλής»

Δήμαρχος: Ο … τους είπε…

Νούτσος: Γιατί … κατατέθηκαν στο Λιγνό? Εφόσον κατατέθηκαν στο όνομα που μας υπέδειξε ο Μιτσικόφ μια κυρία δεν ξέρω ποια είναι, ανέλαβε μετά την πολύ μεγάλη δική μου πίεση να εκδώσει… παραστατικό…

Δήμαρχος: Αυτό είναι άλλο κομμάτι…Στα βιβλία φαίνεται ότι τα χρεώθηκε ο Λιγνός. Άρα δεν το υπέδειξε ο Λιγνός έτσι? Αυτά φαίνεται να είναι κινήσεις του Λαζαρίδη.

Νούτσος: όχι , όχι ο Λαζαρίδης τα έβαλε εκεί. Είχαμε την αίσθηση ότι αποτελεί αμοιβή και του Μιτσικόφ

Δήμαρχος: Οι ορκωτοί όταν κάνουν έλεγχο δεν ρωτάνε το Διευθυντή? Σε συνεργασία δεν είναι? Αυτά τα στοιχεία προφανώς τα είπε ο Λαζαρίδης. Εμείς δεν κάναμε … αν τους έλεγε ότι αυτά πήγαν για άλλο σκοπό δεν τα περνούσαν. Οι άνθρωποι πέρασαν ότι τους λένε. Οι ορκωτοί αυτό κάνουν. Δεν είναι ΣΔΟΕ να ελέγξουν …. Ότι τους δηλώσεις. Θέλω να πώ λάθος του Λαζαρίδη να…

Νούτσος: Εάν η έκθεση γράφτηκε πρίν από την κουβέντα και την πίεση που εγώ… για να επανορθώσει το λογιστικό αυτό κομμάτι ήταν λάθος, μπορεί να γράφτηκε έτσι.  Η ουσία είναι ότι τα χρήματα του Μιτσικόφ έπρεπε να τα πάρει αυτός και όχι ο Λιγνός. Και από την ώρα που κατατέθηκαν σε εκείνου το λογαριασμό ανέλαβε ο Μιτσικόφ την υποχρέωση να μας … παροχής υπηρεσιών που να δικαιολογεί τα 5.000,00€ που όντως γι΄αυτό τα δούλεψε και όφειλε να τα πάρει.

Δήμαρχος: …. Σε μια φορολογική υποχρέωση τώρα να τη διορθώσουμε

Νούτσος: Σωστό. Και θεωρώ ότι..

Δήμαρχος:Τιμολόγιο από ποιόν?

Νουτσος: Από τον Μιτσικώφ. Που να δικαιολογεί τα 5.000,00€ που κατατέθηκαν εκεί, ώστε η οφειλή που μπαίνει στο ΛΙΓΝΟ να είναι όντως αυτή που είναι…

Τόσκας: να σημειώσω κάτι εδώ. Ήρθε η κυρία του θεάτρου 2-3 φορές και … χρήματα του Μιτσικώφ.

Δήμαρχος: ε τα 5.000,00€……

Τόσκας: Ήρθε 2-3 φορές και έλεγε «εγώ είμαι η συνεργάτιδα, μπήκαν στο λογαριασμό του Μιτσικώφ.

Κολιάσης: Η Ανθή Λιάκου?

Δήμαρχος: Η Λιάκου ζητάει δικά της.

Τόσκας: Όχι, όχι δικά της, ζήτησε και την αμοιβή του Μιτσικώφ γιατί λέει «εγώ μεσολάβησα για να ………

Νούτσος: ’Οχι δεν ισχύει

Δήμαρχος: Η Ανθή …. Από το παιδικό θέατρο τη θυμάμαι και εγώ.

Τόσκας: Ανεξάρτητα από τα δικά της ήγειρε θέμα και όχλησε για τον κύριο το συγκεκριμένο …γιατί εγώ μεσολαβούσα για να ΄ρθει αυτός…..

Κόραβος: Ανδρέα,… γιατί δεν έχει σύμβαση.

Τόσκας: Δεν λέω εγώ για το δικό της θέμα.

Κόραβος: Να ξέρεις.

Τόσκας: λέω για τα… 5.000,00€ τα συγκεκριμένα…

Νούτσος: Αυτό δεν ισχύει…

Δήμαρχος: Ε, πώς για να τα ζητήσει…

Τόσκας: Δεν ξέρω επειδή αισθάνεται εκτεθειμένη απέναντι στον άλλο…

Δήμαρχος: Ανδρέα, ακόμη κι έτσι να είναι…

Τόσκας: Υπέπεσε στην αντίληψη μου …

Δήμαρχος: Να δούμε λίγο Θωμά αυτά που έχουμε ως άνοιγμα που θέλουμε κάποια άλλη διευκρίνιση… να σε καλοσωρίσουμε βέβαια ως αντιπρόεδρο.

Παλάσκα: Καλημέρα σας.

Δήμαρχος: Έχουμε ένα πρόβλημα για 31/12/2010. Εδώ έχουμε ένα θέμα. Ενώ φαίνεται ότι τα έχουμε εισπράξει… Το ποσό επαρκούσε και για τις προμήθειες για τη μισθοδοσία, το ΙΚΑ, την εφορία. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει αυτό το άνοιγμα το οποίο φαίνεται ότι το εισπράξαμε, δεν το αποδώσαμε, κι εμείς το έχουμε κενό…. Εμείς τι ισολογισμό θα ψηφίσουμε? Με τι παρατήρηση? Με τι οτιδήποτε άλλο? Τι άλλο από την Ολυμπία διευκρινιστικό χρειαζόμαστε που θέλετε? Κάτι για το Λαζαρίδη, για την εντολή πληρωμής θέλαμε. Είχε εντολή ο Λαζαρίδης να παίρνει χρήματα από τα τραπεζικά ιδρύματα γιατί έχουμε αναλήψεις. Ξέρω εγώ στο βοήθεια στο σπίτι, δεν πηγαίνουν στο λογαριασμό, αλλά είναι λεφτά τα οποία τα παίρνει τα εκταμιεύει. Δεν πηγαίνουν στους λογαριασμούς των παιδιών.

Παλάσκα: Να ξεκαθαρίσω κάτι. Από το Μάρτιο του 2010 που εγώ μπήκα δεύτερη υπογραφή αν ότι αναλήψεις έχουν γίνει, υπάρχει πίσω έγγραφο, και μετρητά να είναι, το οποίο αναλύει που πηγαίνουν τα λεφτά. Είναι ξεκάθαρο. Αυτό που μπορείτε να ζητήσετε μια μια ότι φαίνεται σε μετρητά, είναι μεταφορές, είναι το 90%, το 95% να μην πώ ήτανε μισθοδοσίες , μισθοδοσίες, μισθοδοσίες…

Δήμαρχος: Οι μισθοδοσίες δεν μπαίνουν κατ’ ευθείαν στο λογαριασμό? Γιατί να γίνεται ανάληψη και μετά κατάθεση?....

Παλάσκα: Δήμαρχε άκουσε με πρώτα και ίσως σε καλύψω. Εγώ όταν μπήκα 2η υπογραφή δεν ήξερα ότι ο κάθε λογαριασμός ήταν δεδομένο… μεταφερόταν χρήματα από λογαριασμού σε λογαριασμό για να κλείσουνε υποθέσεις. Ερχόταν η Βοήθεια στο Σπίτι. Μοιραζότανε και παίρνανε το πιλοτικό. Παίρνανε όλοι. Παίρνανε και το Ωδείο. Προσπαθούσανε να γίνει καταμερισμός σε όλο το προσωπικό. Δεν ήξερα ότι δεν ισχύει αυτό. Έτσι το βρήκα, έτσι το συνέχισα. Πηγαίνανε μισθοδοσίες κανονικά, ότι μπορούσε αν καλυφθεί και κάποιες υποχρεώσεις που έπρεπε να κλείσουν. Κάποιες ετεροχρονολογημένες επιταγές στον Μάκη τον Ασλανίδη. Εγώ δεν ήξερα ότι υπήρχαν και άλλες εκκρεμότητες. Μπορώ… εκ των υστέρων ότι υπήρχαν και άλλα 20.000,00€.

Κόραβος: Δηλαδή από τα προγράμματα πληρωνότανε και ιδιώτες.

Παλάσκα: Ναι αυτό. Έτσι γινότανε.

Νούτσος: Ολυμπία, μια παρένθεση. Δε θα μπορούσαμε για παράδειγμα να μην πληρώσουμε 5.000,00€ πετρέλαιο και ξαφνικά να μείνει και η ΝΕΛΕ και οι Βρεφονηπιακοί χωρίς πετρέλαιο από κάποια χρήματα αν δεν είχαμε άλλα. Εκ των πραγμάτων ….

Παλάσκα: Εγώ το βρήκα  και το συνέχισα. Δεν μπορώ να πω, ότι …. Το θεώρησα δεδομένο ότι ήταν καλυμμένο αφού 3 χρόνια και κάτι πήγαινε…. Ούτε πάλι μπήκα στη διαδικασία ούτε πέρασε από το μυαλό μου ότι έπρεπε να πηγαίνει ο κάθε λογαριασμός. Γινόταν μεταφορές. Ότι μεταφορές έγιναν με μετρητά πίσω υπάρχει αναλυτικό έγγραφο που λέει ποιο…

Δήμαρχος: Άρα τι έγιναν αυτά? Δεν είναι …

Παλάσκα: Οι μεταφορές έγιναν. Εγώ σας είπα ευθείς εξ αρχής ήταν δεδομένο για μένα γιατί πάντα έτσι ήξερα ότι λειτουργούσε, το αν ήταν σωστό ή νόμιμο δεν το είχα ψάξει.

Δήμαρχος: Εντάξει, εντάξει, κατανοητό. Επίσης έχουμε ζήτημα με τη μισθοδοσία του Λαζαρίδη. Υπάρχει άνα συμφωνητικό που λήγει το 2010, τον Αύγουστο του 2010 και υπάρχει άνα άλλο δεύτερο που λήγει τον Αύγουστο του 2012. Όπως επίσης και για το όριο της αμοιβής.

Παλάσκα: Τώρα εδώ ο πρώην μπορεί να με αναιρέσει ή να με …

Δήμαρχος: Όπως και το ύψος της αμοιβής.

Παλάσκα: Δημιουργήθηκε θέμα. Όταν τέθηκε το θέμα ήταν ένα χρόνο μέχρι 31/12 και έτι πήγε μέσα στο διοικητικό συμβούλιο και έτσι έγινε η απόφαση. Και έτσι βγήκε η απόφαση και βγήκε με ένα χρόνο. Όταν ήρθε ο κ. Λαζαρίδης για να στείλει τα χαρτιά στην Περιφέρεια, δεν ξέρω αν ήταν εσκεμμένο ή όχι, εγώ… ευθέως στην είσοδο του γραφείου σου Δήμαρχε, δημιουργήθηκε ένα θέμα γιατί υποκλάπηκε η υπογραφή μου με 31/2012 το οποίο εγώ δεν ήξερα. Κανένας από το Διοικητικό Συμβούλιο ….

Νούτσος: Τι εννοείς υποκλάπη?

Παλάσκα: Γιατί ήτανε πολλά μαζί κι εγώ ήξερα

Νούτσος: Ά ναι μπήκε εκ παραδρομής μέσα σε πολλά μέσα.

Παλάσκα: Όχι εκ παραδρομής. Μέσα στα πολλά υποκλάπηκε. Η υποκλοπή ήταν η υπογραφή γιατί εγώ ήξερα κοιτώντας πάνω δεν κοίταξα μέχρι που ήταν …

Νούτσος: Στα πολλά δεν κοιτάνε.

Παλάσκα: Όχι αυτή είναι η αλήθεια.

Δήμαρχος: Η σύμβαση δεν ήταν μέχρι 8/2010

Παλάσκα: Ναι. Ή 31/12/2010 ή 31/8/2010

Δήμαρχος: Αυτή την απόφαση πήρατε σαν συμβούλιο?

Παλάσκα: Ναι σαν συμβούλιο.

Δήμαρχος: Γιατί εδώ είναι άλλες αποφάσεις.

Παλάσκα: Και ήρθε μετά και στάλθηκε στην Περιφέρεια και μόλλις το διαπίστωσα γιατί κρατούσα ….

Δήμαρχος: Αυτό μου το είπε και ο Χρήστος ο Παπαδημητρίου που ήταν στο Συμβούλιο.

Παλάσκα: Ναι, αυτό δεν μπορεί να το αναιρέσει κανένας.

Δήμαρχος: Μου είπε όμως αμοιβή 1.500,00€

Παλάσκα: Είχε 1.500,00€ και τελικά λέει, εδώ αν αναιρέσεις δεν έχω πρόβλημα.

Νούτσος: Πες, πες…

Δήμαρχος: Είχε 2.300,00€ συν ΦΠΑ

Παλάσκα: Λέει ότι θα βρούμε μια αύξηση φυσιολογική ο Δήμαρχος και το θεώρησα λέω εντάξει τα 1.500,00€ ας γίνουν 1.800,00€ με μια αύξηση…

Νούτσος: 2.200,00€ στο χέρι…

Παλάσκα: Το 2.300,00€ δεν είχε αναφερθεί ποτέ  θα το βεβαιώσουν και οι υπόλοιποι.

Νούτσος: Εξάλλου πληρωνόταν μέσα από την επιχείρηση με τα χρήματα αυτά. Δεν ήταν κάτι κρυφό.

Παλάσκα: 1.500,00€ , 2.300,00€ δεν αναφέρθηκαν συν ΦΠΑ συν ΤΕΒΕ πήγαινε στα 2.800,00€. Κανένας στο Διοικητικό Συμβούλιο δε θα δεχόταν τέτοιο πράγμα το οποίο είδαμε εκ των υστέρων. Εμείς το αφήσαμε στην κρίση του Δημάρχου, το είδαμε εκ των υστέρων. Αυτά δεν αμφισβητούνται γιατί ήταν κι άλλοι παρόντες. Όταν εγώ το έθεσα στο Δήμαρχο, γιατί Δήμαρχε πήγε στο 2012? Γιατί έτσι συμφωνήσαμε. Δε συμφωνήσαμε έτσι του Λέω. Συμφωνήσαμε μέχρι 31/12/2010 που θα αλλάξουμε. Λέει, έτσι είναι κι αν θες θα τον παραιτήσει, επί λέξη, ο επόμενος Δήμαρχος, αυτή είναι η συζήτηση.

Νούτσος: Αυτό ισχύει. Δεν είναι ψέματα που λές.

Παλάσκα: Δε λέω ψέματα, μάλιστα δημιουργήθηκε θέμα. Λέω, δεν μου αρέσει αν με κοροϊδεύουν.

Νούτσος: Ισχύει.

Δήμαρχος: Ο Λαζαρίδης…. Να ζητήσει αποζημίωση

Παλάσκα: Αντιπαρατεθήκαμε, έγινα έξω φρενών γιατί θεωρώ ότι με … ο άλλος που με εμπιστεύεται για να …

Νούτσος: Άκουσε με, λοιπον…

Παλάσκα: Αν έχω πεί κάπου ψέματα θα…

Νούτσος: Όχι βρέ παιδί μου δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι σε αυτό. Εδώ ρε παιδιά ο Λαζαρίδης ζήτησε από … από την ώρα που η Δημοτική Αρχή θα άλλαζε, επειδή ξέρουμε ότι οι συμβάσεις όσο ισχύουν τόσο εύκολα μπορούν να … εγώ προσωπικά δεν είχα πρόβλημα να του δώσω την ευχέρεια να έχει δουλειά. Έτσι ανθρωπίνως. Γιατί πραγματικά δεν είχε κανένα πρόβλημα να ασχοληθεί. Τώρα αν θα έπειθε και την επόμενη δουλειά για να τον κρατήσει ήταν άλλο. Όταν όμως φτάσαμε να γίνει αλλαγή δύο θεσμών, έφυγα εγώ, ήρθες εσύ, τον έστειλα σε εσάς να υποβάλει παραίτηση για έναν και μόνο λόγο. Γιατί δεν έχει νόημα να … και να περιμένει να κληθεί αν είναι καλός ή κακός για να συνεχίσει μια δουλειά. Γι’ αυτό λέω από τη ώρα που υπέβαλε παραίτηση έπρεπε να ….άρα το 2012 ή το 2010 σημασία έχει ότι το ρίξατε το θέμα αυτό πρίν κάν δημιουργηθεί.

Δήμαρχος: …. Μια άλλη διάσταση … ο Λαζαρίδης

Παλάσκα: Να ρωτήσω κάτι? Μήπως έκανε αίτηση για να ζητήσει γιατί φημολογήθηκε έξω ότι απαιτεί αποζημίωση.

Νούτσος: Δεν το ξέρω.

Δήμαρχος: Να το διευκρινίσουμε.

Παλάσκα: Αυτό απαιτεί αποζημίωση.

Νούτσος: Πώς απαιτείται αποζημίωση όταν υποβάλει παραίτηση?

Παλάσκα: Δεν ξέρω.

Νούτσος: Αν τον απολύσουνε

Δήμαρχος: Να το διευκρινίσουμε. Ο Λαζαρίδης όταν πρωτοαναλάβαμε του λέω έχει δοθεί παράταση Δήμου. Εμείς δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να κάνουμε…. Σε όλες τις Δημοτικές επιχειρήσεις λόγω του Καλλικράτη. Ο Λαζαρίδης ήρθε κάποια στιγμή και μου έφερε το συμφωνητικό με 31/8/2012.

Νούτσος: Ναι

Δήμαρχος: Το παραποιημένο εμφανίστηκε με αυτό και λέει ότι εγώ έχω σύμβαση μέχρι το 2012. Μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Τι θα κάνω? Πώς θα συνεχίσω?.... Και μετά άρχισε και ερχόταν εδώ στον Ανδρέα τον Τόσκα… …. Αν θα σταματήσω, πρέπει να αποζημιωθώ. Ενδιάμεσα βρίσκω και το άλλο το συμφωνητικό.

Παλάσκα: Το κανονικό.

Δήμαρχος: Που είναι 31/8/2010. Και του λέω του Ανδρέα, φώναξε το Λαζαρίδη και του λέω του Ανδρέα πάρτο και πες στο Λαζαρίδη, ότι έχουμε και άλλο συμφωνητικό και έχει λήξει τέσσερεις μήνες πρίν από τη λήξη του έτους.

Κιούρκας: Τι ημερομηνίες είναι…. Η ημερομηνία ποια είναι?

Δήμαρχος: Η ίδια… αλλάξει η τελευταία.

Κιούρκας: Λέει σήμερα στα Γρεβενά πότε?

Δήμαρχος: Την ίδια 9 Ιουνίου

Παλάσκα: Κώστα είναι το πραγματικό, το πραγματικό με 31/8

Δήμαρχος: Και τα δύο 9 Ιουνίου.

Παλάσκα: Αυτό που υπέγραψα εγώ, και στάλθηκε στην περιφέρεια σου είπα μπήκε μέσα στα…. Που ήρθε και ήταν 31/8/2012…..

Δήμαρχος: Ανδρέα, πες μας λίγο γιατί είναι σημαντικό για ποιο λόγο τώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι αυτός που κυρίως, εντάξει, κινεί τα νήματα. Εντάξει ξέρουμε πως γίνεται. Τα διοικητικά συμβούλια έχουν έναν εποπτικό έλεγχο και χαρακτήρα και από εκεί και πέρα, επαφίεται ποσο θέλει να ασχοληθεί κάποιος περισσότερο ή λιγότερο. Ο πρόεδρος των…. Έχει επιφορτισμένα και άλλα πράγματα…. Μια πιο εν λευκώ λειτουργία…. Όταν διαπιστώνεις ότι ο Διευθύνων σύμβουλος …. Μου φέρνει ένα συμφωνητικό που είναι παραποιημένο εγώ πώς να τον … μπορώ να των εμπιστευτώ?  Επειδή Ανδρέα σου έχω δώσει και τα δύο…. Ερχόταν ο Λαζαρίδης και μιλούσατε. Φέρνει το πρώτο που είχε 31/8/2012 και μίλησε και μαζί σου και σου λέει ότι «Εγώ δικαιούμαι αποζημίωση» . Τι θα κάνουμε πως θα γίνει κλπ. Τι έγινε μετά? Σου δίνω και το δεύτερο και τον καλείς. Γιατί η παραίτηση έγινε μετά από πίεση του Ανδρέα.

Νούτσος: Όχι από πίεση δική μου έγινε. 

Δήμαρχος: Πιέστηκε από τον Ανδρέα πολύ.

Νούτσος: …..

Δήμαρχος: Γιατί … σε απόλυση και όχι σε απόλυση θα πήγαινα σε απόλυση καταθέτοντας πλέον στον εισαγγελέα δύο συμφωνητικά.

Νούτσος:….

Δήμαρχος:… εκεί είναι το…

Νούτσος: Το δεύτερο συμφωνητικό…

Παλάσκα: Εγώ όμως το είχα υπογράψει.

Νούτσος: Ολυμπία για το δεύτερο συμφωνητικό  επειδή μου είχε θέσει το θέμα… εγώ του είχα πει ότι επικοινώνησε ξανά προς ένα με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και αν και οι ίδιοι συμφωνήσουν δεν θα έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε. Δεν ξέρω αν το έκανε έτσι. Κάποια στιγμή φτάνοντας σε ένα συμφωνητικό καινούριο μου είπε ότι είχε την έγκριση όλων.

Δήμαρχος: …. Να δείξει το έργο του και να έρθει…. Και να πούμε «Φίλε είσαι απαραίτητος»

Νούτσος: Ποιος διαφώνησε?

Δήμαρχος: …..

Νούτσος: Αλλά πέραν αυτού, ουσιαστικό πρόβλημα σήμερα δεν δημιουργείτε γιατί 1ον Παραιτήθη και 2ον δεν…. και δεν πρέπει να…. Έτσι προσωπική εκτίμηση και παράκληση για να μην τον μπλέξουμε και αυτόν τώρα στη φάση αυτή. Για το θέμα αυτό…. Να τον διώξουμε? Σε μια σύμβαση που θα έληγε ο 2012 χωρίς ουσίας…. είναι …. των πραγμάτων.

Δήμαρχος: Δεκτό. Απλά Ανδρέα πες μας λίγο το ιστορικό για να …. Εσύ το χειρίστηκες….ο άνθρωπος μια φορά ήρθε σε μένα για να μη λέω ψέματα. Μια φορά που …και μετά δεν τον ξαναείδα προσωπικά τουλάχιστον.

Τόσκας: Δεν υπάρχει ιστορικό Δήμαρχε εντάξει.

Δήμαρχος: Ε, πώς έγινε η ιστορία αυτή?....Σου έδωσα το δεύτερο συμφωνητικό .

Τόσκας: Τίποτε, απλώς τον φώναξα κάποια στιγμή και του είπα ότι κρίνω σκόπιμο ότι πρέπει να υπάρξει μια παραίτηση σε σχέση με τη σύμβαση σου. Λοιπόν παραιτήθηκε και τελείωσε. Δεν υπάρχει….

Δήμαρχος: …….

Τόσκας: Εντάξει πολιτικά δηλαδή κρίνω σκόπιμο ότι δεν πρέπει να συνεχίσεις.

Δήμαρχος: Όχι δεν συνεχίζω απλά το συζητάμε…

Τόσκας: Δεν είπαμε τίποτε παραπάνω με το Σπύρο, καθ’ όλα αγαπητό κατά τα άλλα κλπ.

Δήμαρχος: Δεν μίλησα καν με τον ίδιο, σήμερα ήρθε κάποια στιγμή ….

Τόσκας: Απλά εντάξει δεν υπάρχει κάτι…..

Δήμαρχος: Ωράια.

Τόσκας: Αυτά είναι γνωστά….

Δήμαρχος: Εντάξει Θωμά στο διαδικαστικό και αν έχεις κάτι μετά Ολυμπία να προσθέσεις πάνω σ΄αυτό να μας πεις κάποια πράγματα γιατί εμείς πρέπει να αποφασίσουμε τι κάνουμε με τον ισολογισμό, γιατί είναι σε εκκρεμότητα.

Τόσκας: Λοιπόν με χρειάζεστε κάτι άλλο?

Δήμαρχος: όχι, όχι.

Κολιάσης: Λοιπόν ο ισολογισμός…

 Παλάσκα: Πριν πείτε οτιδήποτε θα σας πω και κάτι άλλο. Από τα λεφτά που ήρθανε 158.000,00€ πήγανε για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Ι.Κ.Α. θα σας βγάλω εγώ κάποια ποσά για να δείτε που είναι. Να αναφέρω και μία ιστορία, συγγνώμη Δήμαρχε (Νούτσο) αλλά κάποια πράγματα θα ειπωθούν, Λαζαρίδη πόσα χρωστούν στο ΙΚΑ? 50.000,00€. Όταν άρχισαν να έρχονται….

Δήμαρχος: Είναι παρελθόντων ετών έτσι από το 2009 από το 2008?

Νούτσος: Ναι, ναι συνολικά

Παλάσκα: Ναι, 178.000,00€ θα τα αφαιρέσετε από τα 800.000,00€ γιατί είναι παρελθόντων ετών ρυθμίσεις.

Φωνή: Ακριβώς

Παλάσκα: Πόσα χρωστάμε Λαζαρίδη? 50.000,00€. Δεν είμαι χαζή, έχω γεράσει, Αντιπρόεδρος ήμουν. Πόσα χρωστάμε ΙΚΑ σε σας? 178.000,00€ Δήμαρχε, γιατί λέει 50.000,00€? Εντάξει λέει τα άλλα είναι ρυθμίσεις οι οποίες έχουν χαθεί. Συζήτηση μέσα Δήμαρχε λέω αυτός ο άνθρωπος δεν είναι, συζήτηση, αυτός ο άνθρωπος που λέει ψέματα πως τον εμπιστεύεσαι? Αυτό δεν έγινε μέσα? Ε, μου λες είναι φίλος μου, δε θα τον εμπιστευτώ? Και μάλιστα έγινα έξω φρενών γιατί 180.000,00€ δεν ήταν λίγο ποσόν, ήτανε 180.000,00€ είναι 60.000.000 εκατομμύρια. Οπότε, αρχίζουν έρχονται οι επιδοτήσεις….

Δήμαρχος: Με τα ευρώ χάσαμε και τα…

Παλάσκα: …..17.500,00€ σε κάθε επιδότηση . 4 επιδοτήσεις από 17.500,00€    90…..  Άλλες 4…..

 Νούτσος: και καθυστερούσαν τα χρήματα για να μπορέσουμε να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα για να εισπράξουμε τα χρήματα.

Παλάσκα: Δεν είχαμε τη δυνατότητα, γιατί ο κ. Λαζαρίδης, ενώ ο Δήμαρχος ήξερε, δεν ήταν χιλιάδες, ε είπα 50.000,00€ θα τοα κάνουμε σε 12 δόσεις,…. Σε 12 δόσεις. Που να φανταστώ όμως ότι είχαμε 3 ρυθμίσεις από πίσω οι οποίες είχαν λήξει? Γι΄ αυτό σου λέω, ήταν κι άλλα ποσά. Πληρώσαμε στη Δ.Ο.Υ. καμιά 15.000,00€ ήτανε, για να σφραγίσουμε τα εισιτήρια τα οποία έμπαιναν μέσα…..

Φωνή:……

Παλάσκα: ….εγώ, εσύ είσαι ο Λογιστής, εγώ… δηλαδή 200.000,00€ πήγαν έτσι μέσα σε 11/2 μήνα που ήρθαν τα λεφτά για παρελθούσες……

Νούτσος: Ναι, αλλά πήγαν εκεί που δεν μπορούσαν να μη δεν πάνε…..

Παλάσκα: Ναι όμως ήταν από τα προηγούμενα, Δήμαρχε.

Νούτσος: Συμφωνώ. Σωρεύονται. Όταν δίνεις λεφτά σε μία επιχείρηση, σωρεύεις υποχρεώσεις, εκ των πραγμάτων.

Παλάσκα: Τα λεφτά ερχόταν για το 2010 δεν ερχόταν για το 2009 και..για τις ρυθμίσεις τις χαμένες.

Νούτσος: Υπήρχαν όφειλες……

Παλάσκα: Ε?

Νούτσος: Όπως…. και του 2008.

Παλάσκα: Οι ρυθμίσεις ήταν χαμένες. Οπότε ερχότανε μετά λεφτά και εγώ έλεγα….

Νούτσος: Απλά αυτό αποδεικνύει ότι τα λεφτά πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε.

Δήμαρχος: Σωκράτη, εσύ που ξέρεις από…. πες μου λίγο. Εμείς τώρα το 220 αν πάμε  και τα καταβάλουμε μετρητά για ένα δάνειο που θέλουμε να πάρουμε, υπάρχει περίπτωση να μας χαρίσουν κάτι?

Στάμος: Ναι.

Παλάσκα:………

Δήμαρχος: ….θέλω να ζητήσετε …να πάμε να τα κλείσουμε.

Κολιάσης: το πρόστιμο το πληρώνουμε

Παλάσκα: Πόσο, μόνο 15 θα είναι?

Κολιάσης: Γύρω στο 80% το πρόστιμο το πληρώνουμε…..

Δήμαρχος: Σημαντικά είναι

Παλάσκα: Τίποτε 10%ή 15% θα είναι η προσαύξηση…

Κολιάσης: Ναι, η προσαύξηση αυτό ακριβώς.

Παλάσκα: Μετρητής…..

Δήμαρχος: Αλλιώς…..

Παλάσκα: Όχι, όχι… το ξέρω. Για να δούμε που μπορούμε να βοηθήσουμε.

Δήμαρχος: Να δούμε λίγο.

Κολιάσης: Λοιπόν τώρα.

Δήμαρχος: Μπες τώρα στον ισολογισμό.

Κολιάσης: Μπαίνω στον ισολογισμό έτσι. Ο ισολογισμός να μην τα ξαναλέω πάλι από τη αρχή βγάζει μια ζημιά για τη χρήση του 2010, με βάση τα παραστατικά που έχουμε, έτσι, βγάζει μια ζημιά 95.000,00€. Βέβαια μέσα σ΄ αυτή τη ζημιά είναι κάποια έξοδα φιλοξενίας…… σε ταβέρνες …..τα οποία εγώ θα προτείνω στο Διοικητικό Συμβούλιο να τα κάνουν αναμόρφωση, δηλ να μην τα βάζουν στη ζημιά της επιχείρησης και απλά να μειώσουν τη ζημιά δηλαδή αν είναι 94.000,00€ μείον 8.000,00€ περίπου να γίνει 86.000,00€ περίπου η ζημιά, ας πούμε έτσι…

Δήμαρχος: Δηλαδή να μην πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι?

Κολιάσης: Όχι, να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, απλά εγώ τα έξοδα αυτά θα τα κάνω αναμόρφωση……..

Δήμαρχος: όταν λέμε ζημιά τι εννοούμε?

Κολιάσης: Λογιστική ζημία. Ναι, λογιστική ζημία, ναι.

Δήμαρχος: Πέρα από την ταμειακή, το λογιστική τι σημαίνει?

Κολιάσης: Ναι, δηλαδή σημαίνει, ότι τα τιμολόγια που έχουμε και τα έσοδα που έχουμε, είναι τα τιμολόγια, τα έξοδα που έχουν, είναι πιο πολλά από τα έσοδα. Αυτό δε σημαίνει δηλ ότι πληρώθηκαν όλα τα τιμολόγια.

Δήμαρχος:…..

Κολιάσης: Έτσι. Αυτό σημαίνει λογιστική ζημιά.

Δήμαρχος: Ωραία.

Κολιάσης: θα προτείνω δηλ τα έξοδα φιλοξενίας αυτά, γιατί σε έναν ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο ,ας πούμε, αν ποτέ γίνει, σίγουρα θα μας τα βγάλουν έξω. Να τα βγάλουμε από μόνοι μας.

Δήμαρχος: Και τις αποδείξεις τις απλές που έχουμε?

Κολιάσης: Ναι, τι αποδείξεις απλές. Αυτά είναι όλα αυτά γύρω στα 8.500,00€ χοντρά, χοντρά… Αυτά θα προτείνω να τα βγάλουμε έξω έτσι όπως και το…..

Δήμαρχος: Που θα καταλογιστούν.

Κολιάσης: Αυτά, θα υπάρχουν θα φαίνονται σα λογιστική ζημιά, όχι σα φορολογική όμως.

Δήμαρχος: Ποιος θα τα πληρώσει όμως?

Κολιάσης: Τα πλήρωσε η επιχείρηση ήδη.

Παλάσκα: Είναι πληρωμένα αυτά που εννοεί ο Κολιάσης.

 Νούτσος: Θωμά, γιατί να γίνει αυτό λές? Απλά και μόνο για να μειώσεις τη ζημιά?

Κολιάσης: Ναι, απλά και μόνο για να μειώσουμε τη ζημιά.

Νούτσος: Είναι σκόπιμο αυτό, είναι χρήσιμο? Δηλαδή?

Κολιάσης: Έχουμε δικαίωμα…(τον διακόπτει)

Δήμαρχος: Ό,τι έχουμε ζημιά δεν………?

Κολιάσης: Όχι πάντα

Δήμαρχος: Λογιστικά εκεί

Κολιάσης: Όχι πάντα

Δήμαρχος: Το λογιστικό

Κολιάσης: όχι, όχι.

Δήμαρχος: Γιατί πάμε μετά σε άλλη περιπέτεια.

Κολιάσης: Επειδή έχουμε το δικαίωμα καινοτόμων που ψηφίστηκε πέρυσι, όταν βγήκε το καινούριο φορολογικό, να κάνουμε τέτοιες αναμορφώσεις, μπορούμε να την κάνουμε και να πούμε ότι τα ποσά αυτά να βγουν εκτός. Έτσι τώρα. Ήθελα να πω και κάτι άλλο για τα προγράμματα. Τα προγράμματα βοήθεια στο σπίτι κάποια στιγμή..( τον διακόπτει)

Δήμαρχος: Της περσινής χρονιάς, του 2009 που πέρασαν οι αποδείξεις.

Κολιάσης: Το 2009 ήταν 2009 δεν είχαμε δικαίωμα να κάνουμε φορολογική αναμόρφωση. Εκείνο τελείωσε. Θα το βγάλει ό έλεγχος ..Αν τυχόν γίνει έλεγχος…. ναι αν τα πετάξει ο έλεγχος έξω..

Δήμαρχος:……

Νούτσος: Όχι, δεν σημαίνει ότι θα τα πετάξουν έξω. Έλεγχος θα γίνει.

Δήμαρχος: Σε Γ΄ τάξης βιβλία… εδώ αποδείξεις απλές….

Νούτσος: σε τιμολόγια…….

Δήμαρχος: Τα τιμολόγια φιλοξενίας δεν έχουν πρόβλημα. Έχεις απλές αποδείξεις……

Παλάσκα: Έχει απλές αποδείξεις πάρα πολλές. Αποδείξεις από όπου μπορείς να φανταστείς, από τα μαγαζιά των Γρεβενών.

Νούτσος: Απλές αποδείξεις?

Παλάσκα: Απλές αποδείξεις.

Κολιάσης: Ταμειακής μηχανής.

Δήμαρχος: Ταμειακής μηχανής

Νούτσος: Λες και είναι μπακάλικο!!

Παλάσκα: Όλα τα μαγαζιά.

Τσιώτα: Ναι, ναι αυτό μας έκανε εντύπωση.

Νούτσος:Αυτά δεν γίνονται. Αποδείξεις απλές…(γελάει)……μεγάλη επιχείρηση………..

Κολιάσης: Και μάλιστα Δημοτική Επιχείρηση έτσι……αυτά θα τα πετάξει έξω σίγουρα……..

Σταυροπούλου: Δηλαδή έπαιρνε αυτός………

Κολιάσης: αυτό λέω και εγώ.

Σταυροπούλου:…και πληρωνότανε 300,00€ για τους καφέδες?

Κολιάσης: Ακριβώς. Ναι τα 300,00€ από τους καφέδες…….

Δήμαρχος: Ό,τι αποδείξεις είχε.

Κολιάσης: Αυτά εγώ, όταν τα είδα, δεν μπορούσα να τα βγάλω έξω γιατί έφευγαν λεφτά από το ταμείο. Δηλαδή θα ήμασταν μείον στο ταμείο μετά. Δηλ θα έλεγα ότι έχω ταμείο ξέρω Γή 10.000,00€, ενώ δεν είχα.

Νούτσος: Θωμά, αυτά τι τάξεις είναι?

Κολιάσης: Αν θυμάμαι καλά 28.000,00€ πρέπει να είναι συνολικά. Αν θυμάμαι καλά έτσι?

Δήμαρχος: του χρόνου?

Παλάσκα: Του χρόνου είναι αυτά.

Κολιάσης: Ναι, για το 2010 λέω τώρα έτσι.

Νούτσος: Είχαμε και το 2009 τέτοια?

Παλάσκα: από παντού.

Κολιάσης: Αν θυμάμαι καλά ναι.

Δήμαρχος: και το 2009

Σταυροπούλου: Για αυτό είπα νωρίτερα, ποιος είχε την οικονομική παρακολούθηση, άρα…..

Δήμαρχος: Ο Λαζαρίδης

Σταυροπούλου: Αυτός εισέπραττε, αυτός πληρωνόταν.

Κολιάσης: Σ΄αυτό δε μπορεί να δώσει κάποιος ευθύνες στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Γιατί εάν κοίταζαν και αυτά, εντάξει…Θα ΄ρθει έλεγχος καταρχάς. Έτσι

Παλάσκα: Εστιάζονται και πολλά.

Σταυροπούλου: Έπαιρνε την απόδειξη πήγαινε στο ταμείο και τα έπαιρνε?

Παλάσκα: Το ταμείο το κρατούσε εκεί.

Σταυροπούλου: Το κρατούσε αυτός…

Παλάσκα: Εγώ όταν πήγα, έκανα έλεγχο τα τραπεζικά. Εκεί που είχα λόγο να κάνω. Για το ταμείο δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έβαζε την απόδειξη της πίτσας που έφαγε….

Νούτσος: Και για ταμείο αφήναμε ψίχουλα….

Παλάσκα: Κανόνιζε να τα εξαφανίζει. Ποτέ….

Νούτσος; Όχι, για να τα πάρει, για να έχει ταμείο. Να έχει να πληρώσει κάτι.

Κολιάσης: Κάτι, κάτι έκανε.

Σταυροπούλου: Έπαιρνε την απόδειξη των 300,00€ από τον καφέ και εισέπραττε….

Κολιάσης: …..

Σταυροπούλου: Κάπως έτσι πρέπει για να μην μας κοροϊδεύει.

Νούτσος: Εγώ, λέω , ότι ας το πούμε ότι πήγε σε μια ταβέρνα και έκανε και μια φιλοξενία ενός …. Πάρε τιμολόγιο.

Παλάσκα: Τιμολόγιο…

Νούτσος: Πάρε τιμολόγιο. Το έκανε. Δε λέω να μην το κάνεις μα πλήρωσε 200,00€

Τσιώτα: Είναι πολύ μεγάλο το ποσό των 28.000,00€ μόνο σ’ αυτά ενός έτους είναι πολλά.

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Δήμαρχος: Φέρε τιμολόγια, αλλά και τις αποδείξεις. Έχει τιμολόγια… έχει 60.000,00€.

Νούτσος: Άλλο αυτό…Σαν επιχείρηση…

Δήμαρχος: Σ’ αυτά δεν λέει κανείς τίποτα. Τα είχε καλώς ή κακώς. Τα είχε εδώ τώρα μιλάμε και για αποδείξεις σε βιβλία Γ’ Κατηγορίας.

Νούτσος: Λοιπόν, ξέρεις τι είναι θέμα του λογιστή, δε λέω για σένα είναι μια κοπέλα που έκανε καταχωρήσεις

Κολιάσης: Με πίεση τα έκανε.

Δήμαρχος: Η κοπέλα αυτά που έκανε, άμα την πίεζε την κοπέλα βάλε αυτά…..

Κολιάσης: Ακριβώς όπως το λέω.

Παλάσκα: Ήξερε η κοπέλα. Όταν το έμαθα, το έμαθα εκ των υστέρων, το έμαθα αργά και τη λέω…..

Δήμαρχος: Αν την κοπέλα την έλεγε εντολή, αυτό…

Παλάσκα: Που βρίσκεται το ταμείο? Μου λέει, το ταμείο περνάει στα βιβλία Γ κατηγορίας αποδείξεις λιανικής. Λέω δεν είναι τιμολόγια. Όχι. Πώς τα περνάς μέσα? Δεν το έχεις συζητήσει? Το έχω συζητήσει λέει και μου είπαν ότι πρέπει να τα περνάω…. Δεν το σκέφτηκα να ρωτήσω εσένα αλλά είναι, λέει, περνάνε. Δεν μπορείς να ξέρεις όμως τη στιγμή που έχεις τον άλλον…. (τη διακόπτει ο Δήμαρχος)

Δήμαρχος: Λοιπόν το μόνο που πληρώνουμε για να μην σας κρατούμε κι άλλο είναι να αποφασίσουμε για τον ισολογισμό.

Κολιάσης: Λοιπόν, έτσι είπαμε η ζημιά της χρήσης να είναι γύρω στα 95.000,00€ . Είπα αυτό που προτείνω ας πούμε να την κατεβάσουμε …. Να κάνουμε μια αναμόρφωση στα έξοδα φιλοξενίας και σε κάποια άλλα…..

Δήμαρχος: Είναι σύννομο έτσι?

Κολιάσης: Ναι είναι σύννομο. Σύμφωνα με το νομό 342 του άρθρου …. Του 2010. Είναι σύννομο έτσι?

Δήμαρχος: Στα υπόλοιπα.

Κολιάσης: Από κει και πέρα. Μας αυξάνει ένα ακόμη επιπλέον ποσό ή ….. γύρω στα 20.000,00€ χοντρά χοντρά έτσι ….. τη ζημία έτσι, μας την πάει δηλαδή στα 116.000,00€ μείον τα 8.000,00€ που θα βγάλουμε γύρω στα 108.000,00€ ζημία. Αυτός είναι ο ισολογισμός.

Δήμαρχος: Στα υπόλοιπα στοιχεία …. των πραγμάτων…Εισπράξαμε και δεν αποδώσαμε .

Κολιάσης: Να πω κάτι τώρα για τα προγράμματα. Αυτό που ξέρω εγώ από προγράμματα από Βοήθεια στο Σπίτι ,γιατί τα είχαμε παλιά στη ΔΕΥΠ, κάποια στιγμή από την Περιφέρεια θα μας κάνουν έλεγχο. Θα μας πούνε για το Βοήθεια στο Σπίτι στο Δήμο Γρεβενών τι πήρατε? 100.000,00€. Τι ξοδέψατε? Μόνο για το Βοήθεια στο Σπίτι 80.000,00€. Τα υπόλοιπα 20.000,00€ θα μας τα φέρετε πίσω. Ξεκάθαρα πράγματα.

Δήμαρχος: Άρα έχουμε και πρόβλημα….

Κολιάσης: Σαφώς, τα οποία αν …. Πληρωθούν ….

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Δήμαρχος: Αυτό σημαίνει ότι έχουμε….

Νούτσος: Τι σημαίνει. Από τα χρήματα  που πήραμε πληρώθηκαν κι άλλα πράγματα.

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Δήμαρχος: Όχι απλά είναι το θέμα πώς επαρκούσε….

Νούτσος: Είναι απλό παράδειγμα, απτό όμως αλλά κατανοητό.  Λέι ότι η δομή στους βρεφονηπιακούς προβλέπει τόσους βρεφονηπιοκόμους. Στον παιδικό πίσω από τον Παναγιωτίδη είχαμε σύμβαση έργου.

Δήμαρχος: Είχαμε 2 παραπάνω

Νούτσος: Τη Ζωή παράδειγμα που φαινότανε εκτός. Δούλευε στα προγράμματα.

Δήμαρχος: Εμείς έχουμε πρόβλημμα και με την επίτροπο.

Νούτσος: Στον Έλατο το ίδιο

Δήμαρχος: Ο επίτροπος δε δέχεται τις συμβάσεις. Όταν έγιναν με σύννομες διαδικασίες δεν τις δέχτηκε.

Νούτσος: Από ποια χρονιά?

Δήμαρχος: Τώρα…

Νούτσος: …..

Κολιάσης:…..

Νούτσος:…..

Δήμαρχος: …. Του Ωδείου οι συμβάσεις κινδυνεύουν να τιναχτούν όλες στον αέρα γιατί θεωρούν ότι η διαδικασία πρόσληψης που ακολουθήθηκε δεν ήταν σύννομη. Δεν μας αφήνει να πληρώσουμε.

Νούτσος: Όχι, γιατί δεν ήταν σύννομη?

Δήμαρχος: Έχουμε τα λεφτά, αλλά δεν μας αφήνει ο επίτροπος να τα δώσουμε.

Νούτσος: Μ εμπλοκάκια δεν πληρωνόταν το Ωδείο?

Παλάσκα: Δήμαρχε, όχι μια στιγμή λίγο, ξέρετε τι έμαθα? Η κ. Χρυσαφάκη έχει μια σύμβαση. Υπάρχουν 2 συμβάσεις?

Κόραβος: 2 συμβάσεις

Κολιάσης: Είναι 2 συμβάσεις.

Παλάσκα: Από πόυ? 500,00€ είχαμε αποφασίσει

Κόραβος: 2 και έχει μια σύμβαση….

Παλάσκα: 500,00€ Είχε προτείνει ο Δήμαρχος 1.500,00€ έγινε πάλι μια φασαρία και τους είπα η Κοζανίτισσα δε θα πάρει φράγκο και συμφωνήθηκε σε 500,00€

Δήμαρχος; Τη Χρυσαφάκη τη σταματάμε.

Νούτσος: 500,00€ δεν είπαμε.

Κόραβος: Έχει ακόμη μια σύμβαση των 8.000,00€

Παλάσκα: Πού βρέθηκε αυτή? Ποιος την υπέγραψε? Αυτό φορολογ΄ληθηκε και θέλω να ξεκαθαρίσουμε.

Κολιάσης: Μια σύμβαση των 500,00€ δεν είπαμε?

Δήμαρχος: Εμένα μου είπαν ότι είναι 2 συμβάσεις.

Παλάσκα: Θα τρελαθούμε?

Δήμαρχος: Είπαμε θα τη σταματήσουμε, αυτό μόνο.

Παλάσκα: Ποιος την υπέγραψε αυτή τη σύμβαση? Έχει δικιά μας υπογραφή πάνω?

Κολιάσης: Δεν το ξέρω.

Νούτσος: Να τη δούμε ρε παιδιά.

Παλάσκα: ε?

Νούτσος: Ε, να τη δούμε.

Παλάσκα: Είναι δυνατόν? Εγώ ξέρω μια των 500,00€ και εσύ είπες αφού έγινε η διένεξη για τα 1.500,00€ είπες 500,00€ να παίρνει.

Νούτσος: Θυμάμαι.

Παλάσκα: Μια σύμβαση

Νούτσος: Το θυμάμαι

Παλάσκα: Και τώρα βρέθηκε και δύτερη? Τώρα που φημολογήθηκε έξω… δυο συμβάσεις

Δήμαρχος: Θα επιστραφούν τα λεφτά ….(ακούγεται θόρυβος)

Κολιάσης: Δεν το ξέρουμε…. Από τον έλεγχο μπορεί από τα βοήθεια στο σπίτι παράδειγμα της δομής Γρεβενών εάν είναι επιλέξιμες όλες οι δαπάνες από το Βοήθεια στο Σπίτι…. (τον διακόπτει)

Δήμαρχος: Ή δεν υπάρχουν παραστατικά

Κολιάσης: όχι επιλέξιμες, αυτό που λέω όπως ακριβώς το λέω δεν είναι επιλέξιμη και έχουμε 100.000,00€, και έχουμε 80.000,00€ επιλέξιμες δαπάνες, τα 20.000,00€ θα τα γυρίσουμε πίσω. Ξεκάθαρα πράγματα.

Νούτσος: ….Αυτό γίνεται πάντα έτσι?

Κολιάσης: Πάντα. Δηλαδή θα γίνει ο έλεγχος….

Δήμαρχος: Εδώ τώρα αυτούς τους ανθρώπους τους χρωστάμε μισθούς, περιμένετε λίγο. Τους χρωστάμε μισθούς, τους χρωστάμε ΙΚΑ, τους χρωστάμε φόρους μισθωτών υπηρεσιών….

Κολιάσης: Φόρους…

Δήμαρχος: Παρακρατήσεις φόρου αυτού που είναι με τιμολόγια και παο την άλλη μπορεί αν ζητήσουν κι άλλα λεφτά πίσω?

Κολιάσης: Μπορεί.

Δήμαρχος: Δηλαδή, ε τότε στην ουσία τα λεφτά που παίρναμε όχι απλά επαρκούσαν τότε, περίσσευαν κιόλας. Αυτά διατέθηκαν κάπου αλλού. Αυτό είναι το πρόβλημμα.

Νούτσος: …..

Δήμαρχος:….

Νούτσος:….

Κολιάσης: Εγώ λέω ότι αυτό που κάνατε, Δήμαρχε , να πώ κάτι.

Δήμαρχος: Λίγο Θωμά, γιατί το θυμάμαι αυτό. Ήρθε μια δόση για τους παιδικούς σταθμούς…υπολογισμό, για τη μισθοδοσία των παιδικών, το ΙΚΑ τους, τους φόρους, μας περίσσευε και ένα πολύ μεγάλο ποσό αρκετό. Αρκετό ποσό δηλαδή, επαρκές είχε την προμήθεια, όλη τη λειτουργία, και για τα ενοίκια και για όλα.

Κόραβος: Για το Βρεφονηπιακό Σταθμό των Γρεβενών είναι 92.600,00€.

Δήμαρχος: Το οποίο αφορά, μισθοδοσία, προμήθεια, όλα τα …., έτσι δεν είναι? Γιατί εμείς στα τροφεία χρωστάμε 16.000,00€.

Κολιάσης: Απλό εμείς χρησιμοποιούσαμε αυτό που είπες δηλαδη…. Και αλλού.

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Κόραβος: ….

Κολιάσης: Με τα χρήματα αυτά (ακούγεται θόρυβος)

Δήμαρχος: …..

Νούτσος; Ποιο?

Δήμαρχος: Απαγορεύεται αυτό. Δηλαδή έχουμε τιμολόγια για πολιτισμό που δεν μπορούν να… χρήματα πίσω. Ναι. Για τον ισολογισμό όμως θέλουμε άποψη.

Στάμος: Είναι τόσα τα ερωτήματα που πρέπει να…

Δήμαρχος: Πρεπει να πάρουμε απόφαση για τον ισολογισμό.

Στάμος: Υπάρχουν πλαστογραφήσεις, υπάρχουν … τιμολόγια, υπάρχει η μισθοδοσία, τα οποία…

Δήμαρχος; 5 λεπτά γιατι, πρέπει να πάρουμε απόφαση για τον ισολογισμό. 5 λεπτά θα κλείσουμε. Λοιπόν να πάρουμε μια απόφαση για τον ισολογισμό. Θέλουμε κάποια διευκρίνιση από το Γιώργο, την Ολυμπία άλλη από αυτά? Έχουμε κάποια απορία? Όλους μας λέω αν έχουμε κάποια απορία/

Τσιουμέλα: Εγώ έχω πάρα πολλές απορίες.

Δήμαρχος: Απλά, όσο πιο συνοπτικά γίνεται για να δούμε και το θέμα του ισολογισμού , γιατί πρέπει να τον ψηφίσουμε ή να……

Τσιουμέλα: Τελικά ο κ. Λαζαρίδης έκανε ότι ήθελε εν λευκώ? Αυτό προκύπτει? Γιατί από ότι έχουμε πει ως τώρα, αυτό κατάλαβα. Μπορείτε να μου το διευκρινίσετε αυτό το πράγμα? Ένα ναι ή ένα όχι.

Νούτσος: Ως γενικός διευθυντής είχε το δικαίωμα να διαχειρίζεται οικονομικά τα πράγματα.

Τσιουμέλα: Και όλο αυτό επειδή ήταν φίλος σας? Ή του δώσατε εν λευκώ το πράγμα?

Νούτσος: Αυτό είναι επιχείρημα τώρα που χρησιμοποιείς?

Τσιουμέλα: όχι, γιατί το άκουσα από την κ. Ολυμπία.

Νούτσος : Ήταν μια προσωπική κουβέντα με την Ολυμπία. Αυτό είναι επιχείρημα δικό σου? Είναι πολιτικό επιχείρημα?

Τσιουμέλα: Δηλαδή επειδή ήταν Διευθυντής Οικονομικών σημαίνει ότι είναι απόλυτη ….(τη διακόπτει)

Νούτσος: Όχι, σημαίνει ότι όταν κάνεις Διοίκηση εμπιστεύεσαι ανθρώπους. Κάποιοι σου βγαίνουν, και κάποιοι όχι. Αλλά για να κάνεις διοίκηση σαφώς πρέπει να εμπιστευτείς. Το καλώς ή κακώς αποδεικνύεται στη συνέχεια…

Τσιουμέλα: Σαφώς. Αλλά…

Νούτσος: Έτσι λοιπόν για να εμπιστευτείς βάζεις κάποια κριτήρια.

Τσιουμέλα: Σωστό. Στις αποφάσεις όμως δεν έπρεπε να συμμετέχετε και εσείς? Αυτό είναι το ερώτημα μου.

Νούτσος: …. Χρημάτων? Ναι βεβαίως εγώ είχα τον μπούσουλα και λέω με αυτά τα χρήματα που ήρθαν να πληρώσουμε 1,2,3,4,5, πράγματα. Και έκατσε και τα υλοποίησε. Τώρα αν τα υλοποίησε ή όχι λυπάμαι.

Τσιουμέλα: Άσχετα αν αυτό μπορεί αν μην συνέβαινε….

Νούτσος: Απόλυτα όχι. Αλλά σε μεγάλο βαθμό και κατά 99% θαρρώ ότι γινότανε γιατί πάντα τα χρήματα τα οποία μοιράζαμε, δεν φτάνανε για τις υποχρεώσεις. Άρα εκ των πραγμάτων ήταν πολύ …. Για να μπορέσουμε να έχουμε επάρεκια στην κάλυψη των αναγκώνκυρίως των εργαζομένων γιατί… Να μην αφήσουμε κάποιους σε σχέση με κάποιους άλλους πολύ πιο πίσω.

Τσιουμέλα:  …. (ΜΙΛΑΝΕ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΑΛΛΟΙ)

Βλάχου: Εγώ δεν είχα έρθει πάρα πολλές φορές σε σημείο που σας ζητούσα και συγνώμη γιατί ξαναενοχλώ. Σας έλεγα ότι είναι πληρωμένοι και εσείς μου λέγατε όχι.

Νούτσος:…..

Βλάχου: Δεν ήρθαν τα χρήματα.

Δήμαρχος: Φιλιώ έχετε δίκιο σ’ αυτό, αλλά να μη μπαίνουμε. Αυτό είναι άλλη διάσταση.

Βλάχου: Ναι απλά θέλω να μιλήσω και εγώ γιατί πίστευε στον κ. Λαζαρίδη. Έτσι δεν μου λέγατε? Ο Λαζαρίδης μου είπε όχι.

Δήμαρχος: Εμείς θέλουμε κάποια διευκρίνιση στο κομμάτι ηθικής τάξεως, δεν είναι και της ουσίας που θέλουμε τώρα για τον ισολογισμό.

Νούτσος: Όχι… ακόμα. Σημασία έχει ότι η ΔΕΚΕΓ ήταν μια επιχείρηση, μια επιχείρηση με διάφορα αντικείμενα. Για μένα προσωπικά…. (μιλάνε κα άλλοι χαμηλόφωνα) . Γιατί εκεί έβλεπα πολύπλευρα τις υποχρεώσεις της επιχείρησης και αν αυτές οι υποχρεώσεις είχαν τα χαρακτηριστικά ενός προμηθευτή, ενός εργαζομένου, ενός ΙΚΑ ή ενός φόρου, για … έπρεπε να βρώ τον τρόπο να τον πληρώσω. Εφόσον έτρεχε ως υποχρέωση. Για των πραγμάτων λειτούργησα σαν ένα ταμείο. Νομίζω ότι καλώς κάναμε. Διαφορετικά κάποιοι θα είχαν αδικηθεί πολύ περισσότερο. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός, ότι είχε μεγάλη ασυνέπεια από την κεντρική διοίκηση… γι’ αυτό μας έβγαλε εκ των πραγμάτων….Μια καθυστέρηση 6 και 7 μηνών, και εσείς ήσασταν από πίσω και οι άλλες υποχρεώσεις τρέχανε και όταν έρχονταν τα χρήματα, ζητούσανε σε πολλές μεριές και έπρεπε να κλείσουμε τρύπες. Αυτό ήταν όλο.

Βλάχου: Άρα τον εμπιστευόσασταν.

Δήμαρχος; Εντάξει. Αν υπάρχει κάτι άλλο ουσιαστικό, απλά ενημερωτικά, οι προμηθευτές του 2010 πήγαν 328.000,00€.



2η ΚΑΣΕΤΑ

Νούτσος: …Πρέπει να βρούμε μεταξύ μας, ποια είναι εικονικά. Αν πραγματικά υπάρχουν, κάποια είναι. Εικονικά τιμολόγια. Τα εικονικά βλέπω πάνε αλλού. Έτσι μιλάμε πλέον για άλλα σχ΄ληματα ποινικών αδικημάτων, υπεξαίρεση κλπ. Και δεν ξέρω εγώ να υπάρχουν. Θα υπάρχουν , θα … εικονικά τιμολόγια.

Δήμαρχος; Ενδείξεις, ναι αλλά εγώ δεν μπορώ να χατρακτηρίσω….Σωκράτη έλα.

Στάμος: Από τη συζήτηση που έγινε μέχρι τώρα αλλά και πολλέ φορές που αναρωτηθήκαμε, άτυπα, υπεύθυνα ή μη υπεύθυνα (στο Δημοτικό Συμβούλιο) αναφέρθηκε επανειλλειμμένα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη διαχείριση αυτού του φορέα.

Δήμαρχος: Με βάση το πόρισμα των ορκωτών

Στάμος: Με βάση φυσικά με βάση το πόρισμα το οποίο έβγαλαν οι ορκωτοί. Λειτουργούν με βάση των στοιχείων που δίνει ο υπεύθυνος ή μη υπεύθυνος του φορέα.

Δήμαρχος: …..

Στάμος: Στη συγκεκριμμένη περίπτωση…. δεν είναι  αρκετό και μόνο να πούμε ότι ο κ.Λαζαρίδης έκανε αυτά που έκανε εν αγνοία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης και αν το έκανε αυτό, είχε τεράστια ευθύνη κυρίαρχα ο πρόεδρος. Όπως λέμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη των Υπουργών, ο Πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος λοιπόν για αυτά τα οποία συμβαίνουν στη Βουλή. Το ίδιο και ο Δήμαρχος ο κ. Κουπτσίδης θα είναι από εδώ και πέρα υπεύθυνος, όσον αφορά, τον φορέα αυτόν. Εδώ όμως πραγματικά αναφέρθηκα επανειλημμένα ότι δεχόμαστε ή δεχτήκαμε μέχρι τώρα άλλες αποδείξεις. Ούτε σε μπακάλικο αυτά δεν συμβαίνουν. Δηλαδή σα να λειτούργησε ένα μικρό παιδάκι με απλές αποδείξεις. Μου είανια παράδεκτο σήμερα τουλάχιστο στη λογιστική.  Και δεν μπορώ να καταλάβω, οι υπάλληλοι οι οποίοι διαχειρίστηκαν ή καταχώρησαν αυτές τις αποδείξεις με πόση ευθύνη και με πόση φρονιμάδα το έκαναν αυτό. Και δεν είναι κανένας υπεύθυνος? Εγώ επειδή δε θέλω να κατηγορήσω μόνο τον κ. Λαζαρίδη, πιστεύω ότι και ο Δήμαρχος είχε τεράστια ευθύνη και είχε και χρέος για τη συμπεριφορά του κ. Λαζαρίδη. Εγώ θα πρότεινα να μην αναφερθώ στα οικονομικά στοιχεία, τα οποία δεν τα έχω μποροστά μου, δεν τα είδα, θα πρότεινα … 9 (τον διακόπτει)

Δήμαρχος: Ισολογισμό δεν πήρατε?

Κολιάσης: Πήρε

Στάμος: Εγώ τουλάχιστον δεν πήρα.

Τσιώτα: Δεν ήταν στην προηγούμενη συνεδρίαση

Δήμαρχος; Δεν ήσουν την προηγούμενη φορά, γι’ αυτό δεν έχεις πάρει.

Στάμος: Θα πρότεινα να καταφύγουμε δικαστικά, σε όποιον κατά την άποψη μας , τη νομική, είναι υπέυθυνος για αυτή την κατάντια, για το οικονομικό κενό που … είτε λέγεται ο πρώην Δήμαρχος, είτε λέγεται Λαζαρίδης, είτε λέγεται Στάμος να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη για να μπορέσει να πληρώσει κάποιος αυτά για τα οποία τους (προσάπτουνε) δηλ. κατ΄εκούσια ή τουλάχιστον από ενδείξεις για να …. Μια ορολογία, η οποία είναι μέσα στο λεξικό μας. Οι ενδείξεις μας οδηγούν, ότι κάποιοι δεν κάνουν σωστή διαχείριση . Και αυτοί πρέπει να διωχτούν ποινικά στο βαθμό που ο καθένας ανήκει.  Θέλω όμως να παρακαλέσω , για να μην μακρυγορήσω το σώμα εδώ, να παρακαλέσω στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο να έχουμε, να μας έχει μοιραστεί, καταστατικό, να μας απαντηθεί έστω και σε απογευματινή ώρα, είμαι στη διάθεση σας κ. Πρόεδρε , σε απογευματινή συζήτηση, να δού με τη στελέχωση του Φορέα, να δούμε ποιοι είναι το προσωπικό αυτό, ποια είναι η πυραμίδα του προσωπικού, ποιες είναι οι δομές που καλύπτει ο φορέας και ποιες είναι αναγκαίες να παραμείνουν ή να μην παραμείνουν. Είναι κυρίαρχο θέμα για το συμβούλιο μας να κάνει μια καινούρια αρχή να μην είμαστε στο σκοτάδι και γινόμαστε γλάστρες στην κοινωνία των Γρεβενών, που σου λένε ότι είσαι….. του Διοικητικού Συμβουλίου? Ναι. Τι έκανε ο τάδε? Και τι … τον τάδε? Φυσικά δεν φτάνουμε στο σημείο ούτε να κρεμάσουμε, αλλά τουλάχιστον οι ενδείξεις….

Δήμαρχος: όχι υπάρχουν . Κάτω στο Ωδείο μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερα άτομα.

Στάμος: Ακριβώς

Δήμαρχος: Και δε βγαίνει. Δεν πληρώνουν.

Στάμος: Εμάς οι ενδείξεις , δείχνουν ότι δεν υπήρχε μια χρηστή διοίκηση και τουλάχιστο ν τυπικά, την ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος του Φορέα αυτού που ήταν ο Δήμαρχος χωρίς να λέω ότι ο κ.Νούτσος ήταν ένας από αυτούς τους οποίους τα πήρε ή δεν τα πήρε. Όμως διοικητικά και θεωρητικά την ευθύνη την έχει ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της συγκεκριμένης εταιρείας.

Δήμαρχος: Λίγο για την Ολυμπία, απλά, διευκρινιστικά για την κ. Χρυσαφάκη. Υπάρχει μια σύμβαση στις 15-1-2010 μεταξύ της επιχείρησης και της Χρυσαφάκη 8.000,00€ συν ΦΠΑ με απόδειξη παροχής υπηρεσιών… και η άλλη είναι στις 7-9-2010, για το 2010 ΜΙΛΏ, μεταξύ ΔΕΚΕΓ και Χρυσαφάκη, κάτοικος Ξηρολίμνης, η οποία είναι 500,00€ συν ΦΠΑ μηνιαίως…..απόδειξη.

Νούτσος: …..ύπαρξη με τα άλλα προγράμματα?

Παλάσκα: Μισό λεπτό. Η σύμβαση των 500,00€ συν ΦΠΑ αναγνωρίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΚΕΓ σίγουρα. Η άλλη των 8.000,00€ δεν αναγνωρίζεται.

Νούτσος: Δεν πέρασε διοικητικό συμβούλιο εκείνη?

Παλάσκα: Δεν πέρασε διοικητικό συμβούλιο. Τώρα αν πέρασε και υπέγραψες, εγώ ξέρω 500,00€ αυτήν η οποία δημιουργήθηκε…

Δήμαρχος: Πιθανόν να υπήρχαν και άλλα πράγματα που συνλειτουργούσαν. Δεν είανι ίδιες ημερομηνίες….

Παλάσκα: όχι αυτή δεν αποφασίστηκε. Δεν αποφασίστηκε από κανέναν αυτή. Των 8.000,00€ δεν έχει…

Δήμαρχος: Επειδή είναι 15-01-2010, μήπως το συμβούλιο είχε αποφασίσει την προηγούμενη χρονιά?

Παλάσκα: όχι μιλάμε για το 2010 ….. 500,00€ το μήνα.

Δήμαρχος: Αυτές πάντως είναι της Χρυσαφάκη του 2010 που …

Στάμος: Για να ολοκληρώσουμε πρόεδρε ύστερα από αυτά που ακούσαμε, ειπώθηκαν από τον κ. Δήμαρχο…σήμερα να μην αποφασίσουμε επί του θέματος αυτού, για τον ισολογισμό, τη Δευτέρα το βράδυ, ύστερα από τις πληροφορίες που έχετε συλλέξει μέχρι τώρα… (τον διακόπτει)

Δήμαρχος; Αφού ο Θωμάς έχει πρόταση άλλη. Ο ισολογισμός μπορεί να περάσει με τις παρατηρήσεις όλες αυτές. Ν μπούνε οι παρατηρήσεις, γιατί είναι θέμα λειτουργίας και του οργάνου. Χωρίς τον ισολογισμό, η εταιρεία δεν μπορεί να τρέξει.

Κολιάσης: Ναι, γιατί δεν μπορούμε να τρέξουμε. Θα μας ζητήσει η τράπεζα ισολογισμό.

Στάμος: Μέχρι 30-6 δεν έχουμε?

Κολιάσης: όχι θα μας ζητήσει η Τράπεζα ισολογισμό.

Στάμος: Μέχρι 30-6 δεν έχουμε?

Δήμαρχος: Ναι μέχρι 30-6. Έχουμε πρόβλημα ποιο. Εμείς έχουμε κάνει μια επαφή και με τραπεζικά ιδρύματα, όπως είπαμε και σε προηγούμενο, να πάρουμε ένα δάνειο για να πληρώσουμε μισθοδοσία, ΙΚΑ και εφορία. Να κλείσουμε μ’ αυτά. Να είναι καθαρή η εταιρεία γιατί πλέον έρχονται λεφτά, χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα δεν μπορούμε να τα πάρουμε και να πάμε να τα ρυθμίσουμε τα λεφτά. Δεν θα ρυθμίσουμε εφόσον πάρουμε τα λεφτά μετρητά, να τύχουμε και της ευνοϊκής ρύθμισης. Να δώσουμε εφάπαξ όλο το ποσό να γλιτώσουμε, ότι γλιτώσουμε. Γιατί πάνω απ’ όλα είναι επιπρόσθετα. Όλα αυτά θα χρειαστούν και στον ισολογισμό μας. Διαφορετικά θα μπορούσαμε να τον πάμε και Αύγουστο. Αν είχαμε την πολυτέλεια, τώρα θα μας έρθει δόση ας πούμε για το βοήθεια στο σπίτι δεν θα την πάρουμε γιατί δεν έχουμε ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα. Είναι τα προβλήματα της πίεσης του χρόνου. Πιθανόν, δεν ξέρω Θωμά τι συζητήσατε, γιατί του είπα να μιλήσει και με τον Στέφανο τον Τσιμινάκη, και με τους λογιστές γενικότερα έξω… να μας πουν πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Δηλαδή μπορεί να ψηφιστεί ο ισολογισμός με παρατηρήσεις, με τι? Αυτό θέλουμε.

Κολίασης: Άμα δεν τον ψηφίσουμε τον ισολογισμό τώρα, δεν τον εγκρίνουμε, αυτός είναι δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο. Γιατί αυτόν βγάλανε τα βιβλία, απλά (τον διακόπτει)

Δήμαρχος: Το λογιστικό είανι λογιστικό, το ταμειακό είναι άλλο θέμα.

Κολίασης: Εάν δεν τον ψηφίσουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε δήλωση φορολογίας ( τον διακόπτει)

Δήμαρχος: Ούτε μπορούμε να το αμφισβητήσουμε το λογιστικό γιατί δεν έχουμε παραστατικά.

Κολιάσης: Δεν θα μπορούμε να πάρουμε φορολογική ενημερότητα. Θα δημιουργήσουμε κι άλλο πλέον πρόβλημα. Δεν θα μπορούμε να πάρουμε φορολογική ενημερότητα αν δεν τον ψηφίσουμε. Κάτι πρέπει να δώσουμε στην εφορία. Μια φορολογική δήλωση. Κάτι πρέπει να δώσουμε. Απ’ την εφορία είναι εν τω μεταξύ να πάρουμε και 2.000,00€ πίσω από παρακράτηση φόρου που μας έκανε ο Δήμος. Ούτε αυτά μπορούμε να πάρουμε πίσω.

Δήμαρχος: Επίσης Θωμά, θέλω να πάρεις τη ΣΟΛ …..τον Παπαδημητρίου το Χρήστο, να έρθει να κάνει έλεγχο. Να έρθει η ΣΟΛ, να μας κάνει τον έλεγχο και να τελειώσει. Να κάνει και το 2010 να τελειώνουμε.

Κολιάσης: Το έχει αναλάβει η κ. Γκόγκου κι αυτό.

Δήμαρχος: Να έρθουν άμεσα. Αυτό θα πληρωθεί……(ήχος κινητού) θα πληρώσουμε και τους λογιστές τι θα κάνουμε? ….Άσε λογιστές θα έχουμε κάποιους ικανούς από το Δήμο… Υπάρχει όμως πρόβλημα ουσιαστικό…. Αυτό τι διαδικασία θα ακολουθήσουμε από εκεί και μετά προφανώς… ενδελεχής και…..

Κολιάσης: Αυτό δε σημαίνει ότι επειδή…. (τον διακόπτει)

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Στάμος: ……. Συνυπεύθυνοι με το θέμα αυτό?

Δήμαρχος: Θα υπογράψουμε τις παρατηρήσεις μας. Νομίζω ότι αυτό ισχύει λογιστικά. Έτσι δεν είναι?

Κολιάσης: Ναι, ναι.

Δήμαρχος: Έχουμε λογιστή και τον ρωτάω. Γι΄ αυτό ρωτάω.

Κιούρκας: Πόσες παρατηρήσεις να γράψεις?

Δήμαρχος: Όλα αυτά, όλα αυτά.

Κιούρκας: Θες μια εβδομάδα να κάτσεις να γράψεις παρατηρήσεις.

Δήμαρχος: Όλες αυτές τις παρατηρήσεις.

Στάμος: Χρειάζεται ομόφωνη απόφαση κ. Πρόεδρε?

Δήμαρχος: Όχι, δεν είναι ομόφωνη. Αλλά τι γίνεται: ο ισολογισμός έχει κάποια λογιστικά στοιχεία. Δηλαδή με τα παραστατικά που υπάρχουν. Αυτά δεν τα αμφισβητούμε, εμείς μπορούμε να κάνουμε παρατηρήσεις και θα γίνουν για το ταμειακό έλλειμμα, όλα αυτά που έχουμε συζητήσει. Για κάποια έχουν δοθεί και εξηγήσεις. Δηλαδή κάποιο μέρος του ελλείμματος προέρχεται από παρελθούσες χρήσεις. Κάποια άλλα από την αδυναμία του Δήμου να χρηματοδοτήσει ….. δομές της επιχείρησης. Και ένα άλλο ενδεχομένως σίγουρα από την κακή διαχείριση την όποια άλλη έγινε από το Λαζαρίδη ή από οποιοδήποτε άλλο. Αυτά νομιμοποιούμαστε Θωμά? Αυτό, δεν θέλω κάτι άλλο.

Κολιάσης: Τα παραστατικά δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που πάμε τώρα να πούμε ότι υπάρχει το έλλειμμα ας πούμε αυτό των 800.000,00€ που λέμε. Τα παραστατικά είναι παραστατικά αποτυπωμένα εδώ.

Δήμαρχος: Αυτό ούτως ή άλλως Σωκράτη έχουμε μια απόφαση. Ότι θα κάνουμε έρευνα θα πάει για έρευνα. Είναι άλλο θέμα. Θα υπάρξει και το πόρισμα των ορκωτών. Εμείς θα πάμε στην Εισαγγελία το φάκελο και μετά από κει και πέρα η Εισαγγελία στέλνει όποια έρευνα θέλει. Δεν μπορούμε να την κάνουμε εμείς την έρευνα. Ούτε μπορούμε και να καταλογίσουμε και καμία ευθύνη. Ούτε υπάρχει στοιχείο απτό….. Αυτό μπορεί να το βγάλει το ΣΔΟΕ. Μπορεί να βγάλουν …….. Υπάρχουν ενδείξεις. Υπάρχουν παρατηρήσεις. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να τις πιστοποιήσουμε. Θέλει επίσημο όργανο. Επίσημο όργανο είναι η Εισαγγελία μπορεί να πει ότι δεν τα κρίνω επαρκή αυτά που φέρνετε, δεν τα προχωράω καθόλου. Μπορεί να πει: ΣΔΟΕ έλεγξε……

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Κολιάσης: …..

Νούτσος: Θεωρώ τουλάχιστον σε επίπεδο φορολογίας ότι θα πρέπει, και το πιστεύω απόλυτα αυτό, να χρησιμοποιούμε τον όρο υπάρχει χρεωστικό υπόλοιπο και όχι έλλειμμα. Τα έλλειμμα σημαίνει μαύρη τρύπα. Είναι σημαντικό αυτό. Όταν εδώ επεξηγούνται κάποια πράγματα για το πώς, μέσα από κάποια έσοδα και έξοδα δημιουργείται ένα χρεωστικό υπόλοιπο κάποιων χιλιάδων ευρώ. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι ταμειακό έλλειμμα.

Δήμαρχος: Υπάρχει ταμειακό κενό μεγάλο δηλαδή το 1.200.000,00€ θα βάλουμε 200 παρελθόντων ετών, θα βάλουμε 300,…….. του Δήμου, τα υπόλοιπα?

Νούτσος: Μα είναι 200+300………500 αμέσως. Αν τα βάλετε…..

Δήμαρχος: Μέχρι το 1.200.000,00€ έχουμε μια μεγάλη απόσταση .

Νούτσος: Δεν είναι 1.200.000,00€ είναι 825.000,00€ .Ναι αν θα πληρωθούν του χρόνου θα είναι 1.500.000,00€ θα είναι 1.800.000,00€.

Δήμαρχος: Ωραία

Νούτσος: Μιλάμε για αυτό που κληρονομήθηκε ή κληροδοτήθηκε 31-12.

Δήμαρχος: …….μιλάμε για 500.000,00€ ταμειακό άνοιγμα. Δεν ……ούτε έλλειμμα. Ταμειακό άνοιγμα. Οφειλές 500.000,00€ επιπρόσθετες πέρα από τις δικαιολογημένες. Εκεί υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Ότι αυτά τα εισπράξαμε και δεν τα αποδώσαμε. Δηλαδή 1χ2. Ότι έχουμε είναι διπλάσιο. Γιατί το εισπράξαμε, έπρεπε να το αποδώσουμε στο ΙΚΑ στη μισθοδοσία…και δεν υπάρχει.

Νούτσος: Αποδόθηκε αλλού.

Δήμαρχος: Ναι αποδόθηκε αλλού. Ή δεν υπάρχει. Αυτό είναι το σύστοιχο 1Χ2. Αυτό είναι το κομμάτι. Έχουμε κάτι άλλο διευκρινιστικό για να …… ισολογισμό? Να αποδεσμεύσουμε το Γιώργο και την Ολυμπία και φαντάζομαι αν χρειαστούμε την όποια διευκρίνιση να είναι στην διάθεσή μας ο Γιώργος και η Ολυμπία.

Νούτσος: Ναι.

Δήμαρχος: Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε. Να’ στε καλά.

Νούτσος: Στο επανειδείν.

Δήμαρχος: Τώρα Θωμά πες μας για να δούμε το θέμα του ισολογισμού.

Κολιάσης: Αυτό που σας είπα Δήμαρχε…..

Δήμαρχος: Και είναι σαφές ότι Σωκράτη, πήραμε απόφαση ότι στοιχεία (ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΑΣΑΡΙΑ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ) τα βλέπουν …… νομικοί τα επεξεργάζονται πως θα στοιχειοθετηθούν και θα κατατεθούν στην Εισαγγελία. Ότι υπάρχει δε θα μείνει τίποτα για …. Θα χυθεί άπλετο φως. Δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά πρέπει η επιχείρηση να λειτουργήσει.

Στάμος: Είπαμε αυτό, που ,τι να πούμε δηλαδή ότι κάποιος…. (μιλαέι κι άλλος) να ξέρουμε σε ποιόν να επιρίψει τις ευθύνες.

Δήμαρχος: Συμφωνούμε

Στάμος: Και οι ευθύνες είναι στον πρώην Δήμαρχο

Δήμαρχος: Όπως και να επανασυνδυάσουμε , αυτό που είπες συμφωνούμε απόλυτα θα δούμε αν κάτι δεν μας συμφέρει (τον διακόπτει)

Στάμος: Να μην τον διαγράψουμε (τον διακόπτει)

Δήμαρχος: Με τη φιλαρμονική δεν μπορούμε να… δεν έχουμε που λέει ο λόγος. Δηλαδή αν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάποια πράγματα δε σημαίνει ότι δημιουργούμε συνέχει εντυπώσεις.

Στάμος: Δεν είναι 5, 10 ,20 χιλιάδες είναι πολλά τα λεφτα.

Κόραβος: Είναι πάρα πολλά τα λεφτά

Στάμος: Είναι πολλά τα λεφτά

Δήμαρχος: Και το νούμερο είναι επί 2. Τα εισπράξαμε δεν τα αποδώσαμε και τα χρωστάμε.

Στάμος: Ε, κάπου πήγαν.

Δήμαρχος: Κάπου πήγαν, για μένα δεν είναι μόνο … ]

Τσιουμέλα: Εδώ δεν υπάρχουν μαρτυρίες οι οποίες αποδεικνύουν ότι έχουν γίνει παρανομίες και παρατυπίες

Δήμαρχος: Υπάρχουν ενδείξεις και κάποιες μαρτυρίες αλλά….

Τσιουμέλα: Δεν μπορεί να ….

Τσιώτα: Πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά

Δήμαρχος: Γλύκα, αν πάρω τη μαρτυρία τη δικιά σου, που μου είπες ότι ο Λαζαρίδης πήρε….(τον διακόπτει)

Τσιουμέλα: Κύριε Δήμαρχε, εγώ είμαι πάρα πολύ θυμωμένη με αυτά που ακούω, δεν ξέρω για τους υπόλοιπους. Εγώ μπορεί να είμαι νέα στο χώρο να μην έχω υπομονή δεν ξέρω πως τα αντιμετωπίζετε εσείς

Δήμαρχος : Συμφωνώ αλλά για να στοιχειοθετηθεί αδίκημα θα πρέπει να το κάνει το αρμόδιο όργανο.

Τσουμέλα: Αυτές τις δικαιολογίες που άκουσα, δεν τις δέχομαι. Δεν τις δέχομαι είναι παιδιαρίσματα. Δηλαδή όλα αυτά που άκουσα ήταν λες…. Δεν υπήρξε ποτέ τίποτε. Αλλά δεν ήθελα να το συνεχίσω.

Δήμαρχος; Συμφωνώ. Επειδή πιστέψτε με έχω αντίληψη από μερικά ακόμη, που ίσως δεν μπορώ να τα πω γιατί δεν τα έχω με αποδεικτικά στοιχεία και δεν πρέπει να τα πω. Αυτά θα τα καταθέσω. Ότι έχει υποπέσει στην αντίληψη μου θα πάει στην εισαγγελία. Τώρα από εκεί και μετά να το στοιχειοθετήσω όμως προσωπικά δεν έχω την εμπειρία. 

Τσιουμέλα: Εντάξει κανένας δεν μπορέι να το κάνει αυτό ούτε εμείς μπορούμε να το κάνουμε.

Δήμαρχος: Προφανώς αυτό που θεωρώ αυτονόητο και επειδή υπάρχει μια σύνδεση της ΔΕΥΑΓ και με τις άλλες δυο επιχειρήσεις γιατί μετά θα ακολουθήσεις ενδεχομένως και η ΔΕΥΠ που αρχίζουν να βγαίνουν διάφορα ζητήματα κι εκεί. Με διπλά συμφωνητικά τις ίδιες ημερομηνίες με διαφορετικά ποσά. Υπάρχουν ζητήματα. Αυτά όμως δεν μπορώ να τα ελέγξω ούτε μπορώ να αποδώσω ευθύνες ούτε στα παιδιά του λογιστηρίου, ούτε στον α ούτε στο β. Το καταλαβαίνετε πήραμε την απόφαση μας. Θα την τηρήσουμε. Πρέπει να δούμε όμως για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα στοιχειώδη λειτουργικά. Δε λέω, εμείς ούτε θέατρα δεν κάνουμε, ούτε δαπάνες για πολιτισμό Liza Dance που λέι 40.000,00€ θα κάνουμε, ούτε τέτοια πράγματα.  Αλλά πρέπει να λειτουργήσουν οι δομές, είναι κρίμα να κλείσουμε τους παιδικούς σταθμούς, είναι κρίμα να καταργήσουμε το βοήθεια στο σπίτι…. 100%.

Στάμος: Πρόταση πρόταση

Δήμαρχος: Η πρόταση είναι, Θωμά πες μας τι έχετε συζητήσει γι’ αυτό το θέμα.

Κολιάσης: Εγώ σας είπα και προηγουμένως ότι πρέπει δηλαδή κάποια στιγμή ο ισολογισμός να εγκριθεί. Δεν ξέρω αν θα το πάρετε απόφαση σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο ή θα κάνουμε ένα έκτακτο την άλλη εβδομάδα ή την παρά άλλη… αλλά πρέπει ο ισολογισμός να εγκριθεί γιατί… (τον διακόπτει)

Δήμαρχος: Έστω το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Κολίασης: Μας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα λειτουργίας της επιχείρησης. Φορολογικά θέλετε, ασφαλιστικά θέλετε, μας δημιουργεί προβλήματα. Στην τράπεζα θα πάμε? Θα πάμε στην τράπεζα να πάρουμε το δάνειο, το πρώτα πράγμα που θα ρωτήσουνε είναι ο ισολογισμός.

Δήμαρχος: Εντάξει. Απλό, κατανοητό. Θέλω να δούμε το λογιστικό κομμάτι. Είστε δύο σήμερα. Πείτε μας λίγο αν έχουμε κάποιο πρόβλημα, που δεν θα το κάνουμε μέχρι 30/6

Τσουμέλα: Όχι εγώ δεν έχω πρόβλημα τον ψηφίζουμε τον ισολογισμό.

Δήμαρχος: όχι το λογιστικό μιλάω.

Τσουμέλα: Όχι το λογιστικό μας το εξηγήσανε και την προηγούμενη.

Δήμαρχος: Κώστα αν έχεις κάποια άλλη σκέψη ή οτιδήποτε άλλο

Κιούρκας: Οι δύο απιχορηγήσεις που είναι το ποσό το μεγάλο….€

Κολιάσης: Αυτά είναι τα βοήθεια στο σπίτι. Ναι.

Κιούρκας: Αυτά τα λεφτά από πού είναι?

Κολιάσης: Από τα βοήθεια στο σπίτι και από τις δομές ΕΕΤΑΑ

Δήμαρχος: Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

Κιούρκας: Έδινε λεφτά από το Δήμο

Κολιάσης: Αυτά είναι από την ΕΕΤΑΑ. Είναι για τη λειτουργία των δομών, του ΚΔΑΠ και των βοήθεια στο σπίτι.

Δήμαρχος: Ο δήμος επιχορηγούσε θεωρητικά τα πολιτιστικά, τη φιλαρμονική, οτιδήποτε άλλο

Κόραβος: Μέσα από τα λεφτά που έπαιρνε από την ΕΕΤΑΑ

Τσιώτα: Το ωδείο?

Δήμαρχος: Σήμερα ανησύχησα από κάτι άλλο. Ότι πιθανών να μας ζητήσουν και λεφτά πίσω

Κολιάσης: Ακριβώς αυτό ήθελα να πώ κι εγώ

Δήμαρχος: Αυτό πρώτη φορά το ακούω

Στάμος: Το είχε πει κι άλλη φορά ο λογιστής

Κολιάσης: Το είχα πει και άλλη φορά και το έχω τονίσει επανειλημμένα στο Διοικητικό Συμβούλιο

Δήμαρχος: ….Πιθανόν αυτά που πηγαίνουν δεξιά αριστερά να μην είναι επιλέξιμα.

Κολίασης: Επανειλημμένα το έχω τονίσει. Σας το λέω δηλαδή.

Δήμαρχος: Άρα το άνοιγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Κολίασης: Βάζω τα χέρια μου στη φωτιά. Επανειλημμένα το έχω τονίσει και στον κ. Λαζαρίδη και στον κ.Νούτσο. Για αυτόι λέμε 1.200.000,00€ το έλλειμα και γι΄αυτό δε λέω ότι ….. και παραπάνω γιατί ακριβώς ότι κι αν έχουμε τις δαπάνες γι’ αυτές τις δομές…

Στάμος: Συμφωνούμε για το θέμα.

Δήμαρχος: Ο ισολογισμός όμως επειδή το είπα και την προηγούμενη φορά πρέπει να έχει παρατηρήσεις. Ξερό ισολογισμό χωρίς παρατηρήσεις κάτω …

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Κιούρκας: Εγώ θα ήθελα να δώ τις παρατηρήσεις και μετά να εγγρίνω

Δήμαρχος: Δεν ξέρω τις παρατηρήσεις, αυτές πρέπει να τις κάνουν….εγώ δεν μπορώ να τις πω

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΧΙ

Κιούρκας: Είναι σε συμφωνητικά είναι

Στάμος:….

Κολιάσης: Τι μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να κάνουμε το εξής: Μπορούμε να πούμε τους ορκωτούς να έρθουν (τον διακόπτει)

Στάμος: Να κανονίσουμε Τρίτη απόγευμα?

Δήμαρχος: Σωκράτη, πρέπει να έχουμε στοιχεία. Μπορεί να πάμε και Πέμπτη. Γιατί Τετάρτη μάλλον θα έχουμε…. Να έχουμε στοιχεία γιατί ο ισολογισμός (τον διακόπτει)

Στάμος: Ένα απόγευμα , να έχουμεκαι το χρίνο μπροστά.

Δήμαρχος: Σήμερα είχαμε το Δήμαρχο και μας είπε κάποια πράγματα γιατί (τον διακόπτει)

Στάμος:Αυτά που μας είπε είναι (μιλάνε όλοι μαζί)

Δήμαρχος: Έπρεπε να τα ακούσουμε όμως… αμφιβολία

Τσιουμέλα: Μάλιστα χρησιμοποίησε ως δικαιολογία ότι δεν ήταν ενημερωμένος. Ε, για αυτό σας είπαγιατί δεν ενημερώθηκε. Έπρεπε να ενημερωθεί, οπότε να μη χρησιμοποιηθεί  ως δικαιολογία…

Δήμαρχος: Όχι, ενημέρωση…

Τσιουμέλα: Μα αυτό δεν είπε…

Δήμαρχος:….

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Τσιώτα: Μα γιατί ήρθε εδώ? Για αυτό το λόγο δεν ήρθε?

Δήμαρχος: Θωμά, αν μπορεί και ο Κώστας να βοηθήσει. Μίλα και με το Στέφανο…. Ή και με όποιον άλλο νομίζεις ότι μπορεί να βοηθήσει. Και από τους ορκωτούς θα πρέπει να έρθει ένα σχέδιο  ισολογισμού με τις 10 σελίδες παρατηρήσεις. Πόσες θα έχει ο ισολογισμός? Και αυτό θα το ψηφίσουμε.

Κολίασης: Ακριβώς. Άρα τι λέω εγώ. Να πούμε τους ορκωτούς (τον διακόπτει)

Δήμαρχος: Και εγώ δεν θέλω να τον υπογράψω έτσι και δεν δέχομαι και το είπα και την προηγούμενη φορά, έτσι όπως ήρθε….

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Τσιουμέλα: Εσείς κ. Δήμαρχε ήσασταν αυτός που μας παρότρυνε να μην τον ψηφίσουμε.

Δήμαρχος: Γι’ αυτό και δεν τον υπέγραψα. Ήταν πολύ εύκολο να τον υπογράψω. Θεωρώ ότι πρέπει να έχει και τις παρατηρήσεις.

Κολιάσης: Να προτείνω κάτι? Έχουμε αυτό το σχέδιο. Το προσχέδιο.(τον διακόπτει)

Δήμαρχος: ….δε μπορείς να το βγάλεις μόνος σου. Θέλει και βοήθεια.

Κολιάσης: Έχουμε αυτό το προσχέδιο. Έτσι? Λέμε τους ορκωτούς, έρχονται, γράφουν τις παρατηρήσεις γι’ αυτό το σχέδιο και μετά ότι γράφουν οι ορκωτοί το εγκρίνουμε. Ναι ή όχι?

Στάμος: Ναι

Δήμαρχος : Συμφωνούμε , αλλά να μιλήσουμε και με τους δικούς μας λογιστές, έχουμε τα άτομα που ασχολήθηκαν. Ούτος ή άλλως θα βάλουμε και ελεγκτές λογιστές, όπως κάνουμε και σε άλλες Δημοτικές επιχειρήσεις, θα ψηφίσουμε , που τους παίρνουμε, από το σύλλογο, δυο ελεγκτές, το κάνουμε στην ΑΝΓΡΕ, το μεταφέρουμε και σ’ όλες τις επιχειρήσεις, θα γίνει και εδώ, πέρα από τους ορκωτούς. Δεν είανι κακό να έχουμε και δύο…. Σαν εσωτερικό έλεγχο. Να ελέγχουν όλα τα τιμολόγια, τη διαδικασία.

Στάμος: Μένω στην πρόταση του Θωμά, να τελειώνουμε.

Κολίασης: Πρόταση, βλέπουμε προσχέδιο αυτό, προσχέδιο…

Δήμαρχος: Κώστα επειδή έχεις μια γνώση σχετική, ασχολείσαι  μα την έννοια… (ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ)

Κολίασης: Κώστα, θες να έρθεις?

Κιούρκας: Για να βοηθήσω πρέπει να…. στοιχεία

Κολιάσης: Εννοείται θα έρθεις σα…. Στοιχεία

Δήμαρχος: Υπάρχουν όλα είναι…

Κολιάσης: Να έρθεις να πάρεις ότι θές. Διοικητικό συμβούλιο είσαι

Δήμαρχος: Δε θα βγάλεις άκρη βέβαια

Κιούρκας: Απλά δυο πράγματα να δω…

Κολιάσης: Κώστα, θες να έρθεις αύριο?

Δήμαρχος: ….υπάρχει ένα μπέρδεμα…

Κόραβος: Κώστα δε βγάζεις άκρη με τίποτα

Κιούρκας: Εγώ τρείς αριθμούς είδα εδώ μέσα. Τρείς δε χρειάζεται παραπάνω. Και κατάλαβα τι γίνεται.

Δήμαρχος: Εγώ σε ένα μόνο που είδα, δε χρειάζεται…., υπόψη στις 8.000,00€ …στις 200.000,00€ κακώς φημολογήθηκε, που θα είναι ακόμη πιο τραγικό αυτό, δεν ξέρω και που θα καταλογισθεί. Γιατί η ευθύνη του αν λες ότι εγώ έχω ένα κοινό ταμείο και τα μοιράζω είναι σοβαρή ευθύνη. Δε μπορείς να πάρεις λεφτά για άλλο σκοπό και να τα δίνεις αλλού. Δε μπορεί να έρχονατι ονοματισμένα λεφτά για μια δαπάνη και εσύ να τα παίρνεις και να τα δίνεια αλλού. Δεν έχεις το δικαίωμα. Έτσι είναι κι εδώ. Έρχεται μισθοδοσία βοήθεια στο σπίτι είναι για τη Βοήθεια στο σπίτι. Δε μπορέι να πάει αλλού. Εγώ νομίζω, είναι ποινικό και αυτό. Το να μεταφέρω όπου θέλω …. ΜΙΛΑΝΕ ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ  δε γίνεται.

Στάμος: Να πώ λίγο κάτι? Μπορέι να πας από την ΕΠΑΔΥΝ στη ΣΑΤΑ, μπορείς να πας από το ΘΗΣΕΑ στο ΚΑΠ? Είναι δυνατόν?

Δήμαρχος: Είναι κουφό, είναι κουφό.

Στάμος: Είναι δυνατόν?

Δήμαρχος: Βάιε….

Κόραβος; Το θέμα είναι να κινηθούμε γρήγορα γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσουμε και τους εργαζομένους.

Δήμαρχος: Το πόρισμα το έχεις, έτσι?

Κόραβος: Ναι

Δήμαρχος: Θα γίνει το αργότερο…μέχρι τις 10 Ιουλίου να πάρουμε και το δάνειο από την ΠΑΙΡΑΙΩΣ

Κολίασης: Αύριο θα…

Τσιουμέλα:  Κύριε Κόραβε και αύριο αν μπορείτε να το … να το συζητήσουμε. Δεν υπάρχει…

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Δήμαρχος: Βάιε την επόμενη φορά που θα έρθουμε … τον Παπαδημητρίου προσωπικά

Κόραβος: Η Γκόγκου είναι

Κολιάσης: Η Γκόγκου είναι

Δήμαρχος: Η Γκόγκου, ο Παπαδημητρίου ο Χρήστος. Ίδια εταιρεία η ΣΟΛ είναι

Κολιάσης: Θα το τακτοποιήσουμε.

Δήμαρχος: Θέλουμε, ο ισολογισμός πότε θα τον έχουμε έτοιμο? Πέμπτη? Παρασκευή?

Κολιάσης:….

Δήμαρχος: Όχι, με τις παρατηρήσεις

Κολιάσης: Α! Με τις παρατηρήσεις.

Δήμαρχος: Με τις παρατηρήσεις, θα είανι ολοκληρωμένος θα τον έχουμε πάρει με την πρόσκληση, θα τον έχουμε δει, γιατί αν εκείνη τη μέρα, και θα σου πεί δικαιολογημένα και ο Σωκράτης και εγώ και ο οποιοσδήποτε. Εάν εκείνη τη μέρα μας φέρνετε 5 σελίδες παρατηρήσεις…θέλουμε χρόνο να τις μελετήσουμε και εμείς. Βέβαια εμπιστεύομαι ότι αυτοί που θα ασχοληθούν θα είναι σχετικοί. Αλλά παρόλα αυτά να το έχουμε πάρει νωρίτερα. Γιατί είναι σοβαρό. Γιατί να έχουμε και εμείς την όποια ευθύνη. Και συμφωνώ ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που ψηφίζουμε και κάνουμε τουλάχιστο για τις παρελθούσες. Να πάρουμε όποια ευθύνη γι’ αυτά που βλέπουμε και κάνουμε, ναι. Αλλά και για τα παρελθόντα θα πρέπει να έχει παρατηρήσεις.

Δήμαρχος: Δίνουμε προέγκριση σχεδίου, αλλά θα περιμένουμε τις παρατηρήσεις για να ψηφιστεί με τις παρατηρήσεις.




ANANEΩMENO 15-07-11  15:11

1 σχόλιο:

  1. Τα προσωπικά δεδομένα τα λαμβάνει κανείς υπόψη; Δικαστήριο είμαστε; Καλό θα ήταν να κατατεθούν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή