ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Το Χρηματιστήριο γύρισε ήδη στο... 1996









Η απαξίωση των τραπεζικών μετοχών έχει οδηγήσει τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών 15 χρόνια πίσω, στο φθινόπωρο του 1996, αλλά κανείς δεν..
βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι κάπου εδώ είναι ο πάτος, καθώς, εκτός των άλλων, εντείνονται οι ανησυχίες για υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε αναδυόμενη.
Η ύφεση, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες που υπάρχουν για την υλοποίηση του β' πακέτου στήριξης της Ελλάδας και το ύψος των ζημιών που θα καταγράψουν οι τράπεζες από ομόλογα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχει οδηγήσει τις τραπεζικές αξίες σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το γενικό δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες τις προηγούμενες μέρες.
Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κάπου 30% τις τελευταίες 30 μέρες και ο δείκτης των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE-20 περίπου 34% την ίδια περίοδο.


Αν και η σύνθεση του σημερινού γενικού δείκτη διαφέρει από εκείνη του 1996, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η επιστροφή του βασικού δείκτη στα επίπεδα της εποχής που κυριαρχούσε το σκάνδαλο της Δέλτα Χρηματιστηριακής, με τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας Αφοί Μαγρίζου.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μακροβούτι των μετοχών των μεγάλων τραπεζών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην καθοδική πορεία του Χ.Α., καθώς οι ξένοι φεύγουν από την αγορά, ρευστοποιώντας συστηματικά τις δεικτοβαρείς μετοχές, κυρίως τράπεζες, μέσω των οποίων έχουν έκθεση στην ελληνική αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας η μετοχή καταγράφει απώλειες 40% και πλέον τις τελευταίες 30 μέρες, διαμορφωνόταν σε 2,77 δισ. ευρώ χθες, με τη μετοχή κάτω από τα 3 ευρώ.
Οι μετοχές των άλλων μεγάλων τραπεζών δεν τα έχουν πάει καλύτερα. Η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει απώλειες 40% και πλέον τις τελευταίες 30 μέρες, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να κυμαίνεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Ανάλογες απώλειες εμφανίζει η μετοχή της Eurobank, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να κυμαίνεται στα 950 εκατ. ευρώ περίπου.
Στα 640 εκατ. ευρώ έχει διαμορφωθεί η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς με τη μετοχή να υποχωρεί περίπου 40% τις τελευταίες 30 μέρες.


«Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπου λίγες μη τραπεζικές μετοχές θα δίνουν κυρίως τον τόνο, αφού η επενδυτική κοινότητα περιθωριοποιεί τις τράπεζες», διαπιστώνει ο επικεφαλής μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας.
Τόσο αυτός όσο και άλλοι εκφράζουν ανησυχίες μήπως η γενικότερη κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την ελληνική οικονομία οδηγήσει κάποιον ή κάποιους ξένους οίκους στην απόφαση να βγάλουν την ελληνική αγορά από τους χρηματιστηριακούς δείκτες των αναπτυγμένων αγορών.
Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στους διεθνείς δείκτες FTSE και κυρίως τους δείκτες της MSCI, στους οποίους έχουν «επενδυθεί» τα μεγαλύτερα κεφάλαια παγκοσμίως.
Αν η ελληνική αγορά υποβαθμιστεί και φύγει από τους ανωτέρω δείκτες των αναπτυγμένων αγορών, ξένα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να ρευστοποιήσουν ελληνικές μετοχές που διακρατούν λόγω της συμμετοχής της ελληνικής αγοράς σ' αυτούς, ασκώντας πιέσεις στο Χ.Α.


ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου