ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Φώναζαν “παραιτηθείτε” στις κηδείες των ηρώων στην Κύπρο - Όλοι γνώριζαν αλλά απλά αντάλλασσαν “ραβασάκια”!

Εξαφανίστηκαν οι επιστολές του νεκρού αρχηγού του Ναυτικού







Το χειροκρότημα του πλήθους παρατεταμένο. “Ήρωες ήρωες” να φωνάζει ο κόσμος. Και οι ήρωες αναπαύονται πλέον στον τόπο που γεννήθηκαν αλλά και πέθαναν για χάρη αυτού του τόπου. Το πρωί έγινε η κηδεία του προαχθέντος, μετά..
θάνατον σε Πλοίαρχο, Λάμπρο Λάμπρου, Διοικητή της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ο οποίος έχασε την ζωή του στη φονική έκρηξη της Δευτέρας.
Παρόντες στην νεκρώσιμο ακολουθία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κοντού, στην Λάρνακα, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του τόπου.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Όμως το πλήθος δεν ήθελε ένα τέτοιο στεφάνι ντροπή όπως είπαν. Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε να καταθέσει το στεφάνι το πλήθος φώναζε “παραιτηθείτε”!
Ο δε ανεξάρτητος πλέον, βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας, καταχειροκροτήθηκε την ώρα της κατάθεσης του δικού του στεφάνου.
“Θέλω το γιό μου» επαναλάμβανε η μάνα του Πυροσβέστη Αδάμου Αδάμου και ο θρήνος της λύγισε και τον πλέον ψύχραιμο στην εκκλησία του Αγίου Επιφανίου στο Αλεθρικό της Επαρχίας Λάρνακας όπου κηδεύτηκε με τις δέουσες τιμές ακόμα ένας αδικοχαμένος από την τρομακτική έκρηξη στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
Στις 10:00 το πρωί, τελέστηκε και η κηδεία του προαχθέντος, μετά θάνατον σε λοχία, Παναγιώτη Θεοφίλου από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αλαμάνου, στην Ορμήδεια. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρέτησαν τον Θεοφίλου στην τελευταία του κατοικία


Νέες αποκαλύψεις με έγγραφα
Όσο περνάνε οι ώρες, νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια σε σχέση με τα αίτια και τα αιτιατά που προκάλεσαν την προχθεσινή τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Στοιχεία από τα οποία, όμως, προκύπτουν συνεχώς νέα ερωτήματα, τα οποία μόνο με τη διεξαγωγή αντικειμενικής, ενδελεχούς και αμερόληπτης έρευνας από πλευράς Αστυνομίας θα μπορέσουν να απαντηθούν, καθώς εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται να είναι υψηλόβαθμα στελέχη που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της Ε.Φ.
Υπόλογος, βεβαίως και ο αρχηγός της Δύναμης Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, με δυο επιστολές του προς το Υπουργείο Άμυνας, το Μάιο και Νοέμβριο του 2009, προειδοποίησε για την επικινδυνότητα του κατασχεθέντος στρατιωτικού φορτίου και ζητούσε όπως ληφθούν αμέσως μέτρα απομάκρυνσής του από τη ναυτική βάση ή, στην αντίθετη περίπτωση, να προστατευτούν τα 98 εμπορευματοκιβώτια που ήταν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.
Η πολιτική απόφαση που λήφθηκε από το Προεδρικό ήταν να παραμείνουν τα κατασχεθέντα εμπορευματοκιβώτια στην Κύπρο. Ο αρχηγός, που προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα του φορτίου, δεν έλαβε, ως όφειλε, εκείνα τα μέτρα αποτροπής που περνούσαν από το χέρι του και θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Άμυνας, Κώστα Παπακώστας, ο οποίος γνώριζε και αυτός με τη σειρά του πολύ καλά το τι συνέβαινε στη Ναυτική Βάση.
Υπάρχουν βεβαίως και άλλα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως για παράδειγμα, ποιος ή ποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να τοποθετήσουν και τα 98 εμπορευματοκιβώτια μαζί, στον ίδιο χώρο, το ένα πάνω στο άλλο, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του τόπου και μπροστά από τους χώρους αποθήκευσης χιλιάδων τόνων μαζούτ και ντίζελ, που ευτυχώς, από την έκρηξη, δεν ανεφλέγησαν. Στην αντίθετη περίπτωση, τα γύρω χωριά, και ειδικά το Μαρί, θα εξαφανίζονταν από τον χάρτη.


Κίνδυνος αυτανάφλεξης….
Ο αρχηγός της Ε.Φ. Πέτρος Τσαλικίδης, με την πρώτη επιστολή του, στις 28 Μαΐου 2009 προς το Υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, τόνιζε τα ακόλουθα, επί λέξει:
1. Γνωρίζεται ότι το κατασχεθέν από το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας φορτίο του «Μonchegorsk», το οποίο αποτελείται από 98 εμπορευματοκιβώτια και 400 τόνους γενικό φορτίο, βρίσκεται για φύλαξη από τις 3 Φεβρουαρίου 2009 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί.


2. Για τη φύλαξη του φορτίου απαιτείται η διάθεση επί καθημερινής βάσης αριθμού στελεχών και οπλιτών, οι οποίοι και απαλλάσσονται από τα λοιπά καθήκοντά τους.


3. Λόγω του ότι το φορτίο εναποθηκεύθηκε σε υπαίθρια στοιβάδα, εγκυμονούνται κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσής του και καταστροφής του σε παρατεταμένης διάρκειας εναποθήκευση, ιδιαίτερα των υλικών που βρίσκονται εκτός των εμπορευματοκιβωτίων.


4. Μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από διαφόρων ειδών πυρίτιδες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες ή ενδεχόμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης - αλλοίωσης ή αυτανάφλεξης.


5. Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τη λήψη τελικής απόφασης ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.


6. Υπόψη ότι, σε περίπτωση που το φορτίο και ειδικά οι πυρίτιδες παραμείνουν στην κατοχή της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κατασκευής στεγάστρου και άλλου).


7. Συνημμένα και για υποβοήθηση του έργου σας, σας αποστέλλουμε τα έγγραφα κατάσχεσης του φορτίου.


8. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.


Το θέμα είναι πολύ σοβαρό…
Έξι μήνες μετά, επανήλθε επί του θέματος ο αρχηγός και ζητούσε την επανεξέτασή του για λήψη τελικής απόφασης, αφού στο μεταξύ, όπως προκύπτει μέσα από δεύτερη επιστολή του, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις 6 Αυγούστου 2009, χωρίς να υπάρξει κατάληξη.
Στην εν λόγω επιστολή του, που επίσης εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος» και απευθύνετε και πάλι προς το Υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, ο αρχηγός αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα:
«Σας γνωρίζουμε ότι, με το (α) σχετικό, το ΓΕΕΦ επεσήμανε τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείων φορτίου «Μonchegorsk» και ζήτησε τη λήψη τελικής απόφασης για τη παραπέρα τύχη του».
«Ύστερα από το (β) σχετικό, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών και αποφασίστηκε όπως, λόγω πολιτικών θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το θέμα να επανεξεταστεί το Νοέμβριο του 2009».
«Επειδή το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό, παρακαλούμε για τις εκ νέου ενέργειές σας για τη λήψη τελικής απόφασης».


Παρακαλούμε για επανεξέταση…
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την αποστολή της δεύτερης επιστολής Τσαλικίδη, το Υπουργείο Άμυνας αντέδρασε.
Με επιστολή του στις 23 Νοεμβρίου 2009 προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας ζητά την επανεξέταση του θέματος. Την επιστολή υπογράφει εκ μέρους του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας ο λειτουργός Π. Στυλιανίδης.


Ιδού τι αναφέρετε στη σχετική επιστολή:
«Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε στο γραφείο σας στις 6/8/2009 και της απόφασης που είχε παρθεί, τότε, με εισήγηση του γενικού εισαγγελέα για αναμονή και επανεξέταση του θέματος μετά τον Οκτώβριο, να σας πληροφορήσω ότι το ΓΕΕΦ επισημαίνει τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείου φορτίου του «Μonchegorsk» και ζητά λήψη τελικής απόφασης για την παραπέρα τύχη του».
«Το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό και ανησυχεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου, από τη συνεχιζόμενη απασχόληση προσωπικού της Ε.Φ. για τη φύλαξή του αλλά και από τη συνεχή χρήση του χώρου της ναυτικής βάσης στον οποίον προβλέπονται μελλοντικές νέες εγκαταστάσεις για κάλυψη των αναγκών της Ε.Φ. Παρακαλούμε για την επανεξέταση του θέματος λήψης τελικής απόφασης».


Δεν δικαιολογείται αλλαγή…
Μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ως εξής, στο Υπουργείο Άμυνας αναφορικά με την τύχη του φορτίου του «Μonchegorsk»:
«Σας πληροφορώ ότι κατά την άποψη του Υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικοί λόγοι, για τους οποίους είχαμε καταλήξει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα για αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου, δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται, προς το παρόν, οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος».
Με βάση, λοιπόν, την πιο πάνω απάντηση, το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ θα έπρεπε να εξεύρουν τρόπους αντιμετώπισης της επικινδυνότητας του φορτίου που οι ίδιοι κατάγγελλαν προς το Υπουργείο Εξωτερικών. Κάτι που, δυστυχώς, δεν έπραξαν, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 12 πρόσωπα.


Επιβεβαιώνονται πλοίαρχος και αντιπλοίαρχος
Οι δυο επιστολές Τσαλικίδη προς το Υπουργείο Άμυνας έρχονται να επιβεβαιώσουν τις απέλπιδες προσπάθειες που κατέβαλλαν ο διοικητής Ναυτικού, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και ο διοικητής της ναυτικής βάσης, αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, για να ξεφορτωθούν το επικίνδυνο αυτό στρατιωτικό υλικό, που μετατράπηκε, εντέλει, σε μια φονική ορολογιακή βόμβα μεγατόνων.
Οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί του Ναυτικού, που δυστυχώς δεν βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα για να επιβεβαιώσουν του λόγου τα αληθές, ακολουθώντας καθηκόντως την ιεραρχία, ενημέρωσαν σχετικά τον αρχηγό ΓΕΕΦ.
Ο Πέτρος Τσαλικίδης, υιοθετώντας τις υποδείξεις και τις προειδοποιήσεις τους, απέστειλε στις 28 Μαΐου 2009 και στις 23 Νοεμβρίου 2009 τις πιο πάνω επιστολές προς το Υπουργείο Άμυνας, το περιεχόμενο των οποίων είναι αρκούντως αποκαλυπτικό.


Άφαντες οι επιστολές του διοικητή
«Φτερά» έκαναν από το ΓΕΕΦ και από το Υπουργείο Άμυνας οι επιστολές που έστελνε ο αείμνηστος διοικητής της Διοίκησης Ναυτικού, πλοίαρχος Αντρέας Ιωαννίδης.
Η έκταση, η έμφαση και το βάρος που δόθηκε από όλους αναφορικά με τις προειδοποιητικές επιστολές του Αντρέα Ιωαννίδη προς την ηγεσία του ΓΕΕΦ προφανώς ενόχλησαν κάποιους σε τέτοιο βαθμό που την Τρίτη, μια ημέρα μετά το μακελειό, οι επιστολές ήταν άφαντες.
Μάλιστα, ενώ τη Δευτέρα διάφορες πηγές επιβεβαίωναν την αποστολή των επιστολών από τον πλοίαρχο προς το ΓΕΕΦ, χθες Τρίτη η επιβεβαίωση ύπαρξης της αναφοράς γινόταν με το στανιό, ενώ με την πάροδο του χρόνου «άλλαξαν τα δεδομένα».
Πλέον οι ισχυρισμοί που δίνονται από το ΓΕΕΦ είναι ότι ουδέποτε υπήρξε γραπτή αναφορά του διοικητή Ναυτικού για τα εμπορευματοκιβώτια και ότι η όποια ενημέρωση έγινε προφορικά.
Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ο πλοίαρχος Αντρέας Ιωαννίδης ενημέρωσε την ηγεσία του ΓΕΕΦ τουλάχιστον με δύο επιστολές ότι εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι από την αποθήκευση των 98 εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση. Μάλιστα, η μία από τις δύο επιστολές στάληκε την περασμένη βδομάδα και αποτέλεσε την αφορμή για να επισκεφθεί εκ νέου τη μονάδα η επιτροπή του ΓΕΕΦ που συστάθηκε για το θέμα.
Οι συγκεκριμένες επιστολές, εφόσον εμφανιστούν, αναμένεται να αποτελέσουν δυνατό χαρτί στα χέρια των ανακριτών που διερευνούν την υπόθεση.


Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου