ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ο Τειρεσίας…












Στην Ελληνική Ιστορία υπήρξαν πολλές φορές φυσιογνωμίες, που σηματοδότησαν κάτι ξεχωριστό για τον Ελληνισμό, όπως ο τυφλός μάντης Τειρεσίας, που προέβλεπε πολλά δεινά!.. Σήμερα, ένας άλλος Τειρεσίας, ο
βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ταύτισε το φωτεινό του «βλέμμα» με αυτό του αρχαίου Τειρεσία!..
ΟΠΩΣ είναι γνωστό από την Ελληνική Μυθολογία, ο Τειρεσίας είναι ένας διάσημος μάντης, που στο θηβαϊκό κύκλο παίζει τον ίδιο ρόλο με το ρόλο που παίζει ο Κάλχας στον Τρωικό πόλεμο. Από τον πατέρα του Ευήρη, που καταγόταν από τον Ουδαίο, ανήκει στο γένος των Σπαρτών. Μητέρα του ήταν η Χαρικλώ.
Για την παιδική ηλικία του Τειρεσία και τον τρόπο με τον οποίο είχε αποκτήσει το χάρισμα του μάντη υπήρχαν διάφοροι μύθοι.
Διηγούνταν π.χ. ότι είχε τυφλωθεί από την Αθηνά, επειδή τυχαία είχε δει τη θεά γυμνή. Αλλά, έπειτα από παράκληση της Χαρικλώς, η Παλλάδα, για να τον αποζημιώσει, του είχε παραχωρήσει το χάρισμα της προφητείας. Υπάρχουν, όμως, και άλλες παραλλαγές του μύθου.
Το θέμα είναι ότι στον Τειρεσία αποδίδουν ένα μεγάλο αριθμό προφητειών, που αφορούν τα πιο σημαντικά γεγονότα του θηβαϊκού μυθικού κύκλου.
Αποκαλύπτει, για παράδειγμα, στον Αμφιτρύωνα την πραγματική ταυτότητα του αντιζήλου του για την Αλκμήνη, ξεσκεπάζει τα εγκλήματα, για τα οποία έγινε ένοχος, χωρίς να το ξέρει, ο Οιδίποδας και συμβουλεύει τον Κρέοντα να διώξει το βασιλιά, για να απελευθερώσει τη Θήβα από το μίασμα που της προκαλεί.
Κατά την εκστρατεία των Επτά αρχηγών εναντίον της Θήβας προφητεύει ότι η πόλη θα σωζόταν, αν ο Μενοικέας, ο γιος του Κρέοντα, θυσιαζόταν, για να κατευνάσει την οργή του Άρη.
Τέλος, την εποχή της εκστρατείας των Επιγόνων, συμβουλεύει τους Θηβαίους να συνάψουν μαζί τους ανακωχή και να εγκαταλείψουν κρυφά την πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να αποφύγουν μια γενική σφαγή.
Στην ελληνιστική και ρωμαϊκή ποίηση ο Τειρεσίας καταλήγει να είναι στη Θήβα «ο μάντης για όλες τις περιστάσεις»!
Σήμερα, εν σωτηρίω έτει 2011, ο Ελληνισμός γέννησε τον σύγχρονο Τειρεσία. Το δικό του Τειρεσία. Είναι ο βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, που παρά το πρόβλημα των οφθαλμών του, βλέπει και προβλέπει πάρα πολλά πράγματα για τις τύχες αυτής της Χώρας!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση μέσα στο Κοινοβούλιο καθώς ήταν ο μόνος πολιτικός που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην πολιτική εξουσία και βροντοφώναξε «όχι» στο Μεσοπρόθεσμο!
Δεν ξέρω, αλλά στην Ελληνική Ιστορία υπήρξαν πολλές φορές φυσιογνωμίες, που σηματοδότησαν κάτι ξεχωριστό για τον Ελληνισμό, όπως ο τυφλός μάντης Τειρεσίας, που προέβλεπε πολλά δεινά για τον τόπο του!..
Σήμερα, ένας άλλος Τειρεσίας, ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ταύτισε το φωτεινό του «βλέμμα» με αυτό του αρχαίου Τειρεσία!.. Παναγιώτη Κουρουμπλή, όλοι οι νέοι της Ελλάδος κλείνουν ευλαβικά το γόνυ τους μπροστά στο δικό σου «βλέμμα»!..


Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ο κύριος βουλευτής μας μετά την μεγαλειώδη ομιλία του στη βουλή με ποιόν αρχαίο έλληνα ταυτίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή